Властите в Литва считат, че отстраняването на руския президент Владимир

...
Властите в Литва считат, че отстраняването на руския президент Владимир
Коментари Харесай

Литва иска смяна на властта в Кремъл

Властите в Литва смятат, че отстраняването на съветския президент Владимир Путин от власт е единственият метод да се защитят Западът и неговите съдружници от бъдещи закани от Москва. Страната прикани за още по-твърда позиция, в сравнение с Съединени американски щати и доста съдружници от НАТО са подготвени да следват след нахлуването на Русия на Украйна.

В изявление за Асошиейтед прес във Вашингтон литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сподели, че годишната тирада на Путин за Деня на успеха е " неудовлетворяваща " и че " мрачните лица " на генерали и други са признаци за неуспех във войната в Украйна.

Въпреки това той сподели, че " раненият " Путин може да е още по-опасен и че единственият метод да премахнете опасността е да го премахнете.
 Реакции на речта на Путин: Луд дъртак в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита
Реакции на речта на Путин: Луд дъртак в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Ходорковски: Киев още веднъж е бомбардиран от потомците на някои от спечелилите, които станаха фашисти

" От наша позиция, досега, в който сегашният режим към този момент не е на власт, страните към него ще бъдат до известна степен в заплаха. Не единствено Путин, само че и целият режим, тъй като, знаете, човек може да промени Путин и може да се промени неговия вътрешен кръг, само че различен Путин може да се издигне на негово място ", сподели Ландсбергис. Така, до момента в който съществува режим, който има намерение да води войни отвън съветска територия, страните към него са в заплаха, сподели той. Ако едно нещо беше потвърдено на тези, които се съмняваха в това след 2008 година в Грузия през 2014 година, когато стартира първата война в Украйна, то е, че Русия е нападателна страна. Това е доста ясно. "

Литва е една от трите балтийски страни, които измежду съдружниците в НАТО са изключително загрижени за вероятни съветски проекти за насилственото им връщане под ръководството на Москва. Литовските публични лица, в това число Ландсбергис, бяха изключително откровени за страховете си, само че неговите откровени апели за смяна на режима надвишават това, което множеството съдружници от НАТО са подготвени да изразят.

Президентът Джо Байдън повдигна вежди измежду мнозина, когато сподели пред аудитория във Варшава, Полша през март, че " За бога, този човек не може да остане на власт ". Но Белият дом бързо отдръпна това изказване и самият Байдън сподели, че не приканва за промяна на режима в Москва.

" Нищо ново ": Литва се чуди на заканите на Русия за нуклеарни оръжия в Прибалтика

Светът бил наясно, че Москва към този момент има нуклеарни оръжия в Балтийския район

Ландсбергис, който беше във Вашингтон за срещи с представители на Съединени американски щати и други, сподели, че не е бил впечатлен от речта на Путин за Деня на успеха на Червения площад.

" Недоволен " евентуално е най-използваната дума за изложение на обстановката и аз самият ще я употребявам, сподели той. Мисля, че сме виждали доста генерали и политици, които усещат, че губят война от доста по-малка страна, с която най-вероятно даже не са желали да стартират. "

" Лицата бяха някак тъжни и мрачни, които нормално не бихте видели в деня на парада, а точно да си спомнят най-голямата победа, която си мислят, че са имали, само че в този момент не е ден на победа за тях и доста от тях схващат, че те губят ", сподели още Ландсбергис пред АП.

Мнозина чакаха Путин да употребява годишното честване на триумфа на Съветския съюз над нацистка Германия през Втората международна война - ден откакто останалата част от Европа отбелязва Деня на успеха в Европа - с цел да разгласи засилен боен напън против Украйна или да призове за референдуми за анексирането на окупирана от Русия територия в източната част на Украйна. Той не направи нито едното, нито другото.

Ландсбергис сподели, че Литва е удовлетворена от поддръжката, която нейните съдружници от НАТО са предложили на нея и на другите страни от източния фланг на алианса, само че че се нуждаят от повече. Той сподели, че Литва, дружно с други балтийски страни Естония и Латвия, ще притиснат НАТО да даде повече въздушна и морска защита, както и непрекъснато разполагане на войски на тяхна територия, когато водачите на алианса се срещнат в Мадрид в края на юни.

Той сподели, че срещата на върха в Мадрид би трябвало да бъде място, където да бъдат взети поради и адресирани характерните уязвимости на Балтийските страни. " Трябва да се отрази, че НАТО би трябвало да промени повече позицията си в източния фланг. В балтийските страни ние някак усещаме, че се приближаваме до тази точка, в която от ден на ден и повече приличаме на чувството за Западен Берлин и през годините от Студената война ", сподели той.

Той сподели, че балтийците са удовлетворени, когато Байдън сподели, че НАТО ще пази " всеки сантиметър " от територията на НАТО, само че тези думи би трябвало да бъдат последвани от дейности.
 Русия предизвести Прибалтика против антируската политика
Русия предизвести Прибалтика против антируската политика

Ще се търси отговорност, закани се Мария Захарова

" Много сме щастливи от метода, по който сътрудниците и съдружниците реагираха на войната на Русия в Украйна, изпращайки спомагателни разполагания в балтийските страни, само че това към момента е краткосрочно решение, сподели той. Вярваме, че наближаваме времевата рамка, в която в действителност би трябвало да вземем поради стратегическите последствия от войната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР