Властите в Кейптаун умоляват гражданите и посетителите на града да

...
Властите в Кейптаун умоляват гражданите и посетителите на града да
Коментари Харесай

Кейптаун е първият голям град в света, в който водата свършва

Властите в Кейптаун умоляват жителите и посетителите на града да пестят водата, тъй като чешмите му могат да пресъхнат до април.


За да се предотврати тази рецесия, режимът на водата, който не е нещо ново в африканската столица, се стяга. Вместо разрешените досега 87 литра дневно, от идващия месец жителите ще могат да употребяват по най-много 50 литра дневно.

„ Остават единствено 95 дни до Ден нула “, споделя кметът на града Патрисия де Лиле. А какво представля Ден нула? Това е моментът, в който множеството кранове в града ще бъдат спрени и жителите ще би трябвало да се редят на опашки за 25 литра вода дневно.

За съпоставяне в България в семействата в градовете се употребяват приблизително по над 100 литра вода дневно.

Властите в Кейптаун вършат всичко по силите си да предотвратят рецесията. Те търсят нови способи за филтриране на водата и добиването на повече подпочвени води. Главният проблем обаче е, че колкото и интензивно да се работи в тенденция за доставяне с повече вода, изразходването на наличната изпреварва тези процеси. За миналата седмица единствено 39 % от 4-милионното население на Кейптаун са съумели да се вместят в ограничаването от 87 литра вода дневно.

По новите ограничавания, влизащи в действие от идващия месец, 10 минути под душа биха означавали изцяло изразходено на ден количество вода. За да успее един човек да се вмести в ограничаване от 50 литра дневно и да разполага с някакво количество вода за пиянство, би трябвало да си вземе душ веднъж на ден за не повече от 2 минути, да пусне водата на тоалетната единствено един път, да измие чиниите в мивката един път, да измие ръцете си два пъти и да сготви един път.

Регионът, в който Кейптаун се намира, минава през извънредно изсъхнал интервал

През май 2017 година провинция Западен Кейп е оповестена за извънредно застрашена област, откакто управляващите оповестяват, че сушата в района е достигнала мащаби по-страшни от 1904 година насам.

Промените в района са толкоз фрапантни, че могат да бъдат видени от космоса

През ноември предходната година НАСА разгласява фотография, на която се вижда какъв брой са се намалили равнищата на водата за последните три години в Тееватерсклооф, най-големия контейнер във водоснабдителната система на Западен Кейп.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР