Властите в Гърция подготвят законопроект, с който ще се легализират

...
Властите в Гърция подготвят законопроект, с който ще се легализират
Коментари Харесай

Гърция готви легализиране на гей браковете

Властите в Гърция приготвят законопроект, с който ще се легализират еднополовите бракове. Мярката е опит да се отстрани дискриминирането, учредена на полова ориентировка. Това съобщи в сряда министър председателят Кириакос Мицотакис, представен от " Ройтерс ".

Гърция реализира редица промени през последното десетилетие , с цел да усъвършенства правата на ЛГБТ+ в страната, където православната черква от дълго време се опълчва на равните права на еднополовите двойки.

Мицотакис, който се пробва да се откъсне от обичайния облик на закостенял водач, изготви национална тактика за правата на ЛГБТ+, която може да завоюва поддръжка от левицата, само че да сътвори съпротива в по-консервативните среди.

" Това, което ще променим е равенството в брака, което значи унищожаване на всякаква дискриминация , учредена на полова ориентировка, сподели Мицотакис в изявление за държавната телевизия ERT. Не е нещо революционно, друго от това , което се ползва в други европейски страни.
 Православна Гърция сподели
Православна Гърция сподели " не " на гей браковете

Решението идва часове преди 1 декември

ЛГБТ+ общността разгласи обаче, че промените, които Гърция е въвела преди този момент, не са стигнали задоволително надалеч.

През 2015 година Гърция призна споразуменията за общуване за еднополови двойки, като им даде някои права и преимущества, само че към момента нямат право да имат или осиновяват деца като двойка.

" Говорим за цивилен брак, а не за набожен, сподели Мицотакис, без да дава повече детайлности по кое време законопроектът ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание.  " Няма да опитвам с по-напреднали хрумвания ", добави Мицотакис.

Реформата може да се окаже предизвикателство за Мицотакис, който също е изправен пред съпротива на законодателството в своята партия и кабинет. Мицотакис сподели, че ще има задоволително време за социална консултация, с цел да убеди жителите и депутатите от неговата партия.

Законопроектът ще разреши осиновяването на деца, само че не и сурогатното родителство.

Проучване на Alco през януари сподели, че 35% са съгласни и 49% са срещу, до момента в който 16% са отказали да отговорят. Повечето от недоволните се опълчват на осиновяването на деца или сурогатното родителство от двойки от един и същи пол.

Православната черква се опълчва на браковете измежду ЛГБТ+ хората. Около 80-90% от 11-милионното население на страната се разпознават като православни гърци.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР