Властите в Белгия са на път да постигнат пробив в

...
Властите в Белгия са на път да постигнат пробив в
Коментари Харесай

Белгийските власти са по-близо до разкриването на престъпна група за серийни убийства през 80-те

Властите в Белгия са на път да реализират пробив в следствието на група за 28 серийни убийства. Така наречените „убийци от Брабант“ е незаконна група от 80-те години на предишния век – след жертвите им има и няколко деца. Министърът на правораздаването на Белгия призна, че години наред следствието е манипулирано поради хипотетични контакти на нарушителите с висши служители на реда и политици, осведоми Българска национална телевизия.
Наричат ги „убийците от Брабант“ или „бандата от Нивел“ – тежко въоръжени, маскирани нарушители, които в продължение на години тероризират Белгия. Те атакуват супермаркети, убивайки инцидентни клиенти и умишлено предизвикат полицията. Последното им кърваво нахлуване е през 1985 година в белгийския град Алст. На паркинга пред магазина, пред очите на 9-годишно момче убиват майка му, татко му и по-малката му сестра, а него прострелват. Друго момче – 15-годишният тогава Божидар Джуровски, също вижда по какъв начин убиват татко му.

„Изведнъж татко ми извика да легна на земята и аз го направих. Тогава усетих, че съм ранен, само че съумях да видя лицето на индивида, който стреля против нашия микробус“, споделя Божидар Джуровски-младши – жертва на убийците от Брабант.

По-късно при посещаване на полицията в Алст, Божидар разпознава в един от служителите на реда килъра на своя татко, само че не посмява да каже. Преди няколко дни стана ясно, че преди да почине, някогашен чиновник на реда от Алст е признал пред брат си, че е бил част от бандата от Нивел, с прозвището Гиганта. „На смъртното си легло той ми сподели, че е бил част от бандата от Нивел. Не ми даде повече информация, мисля, че искаше да ме предпази“, споделя братът.

Смята се, че бандата е работила по поръчка на висши служители на реда и политици, целящи да дестабилизират страната и да провокират държавен прелом. Намесен е даже един от белгийските министър председатели от това време – Пол Ванден Буйнантс. Повече от 30 години няма никакъв прогрес в следствието.

„Имало е опити за манипулиране. Няма да кажа какви тъкмо, това не е значимо в този момент. Но доста от нещата при следствието остават загадка“, казва Кун Хеенс – министър на правораздаването на Белгия.

Сега околните на жертвите, а и всички белгийци, се надяват кървавите събития от 80-те години най-сетне да бъдат разкрити.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР