Властите в Беларус нахлуха в домовете на десетки журналисти и

...
Властите в Беларус нахлуха в домовете на десетки журналисти и
Коментари Харесай

Масови обиски на домовете на журналисти и активисти в Беларус

Властите в Беларус нахлуха в домовете на десетки публицисти и деятели в сряда в най-мащабната сходна акция в последните три месеца, оповестява Асошиейтед Прес.

По време на обиските са конфискувани телефони и компютри на самостоятелни публицисти, правозащитници и деятели в най-малко девет огромни беларуски града. Хората са били подложени на разпити, твърди правозащитният център " Вясна ".

В столицата Минск управляващите са таргетирали 10 души, упрекнати във финансиране на антиправителствени митинги и разпространение на информация, считана за екстремистка.

Като " екстремистки " бяха избрани към 300 чата в известното приложение за замяна на известия Telegram, а потребителите на тези чатове могат да бъдат наказани на до 7 години затвор, в случай че им бъдат повдигнати обвинявания и бъдат приети за отговорни.
 Страните членки на Европейски Съюз договориха още наказания против Беларус
Страните членки на Европейски Съюз договориха още наказания против Беларус

Добавят 28 лица, органи и компании към санкционния лист

Журналистката на свободна процедура Лариса Щиракова заяви, че е била привикана за разпит след многочасово претършуване на дома ѝ в Гомел, град на 300 км югоизточно от Минск. Щиракова е работила за телевизионния канал " Белсат ", който управляващите в Беларус считат за " екстремистки ".

В сряда сходни обиски и арестувания са осъществени и против деятели и публицисти в Брест, Витебск, Могильов, Гродно, Мазир и други градове. На прицел са били и ръководителите на районните клонове на Обединената гражданска партия, най-старата опозиционна партия в Беларус, в Гомел и Речица.

оцеля във властта след месеци на невиждани всеобщи митинги, провокирани от преизбирането му през август 2020 година в избори, който опозицията и западните страни осъдиха като манипулирани. Лукашенко предприе жестоки репресии против стачкуващите, като полицията арестува повече от 35 000 души.
 Брюксел позволява на Полша и Прибалтика да орежат правата на мигрантите на границата с Беларус
Брюксел позволява на Полша и Прибалтика да орежат правата на мигрантите на границата с Беларус

" Това не е на първо място миграционна рецесия. Това е хибридна опасност. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР