Властите в Армения осъдиха запалването на флага на Азербайджан на

...
Властите в Армения осъдиха запалването на флага на Азербайджан на
Коментари Харесай

Армения започна разследване за запаления флаг на Азербайджан на европейското

Властите в Армения осъдиха запалването на флага на Азербайджан на европейското състезание по повдигане на тежести в Ереван, само че припомниха неприятно отношение към арменски спортисти на шампионати в Баку. Отборът на Азербайджан поради запалването на знамето, а спортистите бяха посрещнати като герои на летището в Баку.

Флагът беше разпален от Арам Николян, дизайнер, който е работил по церемонията на откриването. Той беше арестуван от полицията, само че беше пуснат без повдиганти обвинявания. Пред insidethegames управляващите в Армения оповестиха, че е стартирано следствие на случая.

" Инцидентът беше непоносим и държавното управление на Армения осъжда този акт ", съобщи заместник-министърът на образованието, науката, културата и спорта Карен Гилоян.

 Щангистите на Азербайджан напуснаха европейското състезание след изгаряне на флага Щангистите на Азербайджан напуснаха европейското състезание след изгаряне на флага

Той акцентира, че спортисти не са били застрашени: " Това се случи на гала по откриването, никой не е ранен физически, ничия сигурност не е била застрашена. Започна следствие, всички условия би трябвало да се вземат поради. Армения е демократична страна и всички решения се основават на закона. "

Попитан дали ще има публично опрощение за случая с флага, той не даде пряк отговор, само че изреди обстановки, в които арменски спортисти са били обиждани или нападани в Азербайджан.

" Когато арменец завоюва злато на международното по битка в Баку през 2007 година, локалните малките екрани не демонстрираха арменския байрак, а единствено тези на втория и третия в класирането. Как това е по-добро от този случай? А през 2011 година на международното по бокс в Баку азерски почитатели нападнаха арменски спортисти с камъни. Така ли бяха обезпечили сигурността? Ние изяснихме, че случая с флага няма общо със спортното събитие ", добави Гилоян.

По-рано Гилоян съобщи, че съжалява за решението на държавното управление на Азербайджан да изтегли тима и че Армения ще постави всички старания напусналите участници да желаят да се върнат в страната.

Двете страни са в спор поради от години.

По време на европейското състезание публиката в Ереван чества шумно несполучливите опити на турските щангисти поради поддръжката на Турция към Азербайджан. Медалистите на Турция пък посветиха оценките си на " приятелите и братята " от Азербайджан, като получиха поздравления от президента на страната Илхам Алиев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР