Властите на САЩ са сигурни, че ще бъде постигнат консенсус

...
Властите на САЩ са сигурни, че ще бъде постигнат консенсус
Коментари Харесай

Белият дом: Сигурни сме, че ще бъде постигнат консенсус по въпроса за разширяването на НАТО

Властите на Съединени американски щати са сигурни, че ще бъде реализиран консенсус по отношение на присъединението на Швеция и Финландия към НАТО, само че не прецизираха какво имат намерение да създадат за премахването на възраженията на Турция. Това съобщи през днешния ден говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг за публицисти, предадоха международните организации.

Сигурни сме, че ще бъде реализиран консенсус по отношение на процедурата за встъпване, сподели тя в отговор на въпрос по какъв начин Вашингтон може да се опита да повлияе на позицията на Анкара, която разгласи, че е срещу приемането на двете страни в Северноатлантическия алианс.

Жан-Пиер подсети, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е изразил убеденост, че ще бъде реализиран консенсус по отношение на позицията на Турция.

Както знаем има забележителна поддръжка за приемането на Швеция и Финландия в НАТО. Но аз не мога да приказвам от името на турските управляващи за това, какво желаят или към какво се стремят. Сигурни сме обаче, че ще бъде реализиран компромис, добави тя.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи нощес, че Турция няма да отстъпи по въпроса за присъединението на Швеция и на Финландия към НАТО, откакто двете страни официализираха кандидатурите си в алианса.

Ердоган сподели, че делегации от Швеция и Финландия не би трябвало да си вършат труда да идват в Анкара, с цел да убеждават Турция да утвърди тяхното участие в НАТО. Президентът повтори, че Швеция и Финландия подслоняват хора, които по думите му са свързани с групи, избрани като терористични.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР