Властите на прорурския сепаратистки район Южна Осетия в Грузия ще

...
Властите на прорурския сепаратистки район Южна Осетия в Грузия ще
Коментари Харесай

Южна Осетия организира референдум за присъединяване към Русия

Властите на прорурския сепаратистки регион Южна Осетия в Грузия ще провеждат на 17 юли референдум за присъединение към Русия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Ръководителят на региона Анатолий Бибилов подписа декрет за осъществяване на референдум в Южна Осетия. В него се приказва и за историческите копнежи на жителите на този грузински регион да се причислят към граничещата Русия.

" Връщаме се вкъщи ", разяснява самият Бибилов в " Телеграм " по отношение на референдума. " Настъпи моментът да се съберем един път вечно. Южна Осетия и Русия ще бъдат дружно. Това е началото на една велика нова история ", добави той.

Бибилов обаче не съумя да бъде избран отново на лидерския пост в Южна Осетия на избори, създадени при започване на сегашния месец. Негов правоприемник ще е Алан Гаглойев. Русия изрази вяра, че той ще съумее да подсигурява последователност в връзките на Южна Осетия с Москва.

Южна Осетия бе в центъра на руско-грузинска война през 2008 година В резултат на нея Кремъл призна независимостта на региона, както и тази на различен проруски сепаратистки регион в Грузия - Абхазия. И на двете територии съветската войска разположи военни бази.

През август 2008 година Русия нападна Грузия, чието държавно управление се бореше против проруските сепаратисти в Южна Осетия, откакто те обстреляха грузински села. Сраженията завършиха за пет дни с контрактувано от Европейски Съюз преустановяване на огъня, само че починаха над 700 души. Десетки хиляди кореняци грузинци бяха принудени да изоставен домовете си поради спора.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР