Властите на Хавайските острови търсят помощ при идентифицирането на останките на жертвите на горски пожар

...
Длъжностните лица на Хавайските острови призоваха жителите да предоставят ДНК
Коментари Харесай

Длъжностните лица на Хавайските острови призоваха жителите да предоставят ДНК проби, за да помогнат при идентифицирането на човешките останки, открити в пепелта от бързо развиващ се горски пожар на остров Мауи, който уби най-малко 115 души по-рано този месец.

Според властите най-малко 1100 души все още са в неизвестност, като Федералното бюро за разследване (ФБР) търси помощ от членове на семействата за идентифициране на останките на загиналите, съобщи AFP.

Специален агент Стивън Мерил каза пред репортери във вторник, че броят на изчезналите хора вероятно ще нарасне.

„Сравняваме всички списъци, за да можем да определим кой всъщност все още е в неизвестност“, каза Мерил.

Разследващите признаха възможността, че не всички от останките на жертвите от пожара, започнал на 8 август в Мауи, някога ще бъдат намерени.

Туристическият град Лахайна, дом на 12 000 души, беше почти заличен от картата, като хиляди изчезнали хора първоначално се появиха в списъците, поддържани от различни организации, включително полицията, Червения кръст и приютите.


Прокурорът на окръг Мауи Андрю Мартин, на когото е възложено да оглави центъра за семейна помощ, каза, че е разговарял с експерти, които са се занимавали с вземане на ДНК проби при бедствия с масови жертви на други места, и че вижда по-малко желание в Хавай.

p>

„Броят на членовете на семейството, които идват, за да предоставят ДНК проби, е много по-малък, отколкото са виждали при други бедствия“, каза той.

Мартин каза, че не може да обясни защо хората изглеждат по-малко склонни да предоставят ДНК проби – досега са събрани 104. Той добави, че се надява уверенията му, че предоставената ДНК ще бъде използвана само за идентифициране на останките и няма да бъде прехвърлена в база данни или агенция на правоприлагащите органи, ще помогне на повече членове на семейството да се появят.

Разследващите казаха, че списъкът с приблизително 1100 изчезнали хора е сложна смесица, която включва някои хора, идентифицирани с едно име, други с липсващи данни като дати на раждане, някои хора, чийто пол не е ясен, и също така, че вероятно има дублирани доклади от едни и същи хора, тъй като списъкът е съставен от различни източници.

Те не дадоха прогноза кога или дали някога може да приключат със задачата да отчитат всички в списъка. Те също така казаха, че все още не могат да дадат прогноза какъв ще бъде общият брой на хората, убити от пожара.

Началникът на полицията в Мауи Джон Пелетие призова хората да предоставят ДНК и да подадат доклад в полицията с възможно най-много информация, ако имат роднини, които са в неизвестност.

„Ако смятате, че имате член на семейството, който е в неизвестност, дайте ДНК“, каза той. „Направете доклада. Нека да разберем това. Име без обратно извикване не помага на никого.“

Pelletier каза, че властите прецизират данните и се надяват да публикуват проверен списък на изчезналите лица „в следващите няколко дни“.

Опустошението обаче беше толкова лошо, че Пелетие предупреди, че дори след приключване на цялото издирване на останки, „не мога да гарантирам, че сме хванали всички.“

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР