Властите на ЕС призовават авиокомпаниите да спрат да изпълняват хиляди

...
Властите на ЕС призовават авиокомпаниите да спрат да изпълняват хиляди
Коментари Харесай

Може ли Брюксел да регулира т. нар. призрачни полети

Властите на Европейски Съюз приканват самолетните компании да спрат да извършват хиляди празни полети, защото са стопански неефективни и неприятни за околната среда, предават международните организации. Парадоксът е, че от своя страна самолетните компании приканват Брюксел да контролира " порочната процедура ".

Изпълняването на така наречен " призрачни полети " обаче е комерсиално решение за всеки транспортьор и мъчно може да бъде контролирано, настояват все още от Европейската комисия. Тоест, става известно, че разпоредбите на Европейския съюз не могат да спрат самолетните компании да летят с празни самолети.

Трудно е, само че Брюксел може да способства за избягването на празни полети, споделя старшият представител на Европейската комисия Стефан де Кеерсмакер.

" Вземането на решение за осъществяване на даден маршрут, с празен аероплан или пък не, е комерсиално решение на дадена самолетна компания, а не резултат от разпоредбите на Европейски Съюз, само че това може да се промени ", съобщи той.

Официалният представител на Европейска комисия цитира данни и прогнози на Евроконтрол, които оповестяват, че първичният трафик от 2022 година е бил на 77% от равнищата преди пандемията.

Основният проблем с празните полети е, че по този метод авикоомпаниите пазят скъпите времеви слотове на някои от най-важните летища в Европа. В началото на януари от Lufthansa оповестиха, че в случай че Брюксел не предприеме ограничения, тази зима ще би трябвало да извърши към 3 хиляди полета — единствено с цел да резервира съществуващите си права на летищата.

От втория по величина транспортьор в Европа обявиха още, че 18 000 полета са били празни заради мощен регулаторен напън и макар икономическите и екологичните последствия.

" Компаниите обаче могат да изискат " целесъобразно изключение " и да не употребяват даден
слот, в случай че даден маршрут не може да се ръководи заради санитарни ограничения. Например, когато се появят нови разновидности на Covid-19 по време на пандемията ", акцентира Стефан де Кеерсмакер.

Съгласно наредбите, които са на правилото " използвайте даден маршрут или го загубите ", европейските самолетни компании нормално са принудени да извършват полети в най-малко 80% от плануваните си
слотове за политане и кацане, с цел да запазят и бъдещото правото да употребяват даден маршрут. 

Това беше спряно от Европейски Съюз в разгара на пандемията, само че беше въведено още веднъж на равнище от 50% предходната пролет. Въпреки това през декември Европейска комисия съобщи, че актуалният предел от 50% ще бъде нараснал до 64% за тазгодишния летен сезон, който е от април до ноември. Брюксел отнесе въпроса до Европейска комисия, призовавайки я да премисли разпоредбите за обезпечаване на
слотове.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР