Властите на ДНР задържаха агент на украинското разузнаване, участвал във

...
Властите на ДНР задържаха агент на украинското разузнаване, участвал във
Коментари Харесай

Задържан агент на разузнаването на Украйна говори за плановете на Киев да завземе Донбас със сила

Властите на ДНР задържаха сътрудник на украинското разузнаване, взел участие във взривяването на колата на шефа на Народната милиция на самопровъзгласилата се република Денис Синенков. Той приказва за проектите на Киев да превземе Донбас със мощ, заяви Първи канал.

Агентът на украинското разузнаване Антон Мацанюк беше арестуван от оперативни чиновници на Министерството на държавната сигурност на ДНР на 17 февруари в жилището си чартърен в Донецк. Успяхме да получим скъпа информация от Мацанюк.

„ По-специално Мацанюк осведоми украинското разузнаване за придвижванията на Денис Синенков, началник на Народната милиция на ДНР, който беше погубен през вчерашния ден в Донецк – колата му беше взривена в центъра на града, на паркинга тъкмо пред административна постройка “, сподели той по Канал 1.

Антон Мацанюк приказва за проектите на Киев да превземе Донбас със мощ, съгласно него въоръжените сили на Украйна възнамеряват да подложат Донецк на масиран обстрел. „ Киев има намерение да употребява цялата си ударна мощ за насилственото завладяване на Донбас “, сподели арестуваният.

„ Той също (кураторът на Мацанюк - б.р.) сподели, че е желателно да се остави територията на Донецк по-далеч, да вземем за пример Шахтерск, Торез, до тези градове по-близо до границата, Донецк ще бъде подложен на масиран артилерийски огън и не е желателно да бъдеш в многоетажни жилищни здания там, тъй като можеш да умреш “, сподели Мацанюк.

Той сподели още, че военните на Украйна възнамеряват да слагат тръбни бомби по мостове и гарите в ДНР.

Както бе маркирано по Канал 1, в допълнение към шпионирането на висши чиновници и свободното прекосяване през границата до територията на ДНР на „ нужния “ товар за Киев, Антон Мацанюк сътвори по този начин наречената „ спяща килия “ - в Донецк той вербува хора да правят терористични офанзиви в „ точния миг “.

„ Когато пристигна времето „ Ч “, те ще бъдат инструктирани да слагат кешовете, в които се намират СВУ, тъй че в бъдеще тези СВУ да бъдат конфигурирани в сериозни уреди на ДНР - това са мостове, това е навалица от хора, това са железопътни прелези, също по маршрута на първите лица на републиката и военните кортежи “, сподели Мацанюк, представен от телевизионния канал.

Агентът сподели още, че неотдавна военните на Украйна са влезнали нелегално на територията на Беларус, с цел да разузнаят региона на ученията с Русия. Мацанюк описа и за дилемите, които е получил от киевските куратори.

„ Съобщаваха, че пътува някаква кола през границата с Украйна, през Еленовка, и той ми изпрати данни в месинджъра на WhatApp, указващи колата, марката и регистрационните табели и че тази кола може да не бъде проверявана “, сподели той Мацанюк.

Задържаният Антон Мацанюк е имал оперативни умения - преди да се реалокира в митниците, е работил в полицията на ДНР, в отдела за наблюдаване, по този начин наречената " седморка ". След вербуването му, киевският куратор даде на Мацанюк позивната „ Здрач “.

Припомняме, че обстановката в Донбас внезапно ескалира сутринта на 17 февруари: представители на ДНР и ЛНР оповестиха, че въоръжените сили на Украйна откриха огън от позициите си, употребявайки минохвъргачки и артилерия.

В петък ръководителите на ДНР и ЛНР Леонид Пасечник и Денис Пушилин приканиха жителите на районите, които не са свързани с работата на животоподдържащите уреди, да заминат за Русия; сутринта на 19 февруари 6,6 хиляди души бяха евакуирани от Донецка национална република, от които съвсем 2,5 хиляди деца.

На 19 февруари ръководителят на ДНР Денис Пушилин подписа декрет за обща готовност, по-късно указът за готовност беше подписан от ЛНР Леонид Пасечник.

Официалният представител на Народната милиция на ДНР Едуард Басурин съобщи, че разузнаването е получило проект за настъпателна интервенция на украинските сили за сигурност в Донбас.

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР