По-хладното време през нощта помогна на пожарникарите да се борят с горския пожар на испанския остров Тенерифе

...
Властите казват, че подобрените метеорологични условия са помогнали на пожарникарите
Коментари Харесай

Властите казват, че подобрените метеорологични условия са помогнали на пожарникарите да постигнат напредък през нощта в битката си да укротят бушуващия извън контрол горски пожар през последните пет дни на туристическия остров Тенерифе на испанските Канарски острови

От АРТУРО РОДРИГЕС и КИАРАН ГИЛЕС Associated Press, 20 август 2023 г., 6:39 сутринта Канарските острови на Испания, съобщиха властите в неделя.

„Нощта беше много трудна, но благодарение на работата на пожарникарите, резултатите бяха много положителни“, каза губернаторът на Тенерифе Роза Давила на пресконференция рано в неделя.

Службите за спешна помощ на Канарските острови казаха в туит в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, че пожарникарите са успели да работят при "по-добри метеорологични условия от очакваното".

Давила каза, че повече от 12 000 души са били евакуирани от домовете си от началото на пожара във вторник. До събота над 8 000 хектара (20 00 акра) бор гора е била изгорена, но Давила каза, че тази цифра вероятно ще бъде много по-висока в неделя.

Досега няма съобщения за наранявания и Давила каза, че благодарение на пожарникарите не къщи са били изгорени досега.

Пожарът, описан като най-големият в Тенерифе от десетилетия, заплашва 11 градски района, обграждащи засегнатата стръмна и скалиста планинска зона. Достъп за пожарникарите е изключително трудно.

Службите за спешна помощ казаха, че качеството на въздуха в 19 градски района не е добро и призоваха хората да стоят на закрито, когато е възможно, и да носят маски на открито.

Пожарът в североизточната част на острова не е близо до основните туристически зони на острова.

Повече от 400 Разположени са пожарникари и войници, както и 23 водоносни хеликоптера и самолети.

Канарските острови бяха в суша през по-голямата част от последните няколко години, точно както по-голямата част от континентална Испания. През последните години на островите са регистрирани валежи под средното ниво поради променящите се метеорологични модели, повлияни от изменението на климата.

Континенталната част на Испания се готви за нова гореща вълна от неделя. Държавната метеорологична служба на Испания издаде предупреждение в събота, че температурите ще се повишат през следващите дни, достигайки 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт) в части от континента.

Седемте Канарски острова са разположени край северозападния бряг на Африка и югозападно от континентална Испания. В най-близката си точка те са на 100 километра (60 мили) от Мароко.

Повече от 2000 души бяха евакуирани при горски пожар на близкия остров Ла Палма миналия месец засегна около 4500 хектара (11 000 акра).

Според Европейската информационна система за горски пожари Испания оглавява списъка на страните от ЕС, засегнати от горски пожари досега тази година, с 75 000 хектара (185 000 акра) са изгорени, пред Италия и Гърция.

Испания представлява почти 40% от близо 800 00 хектара (2 милиона акра), изгорени през Европейския съюз през 2022 г., каза агенцията на ЕС.

____

Ciarán Giles съобщи от Мадрид< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР