Експлозия във въглищна мина уби 11 души в северен Китай

...
Властите казват, че най-малко 11 души са били убити в
Коментари Харесай

Властите казват, че най-малко 11 души са били убити в покрайнините на историческия град Янан в планинската провинция Шанси.

Експлозията е избухнала в 20:26 ч. (12:26 GMT) в понеделник във въглищната мина Xintai близо до Yanan, съобщи държавната телевизия CCTV, цитирайки общинското бюро за управление на извънредни ситуации.

Около 90 души са били в мината по време на експлозията, девет от които са били блокирани вътре и са били „намерени без жизнени показатели“ до 9 сутринта във вторник, според CCTV.

Други двама, които успяха да излязат на повърхността, „бяха сериозно ранени и починаха след неуспешни усилия за реанимация“, каза телевизионният оператор.

Провинциалният отдел за управление на извънредни ситуации потвърди експлозията в социалните медии.

Хонконгският новинарски бюлетин China Daily съобщи, че спасителните работи са в ход, тъй като местните служби за управление на извънредни ситуации, спасителните служби при пожар, спасителните служби в минните райони и органите за обществена сигурност са се втурнали към мястото.

Китай остава зависим от въглищата за по-голямата част от своята енергия и е най-големият производител и потребител на гориво в света.

Аварията беше най-смъртоносната след срутването през февруари на открита мина в северния регион на Вътрешна Монголия, което уби повече от 50 души.

Длъжностни лица, включително китайският президент Си Дзинпин, призоваха за подобряване на безопасността, но това изглежда е имало ограничен ефект върху минните операции, които често прекъсват ъглите, докато местните власти си затварят очите.

Китай претърпя поредица от смъртоносни промишлени и строителни аварии през последните месеци, често в резултат на лошо обучение и регулиране на безопасността, корупция в длъжностните лица и корпоративно търсене на печалба.

Въпреки някои нашумели инциденти, общият брой на промишлените аварии е намалял само с 27 процента през 2022 г., когато голяма част от икономиката на Китай беше спряна съгласно политиката на „нулева COVID“, съобщи Министерството на управлението на извънредните ситуации. Броят на смъртните случаи е намалял с 23,6 процента, съобщиха от министерството.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР