Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bgИма много солидни аргументи и

...
Владислав Апостолов, коментар специално за Tribune.bgИма много солидни аргументи и
Коментари Харесай

Война в Европа и избори в Америка

Владислав Апостолов, коментар особено за Tribune.bg

Има доста солидни причини и обстоятелства в поддръжка на тезата, че слабостта на Джо Байдън като президент е измежду аргументите за военната експанзия на Владимир Путин в Украйна. Но в този момент рецесията в Европа може да помогне на американската администрация преди решителните междинни избори за Конгреса през ноември. Традиционно рейтингът на американските президенти се качва във военно време, а разликите сред двете партии – Републиканска и Демократическа – се размиват. Поне краткотрайно.

Множество от проблемите на администрацията на Байдън минаха на втори проект поради войната в Украйна. Сега 79-годишният кариерен политик е в позиция да възвърне малко от изгубения рейтинг, тръгнал зрелищно надолу в края на първата му година в Белия дом и достигнал рекордно ниските 37% преди няколко седмици.

Екипът на Джо Байдън ще направи всичко допустимо да му построи облик на мощен западен общественик, изправен пред свиреп деспот, който атакува цивилизования свят с армията си от Изток. Голям плюс за него е, че съвсем цялата осведомителна инфраструктура в Съединени американски щати се е трансформирала в агитационен ръкав на Демократическата партия. Това се потвърди за следващ път, когато от Белия дом спуснаха опорната точка, че инфлацията и фрапантно увеличените цени на горивото са по виновност на Путин и неговата война в Украйна. Като по стратегия съвсем всички огромни медии в Америка включиха израза „ нарастване на цените поради Путин “ в заглавията на другояче осведомителни по дизайн материали. Това беше посланието на администрацията на Байдън и те го придвижиха без никакви нотки на сдържаност или колорит.

Малкото опозиционни медии припомниха, че инфлацията е тръгнала трагично нагоре месеци преди съветската инвазия в Украйна. Те се концентрираха и върху тъмното минало на семейство Байдън в нападнатата страна. Тази седмица даже The New York Times – един от водещите пропагандни принадлежности на ръководещата партия – най-сетне бе заставен да напише, че абсурдът със забравения преносим компютър на сина на президента Хънтър Байдън и разкритията за съмнителните му покупко-продажби в Украйна, не са „ съветска дезинформация “. Тази опорна точка беше водеща по време на акцията за президент през 2020-а, когато обществените мрежи безусловно блокираха неуместните за Байдън информации, към преносимия компютър на сина му. До последно стоеше и остарял „ туит “ на говорителката на Байдън Джен Псаки, в който тя лъже, че историята с преносимия компютър на Хънтър е „ съветска дезинформация “.

Но сериозните разкрития за корупцията на семейство Байдън в Украйна преди години може да бъдат заглушени от шума на заглавията за филантропичната рецесия там през днешния ден. А рецензиите към президента цинично да бъдат опаковани като липса на национализъм.

От няколко дни в американското медийно пространство се следи опит за приравняване на недоволните от Байдън с про-Путин пропагандата. Нещо като „ Критикуваш Джо? Значи си за Путин и войната му, а? “.

Просто, брутално, само че работи. Истина е, че около рецесията в Украйна към този момент не се приказва толкоз за корупцията, отворената граница с Мексико, вълните от незаконни пришълци, историческият скок в градската престъпност и систематичната индоктринация на възпитаници в анти-научни расови и джендър култове. Инфлацията пък, както видяхме, е прелестно приписана на Путин.

Но ще бъде ли всичко това задоволително за Демократите да не изгубят зрелищно от Републиканците през ноември? Ако вторите си върнат контрола над двете камари на Конгреса политическата обстановка в Съединени американски щати ще наподобява трагично друго.

Разбира се, всичко зависи и от развиването на рецесията в Украйна. За човечеството е по-добре войната да свърши скоро. Но и за критиците на Байдън също. Ако огънят спре в този момент или до няколко седмици, скоро още веднъж ще изплуват старите проблеми на администрацията, даже и медиите да са пробвали да основат облик на Байдън като на миротворец, спрял Путин.

Тук би трябвало да си напомним и началото на 90-те години на XX век. Тогава Джордж Буш-баща е президент и по време на войната в персийския залив се радва на рекордно утвърждение. През първата седмица на спора рейтингът му скача от 64% на 82%. Но на идната година той губи президентските избори от Бил Клинтън и напуща поста след един мандат и с нежелан рейтинг от 34%.

Може би тактиката на Демократите, синтезирана в лозунги като „ Путин е отговорен “ и „ Байдън избавя света от Трета международна война “, няма да е толкоз плодотворна. Но към този момент някои от вътрешните му проблеми останаха на назад във времето.

***

Владислав Апостолов е създател и публицист с дълготраен опит в печатни и електронни медии. Културен редактор във вестник „ Труд “. Коментатор в bTV и БНР.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР