Владимир Путин разреши на руските банки да не работят във

...
Владимир Путин разреши на руските банки да не работят във
Коментари Харесай

Путин разреши на луските банки да не плащат задълженията си във враждебни валути

Владимир Путин позволи на съветските банки да не работят във валутата на страни, които са замразили активите им в чужбина. Това визира освен поетите задължения към нерезиденти по еврооблигации на съветска банка, само че и изплащането на лихви по валутни депозити на юридически и физически лица в съветските банки.

Това се съдържа в декрет, една от клаузите на който планува, че банките, чиито средства в задгранична валута са били замразени в чужбина, могат да спрат осъществяването на отговорностите си към задгранични клиенти в тази валута. Иначе казано, който е дал на съветска банка заем в долари, евро, йени или даже в левове, само че нейните активи в чужбина в тези валути са блокирани, ще си получи парите назад в рубли на сметка, основана на негово име и без единодушието му.

Но няма да получи, даже в рубли, никакви доходи по лихви и потреблението на депозити на такива клиенти - в текста се показва, че от публикуването на указа стопира задължението да заплащат сходни отговорности.

Новият режим ще работи, до момента в който са в действие глобите против Русия.

Има и още ограничавания върху валутните отговорности на съветските банки - в различен параграф от указа президентът даде на централната банка пълномощия да дефинира оптималната стойност на банковата комисиона за валутни преводи при положение на налагане на наказания против тях. Също по този начин централната банка ще може да дефинира награди за съотношенията на риска, като взема поради емитента на валутата. Премиите по такива заеми и заеми ще бъдат диференцирани според от достатъчността на валутните приходи на кредитополучателя за осъществяване на отговорностите му.

Най-строгите блокиращи ограничавания вкараха Съединени американски щати - още в първата вълна на 21 февруари (когато Русия призна независимостта на така наречен републики в Донбас) бяха включени отбранителната Промсвязбанк, държавната корпорация VEB и техните дъщерни сдружения. На 24 февруари с нахлуването в Украйна сходни наказания бяха наложени против VTB, Откритие банк, Совкомбанк, Новикомбанк. На 6 април и Сбербанк попадна в листата.

Alfa-Bank, Rossiya Bank, SMP-Bank, Transcapitalbank, Investtorgbank, Moscow Industrial Bank, Far Eastern Bank също са под блокиращи наказания на Съединени американски щати. Освен това Съединени американски щати не разрешиха на Русия да обслужва външния си дълг и постановиха наказания против Националния депозитар, след което Русия имаше проблеми с обслужването на отговорностите си.

Русия счита западните наказания за нелегитимни. Външният министър Сергей Лавров приказва за действителна кражба на активи. В същото време ръководителят на регулатора Елвира Набиулина съобщи, че Русия ще оспори замразяването на златните и валутните запаси. " Ще подготвим и правосъдни каузи, готвим се да ги представим. Защото е невиждано в международен мащаб златните и валутните запаси на толкоз огромна страна да бъдат замразени ", аргументира се тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР