Владимир Путин Президентът Румен Радев се изказа критично за въздушните

...
Владимир Путин Президентът Румен Радев се изказа критично за въздушните
Коментари Харесай

Румен Радев разнищи западните съюзници за Сирия


Владимир Путин

Президентът Румен Радев се изрече сериозно за въздушните удари на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия и косвено се дистанцира от държавното управление, което ги поддържа. Позицията му, претендираща да е нещо като военнополитически разбор на резултата от интервенцията на западните съдружници, тотално пропусна мотивацията за провеждането й – а точно хипотетичната приложимост на химически оръжия от страна на сирийския режим. Цялостната оценка на президента не е надалеч от тази на Русия, с тази разлика, че Радев се въздържа да окачестви съдружниците от НАТО за агресори.

В актуалната свърхнапрегната обстановка сред Русия и НАТО – както във връзка с Сирия, по този начин и по проблема " Скрипал ", българският президент счита за обикновено да замине в Москва и да се срещне с Владимир Путин.

След обществената си лекция в понеделник в УНСС той разясни, че точни дати за негова аудиенция в Москва се прецизират, само че към този момент става въпрос за 21 и 22 май. Посещението на съветския президент в България е обсъждано единствено по принцип, към този момент няма никакви точни интервали и дати за него, посочи още Румен Радев.

Предвид безапелационната позиция на Европейски Съюз и НАТО във връзка с случая " Скрипал " и на потреблението на химическо оръжие в Сирия, президентът бе запитан дали счита, че тъкмо в този момент е моментът да се провежда негово посещаване в Русия. Той отговори, че българският културен, международен и цивилизационен принос не може да става залог на политическо опълчване.

Точно във времена на борба ние би трябвало да поддържаме разговора, би трябвало да търсим общите ползи в битката против тероризма, в това по какъв начин да снижаваме това напрежение. В тази връзка мисля, че разговорът и каналите за него би трябвало да бъдат непокътнати, добави президентът.

Моят апел е - по-малко оръжия, повече разговор, съобщи Радев по време на лекцията в УНСС в отговор на въпрос на студент от аудиторията за интервенцията на Съединени американски щати, Англия и Франция в Сирия.

Политиците на всички участващи страни от ден на ден се съблазняват да привеждат в деяние самолети, кораби, друга техника, с цел да осъществят своите политически упоритости. Трябва да се има поради, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се ръководят от хора - с техните страсти и страхове. Само едно изтърваване на нервите, една неточност и сме на прага на пряк конфликт. Това би трябвало да се регистрира, сподели президентът.

После обясни, че за триумфа на една военна интервенция се съди по резултатите, които тя реализира и направи следния анализ: " Специално за тази интервенция - боен резултат - пренебрежим; финансов резултат - минус половин милиард долара; политически резултат - най-вече вътрешен за страните, които нанесоха удара ".

Радев посочи, че съгласно него главният резултат беше върху Организация на обединените нации. Тази интервенция потвърждава, че Организация на обединените нации е все по-често подценявана, а никой не може да я замести към този момент. Това усилва риска за света вместо да го понижава, разяснява Румен Радев.

Той добави, че обстановката в Сирия се разграничава доста от двете войни в Залива, Косово и Либия. Тогава беше просто - имахме коалиция против режима. Сега на театъра на военните дейности в Сирия имаме от една страна - Съединени американски щати, Франция и Англия, имаме и други мощни играчи -Турция, Израел, Иран, всеки от които преследва лични ползи и организира самостоятелни интервенции. Трябва всички страни да осъзнаят този факт и най-много огромната разлика - Асад е подкрепян от Русия с възобновена военна мощност и осезаемо наличие и ангажимент. Не може в тази обстановка да се ползват тактики от минали спорове, тъй като те могат да ни изправят пред още по-големи провокации, разяснява президентът.

След лекцията, в отговор на репортерски въпрос Радев сподели, че държавното управление не е съгласувало с него признатата си в събота позиция за ударите на западните съдружници в Сирия.

Президентът косвено удостовери и това, че България не е била осведомена от партньорските страни, взели участие в интервенцията, за нейното осъществяване, а информацията е пристигнала от българските служби. Служба " Военна информация ", ДАР свършиха своята работа, те съумяха въпреки всичко да осведомят най-много и за нашите жители, които се намират в тази страна, сподели Румен Радев.

Попитан дали държавната позиция е трябвало да бъде съгласувана с него, президентът разяснява, че това е въпрос на процедури на връзка и че той е постоянно отворен за връзка и разговор.

Вие си направете изводите, в тази ситуация не става въпрос за доверие, разяснява президентът в отговор на въпрос дали това, че сътрудниците ни не са ни уведомили, значи, че ни нямат доверие. Според мен това ясно демонстрира коя страна с какъв боен потенциал разполага, добави Румен Радев.

Националната сигурност постоянно е настоящ проблем, изключително във все по-влошаващата се среда за сигурност. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още един път какви са ограниченията, предприемани от България за обезвреждане на рисковете и заканите пред нашата сигурност, сподели президентът, запитан за какво е трансформирал тематиката на идното съвещание на КСНС.

Той напомни, че преди съвсем година имаше КСНС с ясно взети решения за създаване на нужните отбранителни качества, за модернизацията на армията и за повишение на статуса на военнослужещите.

Искам да чуя отговори какво би трябвало да се направи, с цел да бъдат изпълнени тези решения, добави президентът.

Той сподели, че на съвещанието ще бъде ситуацията освен в Сирия, само че и на Балканите.

Ще се дискутира средата за сигурност, и в Сирия, в световен проект, както и на Балканите - в районен, където ситуацията също не е от най-спокойните, както и какво вършат съседите ни, какви модернизационни стратегии разпростират, какви разноски дават за въоръжение, защо се готвят. Ще се разисква и какво вършим ние като модернизационни стратегии и належащи ограничения. Колективната система за сигурност в НАТО, груповата защита не неглижира построяването на наш личен защитителен потенциал, а го постанова, подсети президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР