Владимир Путин постави нещо като ултиматум на "неприятелските" страни за

...
Владимир Путин постави нещо като ултиматум на "неприятелските" страни за
Коментари Харесай

Руски рубли за руски газ. Какво променя това?

Владимир Путин сложи нещо като ултиматум на "неприятелските " страни за бъдещите им контракти за импорт на съветски газ.

Десет дни имат съветските институции, с цел да изработят новата система за възнаграждение на доставките в рубли.

Общо 48 към този момент са тези "неприятелски " страни, които одобриха наказания против Москва поради нашествието й в Украйна. Те включват Съединени американски щати, Япония, Англия, Швейцария, Норвегия и всички страни-членки на Европейския съюз.

Заедно те съставляват 70 % от 63 милиарда евро, колкото е годишният експорт на "Газпром ". До този миг 58 % от заплащанията на съветския газов колос се правят в евро, а 39 % - в долари, отбелязва Bloomberg.

Путин назова и двете валути "компрометирани ".

Германия и Италия, прочее, към този момент обявиха, че имат намерение да продължат да заплащат поръчките си в евро, отбелязвайки, че за тях това е неприемлива маневра за заобикаляне на част от глобите против Русия. Интересно е в това ново противоборство коя от двете страни първа ще отстъпи.

Решението на Путин е нов метод да се употребява силата като едно от главните оръжия в спора сред Русия и Запада. Веднага след известието на съветския президент цената на газа скочи с още близо 34 %, а рублата нарастна със 7 на 100 на валутния пазар.

Затова и тази нова маневра беше възприета на първо място като директна поддръжка за съветската валута от страните и фирмите, купуващи съветски газ. И това става в миг, когато Руската централна банка (РЦБ) е с вързани ръце поради замразяването на активите й и може скоро да посегне на своите 140 тона злато.

Ето в какво се състои това ново предизвикателство към Запада и най-много към Европейски Съюз: в случай че отхвърли новите условия, към този момент няма да получава съветски газ. Ако ги одобри, ще поддържа курса на рублата и ще се заличат част от последствията от трите седмици наказания против Русия.

"Още е малко неразбираемо, на наподобява на първо място става въпрос за връзка ", означи пред телевизия BFM Александър Андлаер, енергиен специалист в анализаторската компания Kpler. Според него, това известие може да се одобри като предпочитание на руснаците да не продават повече газ. Което може да форсира избора на европейците да се откажат от съветските доставки.

Но дали в тази ситуация не надвиват страстите и в действителност, няма никаква невъзможност?

Така счита Антоан Леви, учител в MIT Economics. И изяснява за какво това е неуместно. "В момента европейският вносител, със своите долари, който желае да купува съветски газ, изпраща доларите си на "Газпром ", който му изпраща своя газ. "Газпром " би трябвало да заплаща заплатите и разноските в рубли, тъй че продава доларите на РЦБ против рубли ", изяснява той пред Агенция Франс Прес.

"В края на този развой европеецът има по-малко долари, само че има газ. РЦБ има повече доларови запаси. "Газпром " има по-малко газ, само че повече рубли ", продължава специалистът. Резултатът е същият. Според него, вероятно това може да е метод Путин да се увери, че съветски компании, като "Газпром ", няма да мамят, като задържат долари за себе си.

А по думите му това единствено ще форсира диверсификацията и отдалечаването от съветската сила. Нека напомним също, че от години Москва приканва за "дедоларизация " на стопанската система, с цел да понижи уязвимостта си към глобите. А през март 2019 година "Газпром " за първи път продаде газ в рубли на европейска компания.

Дали господството на $ е в заплаха?

"Това е надалеч от истината ", успокоява духовете Нийл Шиъринг, основен икономист в "Кепитъл икономикс " (Capital Economics). Според него това може да форсира основаването на по-малки търговски блокове, които употребяват различни валути, само че те няма да могат да съперничат на мащабите и обсега на $.

Извън Европа, Япония - най-големият вносител на съветски полутечен природен газ (ВПГ) в Азия, няма концепция по какъв начин Русия ще приложи това условие, отбелязва Ройтерс. Министърът на финансите Шуничи Судзуки съобщи, че сега отрасловите министерства разискват обстановката, защото не схващат какви са желанията на Русия и по какъв начин би направила това (разплащанията в рубли - бел.р.).

През 2021 година страната е внесла 6.84 милиона тона ВПГ от Русия, по данни на Refinitiv, което съставлява към 9 % от вноса й на ВПГ.

Южна Корея, третият максимален вносител на съветски ВПГ, чака да бъде в положение да продължи вноса. Корпорацията Korea Gas Corp - KOGAS съобщи, че внася към 2 милиона тона съветски ВПГ, което е към 6 % от целия й импорт.

KOGAS обаче не прави покупко-продажби непосредствено с Русия, защото договорът й е със Sakhalin Energy, 50 % от която е владеене на "Газпром ". Плащанията се правят посредством японска банка в Сингапур.

Министерството на стопанската система на Тайван съобщи, че държавната CPC Corp ще получи в края на месеца пратка газ от Русия. Засега обаче не е получено никакво известие за смяна в системата на заплащане.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР