Владимир Путин обяви големи промени в данъчната сфера както за

...
Владимир Путин обяви големи промени в данъчната сфера както за
Коментари Харесай

Путин иска да направи данъците по-справедливи

Владимир Путин разгласи огромни промени в данъчната сфера както за бизнеса, по този начин и за жителите. По-специално, предприемачи, които са прибегнали до накъсване на бизнеса си, ще получат данъчна прошка. А разпределението на данъчната тежест в бъдеще може да се обвърже с равнището на приходите на бизнеса и жителите за по-голяма правдивост.

Президентът Владимир Путин в обръщението си към Федералното заседание разгласи модернизацията на данъчната система в поддръжка на частния бизнес. Първо, той предложи да се приготвят параметрите на прошка за дребния и междинен бизнес, който ще откаже да фрагментира бизнеса си и ще премине от банален към общ данъчен режим. Сега, когато бизнесът се разраства, притежателите стартират да разделят бизнеса си, с цел да заплащат по-малко налози.

Второ, президентът предложи да се отстрани краткотрайният мораториум върху инспекциите на бизнеса от януари 2025 година, което изцяло се оправда. Но не да се върнем към остарялата система, а да преминем към рисково основан метод при инспекциите и да го затвърдим в закона. „ Компаниите, които подсигуряват високо качество на стоките и услугите, виновни са към потребителите, могат и би трябвало да им се има вяра... Там, където няма опасности, би трябвало да се вземат превантивни ограничения и по този метод да се сведе до най-малко броят на инспекциите “, означи Путин.

Трето, президентът предложи да се даде на дребните предприятия особено право да аплайват за кредитни ваканции до шест месеца един път на всеки пет години, без да утежняват кредитната си история.

И най-после, още едно извънредно значимо изказване на президента. Путин предложи да се вкара диференцирана система за данъчно облагане както за компаниите, по този начин и за физическите лица, тъй че данъчната тежест да се разпределя според от равнището на техните приходи, т.е. по-справедливо.

„ Предлагам да обмислим подходи за модернизиране на нашата фискална система към по-справедливо систематизиране на данъчната тежест към тези с по-високи персонални и корпоративни приходи и, в противен случай, би трябвало да понижим данъчната тежест върху фамилиите, в това число посредством удръжки, което към този момент загатнах през днешния ден “, сподели Путин.

Президентът не уточни вероятни решения за диференциране на данъчната тежест. В близко бъдеще държавното управление би трябвало да показа съответен набор от оферти в тази тенденция. След смяна на данъчната система президентът предложи да се фиксира данъчната система до 2030 година, с цел да се обезпечат постоянни и предвидими условия за осъществяване на всевъзможни, в това число дълготрайни капиталови планове.

Експертите оцениха всяка самодейност. „ Амнистията е значима стъпка. Този проблем в действителност съществува. Дори добросъвестните бизнесмени в опростения бизнес могат да бъдат изправени пред нуждата да създадат избор: или да разделят бизнеса и да го създадат законно, или да заплащат увеличени налози и да възстановят отчитането при положение на преход към обща данъчна система. Според него амнистията ще разреши на бизнеса да въздъхне с облекчение “, споделя Сергей Тинков, доцент от катедрата по предприемачество и логистика на Руския стопански университет “Плеханов. ”

„ Проблемът с исковете за разпокъсване на бизнеса е най-болезненият, защото официално настоящото законодателство не съдържа недвусмислени и ясни граници за голословно разпокъсване и стопански изпълним развой на преструктуриране на бизнеса. И това се трансформира в самобитен капан за бизнеса: при официално съблюдаване на законовите правила се нарушава правилото на основателност за приемане на данъчна полза “, отбелязва Владимир Сасков, шеф на Асоциацията на данъчните консултанти и специалист в Института по данъчен мениджмънт и недвижими парцели. Икономика на парцелите във Висшето учебно заведение по стопанска система.

„ За да работи обективно механизмът на амнистията, е належащо още един път нормативно или нормативно да се дефинират действителните критерии за фрагментация на бизнеса, с цел да може всеки предприемач да си даде ясното схващане, че неговият бизнес модел е фрагментация “, споделят Сасков. Според него, в случай че бизнесът разбере механизма на амнистията и наказателните последствия от отхвърли да извади раздробен бизнес на ярко, тогава бизнесмените ще се възползват от предлаганата прошка.

Преди това амнистията за самонаетите към този момент е работила в Русия. От началото на 2019 година доста бизнесмени, които правеха бизнес „ на сиво “, излязоха от сенките и в края на януари тази година в Русия към този момент има съвсем 9,5 милиона души, които имат статут на независимо заети лица. Тази цифра е в пъти по-висока от задачата в националния план за подкрепяне на МСП, показва Тинков.

Целта на новата прошка е същата - да избели още една сфера от стопанската система, която в бъдеще ще даде нарастване на данъчните доходи на страната. Никой обаче не се наема да оцени резултата в числа.

„ Примери за данъчни искове от предходната година, по-специално против блогъри, може да сочат милиарди долари изгубени данъчни доходи “, споделя Сасков. Само тази седмица блогърът Елена Блиновская призна виновността си за укриване на налози в размер на над 900 милиона рубли. Според проверяващите тя е употребила схемата за „ накъсване “ на бизнеса, с цел да подценява приходите и да понижава данъчните заплащания (ДДС и налог върху приходите на физическите лица).

Що се отнася до прехода на страната към рисково-базиран метод при ревизиране на бизнеса, това от една страна ни разрешава да се измъкнем от тоталния надзорен напън, а от друга ни разрешава много дейно да изпълняваме контролни функционалности, което също е извънредно значимо, споделя Съсков. Според него контролът е значим, друго е, че би трябвало да се реализира съответно от съответна държавна институция. Ето за какво е значимо по едно и също време да се построяват бариери пред злоупотребите от страна на регулаторните органи.

Експертите също поддържаха кредитните ваканции за бизнеса един път на всеки пет години без утежняване на кредитната история.

„ Това ще разреши на дребния и междинен бизнес да си „ почине “ в сложни моменти и да концентрира тези запаси точно в поддръжка, стабилизиране или даже развиване на бизнеса. Шест месеца е оптималният интервал, през който дребният и междинен бизнесмен ще разбере дали кредитните ваканции ще го „ спасят “ или не. И за банката този интервал е много съпоставим с ниските опасности от неплащания в други области на кредитиране, по-специално за ипотечни заеми “, споделя Сергей Тинков.

„ Това е добра концепция за дребния бизнес, защото икономическите рецесии зачестиха през последните две десетилетия и надлежно се усилва вероятността дребните и междинни предприятия да срещнат непредвидени усложнения по време на всеки спешен интервал. Но всеобщите банкрути на предприятия и физически лица няма да са плюс за стопанската система, изключително по време на рецесия. По време на най-острата фаза на пандемията от ковид, т.е. през 2020 година и началото на 2021 година, съветското държавно управление позволи кредитни ваканции за популацията и бизнеса съгласно банките. Тогава Европейски Съюз и Съединени американски щати плащаха „ хеликоптерни пари “ на популацията, само че не помагаха на задлъжнелите жители и бизнеса “, отбелязва Наталия Милчакова, анализатор. В същото време, счита тя, си коства да се внимава за стягане на ограниченията против събирачите на задължения, които злоупотребяват с пълномощията си.

Що се отнася до разпределението на данъчната тежест според от равнището на приходите на бизнеса и жителите, в действителност президентското послание беше за връщане към прогресивна данъчна канара, което няма да се хареса на всички, споделя Милчакова. Тя напомня, че първата стъпка към прогресивното данъчно облагане беше направена преди няколко години, когато данъкът върху приходите на физическите лица за жителите, които печелят над 5 милиона рубли годишно, беше повишен от 13% на 15%.

Все още не са изцяло ясни параметрите на измененията. Милчакова разисква какви разновидности има. Първият вид е още веднъж да се усили данъкът върху приходите на физическите лица за жители с приходи над 5 милиона рубли годишно. Друг метод е да се вкара спомагателна по-висока данъчна ставка за тези, които печелят не пет, а, да речем, 10 милиона рубли годишно. Третият сюжет е, когато се появи обособена ставка на налога върху приходите на физическите лица, да речем, 14% за тези, които печелят условно от три до пет милиона рубли годишно. „ Част от междинната класа и дребния бизнес, да вземем за пример притежателите на самостоятелни бизнесмени, явно няма да бъдат удовлетворени от последния вид “, споделя Милчакова.

От друга страна, наподобява разумно да се понижи данъкът върху приходите на физическите лица за хората, които печелят на месец не повече от минималната заплата (в момента 19 242 рубли). „ В края на краищата, в случай че вземете налог върху приходите на физическите лица в размер на 13% от заплата, чийто размер номинално не надвишава минималната работна заплата, това значи, че лицето автоматизирано попада в категорията на бедните, защото той към този момент печели „ чисто “ по-малко от минималната работна заплата. От тази позиция за нископлатените руснаци е по-изгодно да не работят за толкоз ниски заплати, а да се записват като независима претовареност и да заплащат налог върху професионалния приход, който е няколко пъти по-малък от налога върху приходите на физическите лица. Следователно би било разумно страната да понижи ставката на налога върху приходите на физическите лица от 13% за руснаци, чиято заплата е равна или малко над минималната заплата, най-малко до данъчната ставка за независимо заетите лица от 4% или 6%, или даже въобще да ги освободят от заплащане на налог върху приходите на физическите лица “, – споделя Милчакова.

Цената на прекосяването към прогресивна канара на подоходното облагане е, че в случай че за едни данъкът се понижи, то за други би трябвало да се усили, с цел да не загуби бюджетът прекалено много доходи, заключва специалистът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24148Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед34054Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед97362Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед138969Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед14519Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377248Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед138969Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116628Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101471Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед97362Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР