Владимир Путин направи на Европа страхотен коледен подарък, защото показа,

...
Владимир Путин направи на Европа страхотен коледен подарък, защото показа,
Коментари Харесай

Чешки министър: Путин направи подарък на Европа – алтернативи на руския газ

„ Владимир Путин направи на Европа страховит коледен подарък, тъй като сподели, че не сме подвластни от съветския газ “, разгласи в изявление за „ Ройтерс “ министърът на външните работи на Чехия, Ян Липавски.

Доставките на полутечен природен газ за Европа в края на предходната година демонстрираха, че Русия не може да употребява газа като огромен лост върху Европа, а дефицитът на синьо гориво поддържа напъните за създаване на повече потенциал за приемането на полутечен природен газ на европейските крайбрежия, счита той. По думите му отклоняването на газ към Европа, откакто цените се покачиха в края на предходната година на фона на по-ниските доставки от Русия, е посочило, че има други възможности на съветския газ.

Чехия употребява към 8,7 милиарда кубични метра природен газ годишно. Голяма част от него идва от Русия през Германия. Липавски означи, че чешкото държавно управление си слага за цел да получи достъп до терминал за полутечен природен газ в някоя прилежаща страна, само че призна, че ще отнеме време да се приложи подобен проект на процедура. Най-близките съществуващи или евентуални терминали са в Германия и в Полша.

Западът упрекна Русия, че задържа газ, с цел да влияе по този метод за повишението на цените и да оказва напън върху регулаторите на Европейския съюз и Германия да одобрят новата връзка „ Северен поток 2 “, която ще удвои потенциала на Москва за експорт през Балтийско море. Москва отхвърля обвиняванията, а „ Газпром “ акцентира, че извършва всички дълготрайни контракти.

Шефът на Международната енергийна организация, Фатих Бирол, съобщи предишния месец, че Русия е съдействала за незадоволителното доставяне с природен газ за Европа на фона на опълчването сред Москва и Запада поради Украйна.

Русия доставя към 40% от газа в Европейски Съюз. Потенциалният риск за обезпечаването на безпроблемното газоснабдяване при вероятно навлизане на Русия в Украйна, форсира напъните на блока да усили доставките от други страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР