Владимир Путин може и да залага на отслабване на решимостта

...
Владимир Путин може и да залага на отслабване на решимостта
Коментари Харесай

Проф. Паскуино: Салвини е недоволен от оръжията за Украйна, но няма да свали Драги

Владимир Путин може и да залага на намаляване на решимостта на съперниците си с проточването на войната и глобите, както допуска американското разузнаване, само че в Италия няма да открие „ слабата частица “ на Запада. Въпреки недоволството от оръжейните доставки за Украйна на някои от съдружните сътрудници, държавното управление на Марио Драги е устойчиво и ще продължи по курса си на отделяне от съветската енергийна взаимозависимост, предвижда политологът от Университета в Болоня проф. Джанфранко Паскуино в изявление за предаването „ Събота 150 “.

Кажете ми, професор Паскуино, в случай че италианците фактически са срещу въоръжаването на Украйна, срещу глобите …

" Всъщност, наподобява не са. Изглежда не са. „ Кориере каузи Сера “ - най-авторитетният италиански вестник, разгласява (в понеделник) изследване, съгласно което 53% от италианците поддържат Украйна. 6 % поддържат Русия. 41 % не вземат страна в спора. "

Това ли е резултатът от Буча - от случилото се в покрайнините на Киев?

" Това е резултатът от събитията (в Украйна). Италианците гледат телевизия, срещат се с много обстоятелства, срещат се и с много украинци - те са към този момент над 100 000 в Италия - и по този начин се осведомят за това, което се случва в Украйна. "

Т.е. украинското управление печели осведомителната борба в Италия? Можем ли да твърдим това сигурно?

" Да, до известна степен. По-сигурно ще е да кажем, че съветското управление губи борбата за италианското публично мнение . Според нас Русия стартира не „ специфична военна интервенция “, а война. Тази война е акт на експанзия и болшинството италианци имат вяра, че по този начин не трябва да се постъпва. "

Защо тогава политици като Джузепе Конте, който води Движението „ Пет звезди “, и Матео Салвини, водач на „ Лигата “, се опълчват на въоръжаването на Украйна? Изявленията им от последните дни наподобяват много предизвестията на президента Румен Радев у нас, в България - че пращането на още оръжия в Донбас единствено налива масло в огъня.

" Официално италианското държавно управление поддържа Украйна. Официално държавното управление и най-много министър председателят поддържат напъните на Европейския съюз да даде оръжие на украинците, с цел да се защитят против експанзията. Парламентът не се е противопоставял на това и постоянно е дал своя вот с болшинство в поддръжка на Украйна.

Конте изпитва проблеми в своята партия . В „ Пет звезди “ има вътрешни различия, а той - въпреки и някогашен министър председател - е към момента дилетант в политиката и не държи крепко кормилото. Не е напълно наясно какво би трябвало да направи. Осъзнава, че има известно неодобрение (от въоръжаването на Киев) и се пробва да притегли недоволните , с цел да ускори позициите си.

А Салвини постоянно е бил покровител на Путин - не трябва да забравяме това. В сегашния миг интуицията му още веднъж го влече към Путин , само че, поради думите и делата на Европейския съюз, разсъдъкът му подсказва, че ще има огромни компликации, в случай че в миналото отново се добере до властта в коалиция с десноцентристкия лагер. Затова се държи като опортюнист, както му е най-изгодно. "

А Вашата персонална позиция, професор Паскуино - дали на този стадий от руско-украинския спор е реалистично да се залага на дипломацията? Възможно ли е дипломацията да успее в този миг, до момента в който съветските и украинските войски се борят за Харков, из целия Донбас и в Черно море?

" Напълно съм „ за “ дипломатическо решение . Руснаците би трябвало да спрат да стрелят и да избиват украинците. Тогава Зеленски ще може да договаря. Ако Макрон желае да е медиатор - да бъде. Ако Гутериш изиска да посредничи - склонен съм. Ако ще и папата да посредничи. Но има едно изискване, което е безусловно належащо: Путин би трябвало да спре да се бие. Как можеш да спреш вечно войната, в случай че индивидът, който я стартира - и освен в Украйна - остава отпред на Русия? Диктаторът би трябвало да бъде свален - това е моята персонална позиция. Но до момента в който остава на власт, би трябвало да преговаряш с него. "

Премиерът Марио Драги посети Вашингтон тази седмица. В тази връзка политици от Демократическата партия, сходно на Конте и Салвини, показаха сдържаност във връзка с линията на Съединени американски щати за масирана военна поддръжка за Киев. Ето какво настояват политици като Грациано дел Рио и Енрико Лета: американците не трябва да си мислят, че е допустимо да има победител в тази война; Байдън не трябва да подклажда напрежението; Европа не трябва да се оставя Съединените щати да я водят.

" Не знам какво значи това. Ние имаме европейска позиция и би трябвало да я следваме. Противопоставянето не трябва да е „ Байдън против Путин “, а „ Европейският съюз против Путин “ . Но в случай че Байдън даде още оръжие на Украйна, ще го поддържа.

И ние, европейците, би трябвало да вършим същото като американците?

" Европа взе решение да въоръжава Украйна и го направи независимо,  без Байдън да ни предизвиква . Германците доставиха оръжие, французите го направиха, италианците - също. Правим го без американският президент да ни води. "

Защото като въоръжаваме украинците ще засилим позициите им освен на фронта, само че и на договарянията с руснаците, по този начин ли?

" Определено. И тъй като по този начин ще спасим живота на още хора. Да речем, че пред Вас, на улицата някой въоръжен нападне някого. Ако нападнатият ми изиска оръжие, незабавно ще му го дам. Веднага. "

Дали Конте и Салвини ще се решат да смъкват държавното управление поради оръжието за Украйна?

" Не. Те са страхливци. Не са способни да смъкват държавното управление. Те знаят… Конте знае, че при всички положения ще претърпи съществено проваляне на едни избори. Салвини пък знае, че изостава от Джорджа Мелони, която поддържа битката на украинците и държи на независимостта на Украйна, и би трябвало да се бори, с цел да не изгуби напълно шансове да я настигне. Партията на Мелони - „ Братята на Италия “, сега има към 21% поддръжка, до момента в който „ Лигата “ е с 16%.

Салвини е в доста сложна обстановка поради грешките, които позволи. Беше доста добър другар на Путин, а това единствено по себе си е неточност. Как може да си другар на един деспот, в случай че си откровен демократ? Можеш да преговаряш с диктатора, само че не да го изкарваш един от положителните . "

Мислите ли, че кабинетът " Драги " ще оцелее до 2023 година, когато би трябвало да се проведат идващите постоянни парламентарни избори?

" Определено. Определено да, без подозрение. "

Дали Марио Драги ще успее да откъсне Италия от съветските нефт и газ?

" Мисля, че да. Но няма да е единствено Марио Драги - ще бъде целият Европейски съюз. Ще се договорим с Алжир и други африкански страни и ще разнообразим източниците си. Това би трябвало да се направи при всички положения. Ако войната ни принуждава да го създадем по-бързо,  толкова по-добре . "

Може би ще се съгласите, че с течение на времето тази икономическа война сред Русия и Европа - сред Русия и Италия като част от Европа - ще се отрази тежко на италианците в стопански и обществен аспект. Затова министър председателят Драги пледира в Европейския парламент по тази причина общоевропейските схеми за подкрепяне по време на пандемията да бъдат пригодени и продължени при новите, военновременни условия. Т.е. Италия ще има потребност от Брюксел, от Париж и Берлин.

" Съгласен съм с Вас. Без подозрение, цената на глобите ще бъде висока за Италия . Вярвам, че Европейският съюз ще се опита да помогне на страните, които търпят повече удари поради глобите . Това може да се направи. Трябва да се запитаме: дали да позволим на един деспот да завладее една страна или да заплатим някаква цена, само че да попречим на диктатора ? Моят отговор е: да, подготвен съм да платя. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР