Вкарват правила за движение на електрическите тротинетки в промени на

...
Вкарват правила за движение на електрическите тротинетки в промени на
Коментари Харесай

Въвеждат правила за движение на електрическите тротинетки

Вкарват правила за придвижване на електрическите тротинетки в промени на Закона за автомобилните транспорти. Промените на закона са оповестени на Портала за публични съвещания на Министерския съвет, осведоми Българска телеграфна агенция. Срокът за приемане на рекомендации и оферти по плана е 14 дни, означават вносителите.

Индивидуално електрическо транспортно средство /т. нар. тротинетка/ е пътно транспортно средство, оборудвано с електрически мотор и оптималната градивна скорост, надвишаваща шест километра в час без или с място за сядане със лична маса до 50 кг. Не са самостоятелни електрически транспортни средства инвалидните колички, обслужващи лица с увреждания.

" Самобалансиращо се транспортно средство " е транспортно средство с едно колело или с две паралелно ситуирани колела, задвижвано от мотор, чиято оптималната градивна скорост не надвишава 25 km/h, за което е особено присъщо несигурно равновесие и което се нуждае от спомагателна контролна система, с цел да се поддържа в равновесие ", написа в плана за промени на Закона за автомобилните транспорти.

Тротинетките би трябвало да имат бяла или жълта добре различима светлина начело и устройство за лъчение на алена светлина откъм гърба. Според плана лидерът на самостоятелно електрическо транспортно средство при придвижване е задължен да употребява в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно забелязан; да се движи по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение; в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да се придвижва с включени светлини; да се движи с изправна спирачна система; да употребява каска.

На лидера на самостоятелното електрическо транспортно средство е неразрешено да се движи по улици I клас и пътища, на които оптимално позволената скорост е над 50 километра в час; да се движи по улици II клас без построена велосипедна инфраструктура; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 - Забранено е влизането на велосипеди; да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 - " Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии " ;  да развива скорост по-висока от 25 км/ч.; да транспортира други лица; да се движи паралелно до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или двуколесно пътно транспортно средство; да ръководи транспортното средство без да държи кормилото с ръка; да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него; да транспортира, тегли или тласка предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в движението; да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци; да употребява мобилен телефон по време на придвижване. 

Минималната възраст на лидера за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е 16 години - по велосипедна инфраструктура, улици от II до VI клас и пътища с оптимално позволена скорост до 50 км/ч. и 14 години - единствено по велосипедни алеи.

Всяка община може с разпоредба на общинския съвет да дефинира по-ниски оптимално възможни скорости за придвижване на територията на съответната община, както и ред и условия за потребление на самостоятелни електрически транспортни средства под формата на споделено прилагане, в това число оптимално позволен брой транспортни средства и наложителни зони за тяхното паркиране. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР