ВизиткаВиктор Спириев е изпълнителен член на съвета на директорите на

...
ВизиткаВиктор Спириев е изпълнителен член на съвета на директорите на
Коментари Харесай

"Монбат" в сезона на покачващите се цени и бъдеще с батерии

ВизиткаВиктор Спириев е изпълнителен член на съвета на шефовете на " Монбат " от август 2021 година Дотогава заема поста колективен финансов шеф. Преди това е бил управител " Консолидиране " в " Приста ойл груп " (2013 - 2016 г.). Има подготовка АССА (Association of Chartered Certified Accountants) и е работил като старши инспектор в PwC. Носител е на наградата CFO of the Year 2018 в категория " Ликвидност и риск " в обичайния конкурс, проведен от " E&Y България ". Завършил е бизнес администрация в Американския университет в България с отличен резултат (Summa Cum Laude). КомпаниятаЧетвъртият по величина производител на оловно-киселинни акумулатори в Европа и водач на Балканите - икономическата група " Монбат ", оперира в два съществени бизнес сегмента - произвеждане на оловно-киселинни акумулатори и преработване на оловосъдържащи материали. С наличие в над 70 страни по света и в над 20 разнообразни промишлености и браншове на приложение, " Монбат " е една от най-силните стопански групи в България. За 2021 година консолидираните продажби на групата са в размер на 373 млн. лева, което съставлява нарастване от 22.7% спрямо 2020 година, а чистата консолидирана облага е 18.8 млн. лева
Как се разви бизнесът на " Монбат " през 2021 година, какви са резултатите и по какъв начин повлияха високите цени на суровините и силата? - Картината за годината се обрисува много положителна и това е на фона на нарасналите равнища на енергоносителите и вторичната инфлация, която се демонстрира в повишаване на всички първични материали. Положителните резултати са свързани с бързия напредък в стопанската система след пандемичната 2020 година, който докара до повишаване на търсенето в стартерния ни продуктов сегмент, само че и породи повишаване на всички базови показатели на металите, в това число и на показателя на оловото, който има отношение към нашия бизнес. В стартерния сегмент отбелязахме растеж 12.2% на годишна база в броя продадени акумулаторни акумулатори. Годината приключва с към 24 млн. евро EBITDA, което е растеж с към 43% спрямо регистрираната EBITDA от миналата година и към 30% спрямо нормализираната EBITDA. В индустриалния продуктов сегмент, където продаваме акумулатори главно на телеком оператори, обстановката беше малко по-различна. Причината е, че през 2020 година там имаше доста огромно търсене заради повишаване на телекомуникационния трафик, което пък беше функционалност на ограничаващите ограничения, свързани с ковид, в това число и режим на отдалечена работа, тъй че през 2020 година реализирахме абнормално високи маржове. Всъщност през 2021 година ние отчитаме като триумф това, че успяхме да запазим равнищата на продажбите от 2020 година Но покаченото търсене в стартерната продуктова линия, съчетано с това, че при започване на 2021 година приложихме ценови индексации, т.е. нарастване на базовите цени към крайните клиенти в стартерния сегмент, а през годината успяхме на няколко пъти да прехвърлим покачването на себестойността към крайните клиенти, нетираха отрицателните резултати, подбудени от по-ниските маржове в индустриалната продуктова линия. По-високите размери и по-добрите нормализирани маржове в стартерния сегмент компенсираха покачените разноски, свързани с енергоносители, нарастванията в себестойността поради покачените цени на вторичните материали като ABS сепаратор, регранулиран полипропилен, калай, антимон, нарасналите транспортни разноски и всички разноски, свързани с реализацията на продуктите, както и покачените оперативни разноски. В последна сметка в дивизията за произвеждане на оловно-киселинни акумулатори отчетохме напълно дребен спад на EBITDA по отношение на 2020 година

В дивизията за преработване на оловосъдържащи материали имахме значителен растеж - над 5 млн. евро в регистрираната EBITDA през 2021 година по отношение на 2020 година, като главната причина беше обвързвана със стремглавото повишаване на всички борсови показатели на металите през второто полугодие на 2021 година и в частност - на оловото. Това докара до по-ниска среднопретеглена себестойност на създаваните артикули при непрестанно покачваща се цена, т.е. един абнормално висок марж. През 2020 година резултатът, подбуден от държанието на борсовия показател на оловото, беше противоположен - спад по отношение на предпандемичните му равнища от 2019 година, и в тази връзка диференциалът в EBITDA сред двете години стана още по-голям.
Реклама
Освен това високите равнища на борсовите показатели помогнаха и за осъществяване на по-добър нормализиран марж в рециклиращата дивизия. Основният енергоносител за произвеждане там е природният газ. През 2021 година имаше повишаване на цените на природния газ, само че несъмнено не беше с темпото, което видяхме при електрическата енергия, която пък е главният енергоносител, употребен за производството на оловно-киселинни акумулатори. И в действителност резултатът в повишаване на себестойността от цените на природния газ беше по-малък, в сравнение с в другата дивизия. В тази връзка резултатите също са много по-добри.

В останалите дивизии, свързани с литиево-йонното произвеждане, инженеринговата ни активност в областта на преработване на оловосъдържащи материали в Италия през дъщерното сдружение STC и логистичната и спедиторска активност, отчетохме дребен растеж в EBITDA през 2021 година по отношение на 2020 година Има ли прогрес по плана за създаване на цех за биполярни акумулатори и последно във Враца ли ще бъде? - Вече имаме характерни и доста положителни резултати на тестването на прототипи, които са част от предсерийното произвеждане, открити в нашата сертифицирана лаборатория MG Lab в Монтана. Те ни дават сигурност, че напълно скоро ще можем да стартираме подготовката за серийно произвеждане. Тук би трябвало да прибавя, че първото серийно произвеждане ще се осъществя посредством съществуващите индустриални мощности на американския лицензодържател ABC Concept. Планираме първите акумулатори да се насочат към избрани таргетирани клиенти и по този метод да забележим дали ще има последователност на продукта на пазара. Клиентите ще са индустриални, някои ще са част от нашия действителен портфейл, защото тези акумулатори могат да намерят употреба при телеком оператори и в системи за предпазване на сила. Останалата част ще са евентуално нови клиенти.

Това, което е характерно в този вид акумулатори, е, че енергийната компактност и мощност на единица тегло са усъвършенствани по отношение на стандартната технология за произвеждане на акумулаторни акумулатори. Също по този начин потребният живот е продължен поради усъвършенстваните цикли на заряд и разряд, загубата на потенциал с течение на времето е по-малка, в сравнение с при една стандартна индустриална батерия. Себестойността ще е по-ниска, т.е. крайният клиент ще може да получи по-добра цена на придобиване.

Относно самия цех - имаме два идейни плана за създаване. Единият е обвързван със съществуващи индустриални местоположения или мощности в завода ни " Старт " в Добрич. Имаме и други варианти. В последна сметка изборът на локация за завода за биполярни акумулатори ще бъде обвързван с локални регулации, евентуална опция за кадрова обезпеченост и метода, по който ще финансираме плана. Смятам, че до края на 2022 година ще имаме повече вести по отношение на този план и евентуалната му реализация. Финализирана ли е към този момент договорката за Nour в Тунис? Предвиждат ли се някакви промени в производството там? С какъв потенциал и пазари е компанията? - В Тунис придобиването на последния транш от контролния пакет ще се случи в края на първото тримесечие на 2022 година Имаме подробен проект за индустриални усъвършенствания, който към този момент осъществяваме, макар че още не сме мажоритарен акционер, и планираме да завърши през първото полугодие на 2023 година Всъщност от средата на 2021 година експерти от " Монбат " тясно работят с екипа на Nour по усъвършенствания на съществуващите индустриални процеси, прилагайки най-хубавите интернационалните практики. Потенциалните бъдещи финансови вложения, свързани с оловно-киселинни акумулатори, не са доста огромни - в границите на 1 млн. евро. След тяхната реализация индустриалният потенциал ще бъде към 1 млн. акумулатори годишно, като понастоящем е 500 хиляди броя.
Реклама
От позиция на дивизията за преработване на оловосъдържащи материали планираме построяването на напълно нов цех в Тунис. Той ще има потенциал на произвеждане над 10 хиляди тона олово и оловни сплави - задоволително за обезпечаване на оловна суровина за произвеждане на 1 млн. акумулатори. Самата инвестиция е към 4 млн. евро, като част от оборудването, което ще инсталираме, ще бъде създадено от инженеринговата ни компания в Италия - STC. STC е сдружение, което закупихме в средата на 2019 година и се занимава с инженерингова активност и индустриални планове в областта на преработването на оловосъдържащи материали. Дружеството може да предложи план " до ключ ", т.е. изцяло създаване на цех, може да предложи отчасти създаване на характерно съоръжение за някой подпроизводствен развой. Всъщност това сдружение доста добре добавя нашата активност в рециклиращата дивизия и ни оказва помощ да сме " в час " с всички технологии, дори на избрани места да сме водачи.

Понастоящем Nour създава към 300 хиляди акумулатори, които пласира на тунизийския пазар и в Северна Африка. През 2022 година проектът ни е да използваме неутилизирания индустриален потенциал от 200 хиляди акумулатори за произвеждане на бюджетен бранд акумулатори на " Монбат ", които да пласираме на европейския пазар. Производството на акумулатори за този пазарен сегмент ни беше " тясно място " през миналите няколко отчетни интервала. В вероятност ще разчитаме на развиването на пазарите в Близкия изток, където има един натурален мост сред културите и съществуват спогодби за нулево данъчно облагане на вноса от Тунис в страните, които са част от този район, както и Западна Африка. Там чакаме да има интернационалните спогодби сред франкофонските страни, които да облекчат изискванията за междудържавна търговия. Каква част от нужната ви суровина успявате да си осигурите от рециклиращите мощности на сдружението? - 100%. През 2021 година бяха към 90%, през 2022 година ще са 100%. Оловото разрешава да се рециклира безпределно. Понастоящем към две трети от оловото, което се употребява за произвеждане на акумулаторни акумулатори в света, е посредством вторично придобиване, т.е. преработване, единствено една трета е примитивен материал. Нашата промишленост е извънредно кръгово насочена, 99% от оловосъдържащите материали в Европа се рециклират. Вие следите от близко новите технологии за произвеждане на акумулатори и предпазване на сила. По ваша оценка какви са опциите сега? Каква ниша има за " Монбат " в тази област? - Очакванията за потребността от системи за предпазване на сила, свързани с електропреносната мрежа до 2030 година, е те да се повишат над 15 пъти, което значи към 140 GWh в безспорна стойност. В тази връзка всички технологии, които могат да оказват помощ за предпазване на електрическа енергия, би трябвало да бъдат употребявани, с цел да се реализира предстоящият мащаб. Тези технологии не са антагонисти, те в действителност са пригодни за разнообразни мащаби и би трябвало да се допълват. Например при Водноелектрическа централа мащабът на установката би трябвало да е над 100 мегавата, с цел да има доходност на инвестицията. За компресиран въздух - над 10 гигавата. Тези решения изискват и характерен географски терен, с цел да бъдат осъществени. Преимуществото на батериите е тяхната еластичност и опцията да обслужват както дребни, по този начин и огромни планове. Съществуващите технологии са разнообразни, най-широко застъпени сега са технологиите, основани на оловно-киселинни акумулатори и на литиево-йонни, като при литиево-йонните има разнообразни химии. Предимството на литиево-йонните акумулатори е, че имат по-дълъг потребен живот поради повече цикли на заряд и разряд и по-добра енергийна компактност на единица тегло, т.е. по-леки са от оловно-киселинните акумулатори. Но при тях има избрани дефекти, свързани с високата първична инвестиция все още, а понастоящем и срокът на доставка е доста дълъг. Самите акумулатори са доста характерни, имат придирчиво държание, а най-сериозният проблем е неналичието (все още) на открита технология за преработването им. В тази връзка оловно-киселинните акумулатори наподобяват разумно решение на този стадий. Първоначалната инвестиция в тях е по-малка, в сравнение с в литиево-йонните, а експлоатационните фактори са по-нискорискови. В бъдеще подобренията, свързани със самата технология, като увеличение на потребния живот, понижаване на масата и увеличение на енергийната компактност биха помогнали за още по-широко нахлуване на оловно-киселинните акумулатори. Трябва да отчетем също, че те са по-щадящи от позиция на околната среда и поддържат изцяло кръговата стопанска система, тъй като са съвсем 100% рециклируеми.

В допълнение съгласно мен е разумно да мислим и за синтез сред двете технологии - хибридни системи, които съчетават оловно-киселинни и литиево-йонни акумулатори. Тук имаме предимство, тъй като разполагаме с EAS Batteries, които имат добра експертиза в производството на литиево-йонни акумулатори. От позиция на стандартните оловно-киселинни акумулатори считаме да разчитаме в началото на тях, с цел да покрием съществуващото търсене сега, а в допълнение да работим върху усъвършенстването на софтуерните процеси посредством биполярните акумулатори и възстановяване на характерностите на обичайните индустриални акумулатори. През погледа на промишлеността допустимо ли е индустриалните предприятия да реализират въглеродна индиферентност до 2030 година с наличните технологии? - Изглежда ми извънредно мъчно постижимо въглеродната индиферентност да се случи до 2030 година Смятам, че всяка компания, всеки консуматор би трябвало да посрещне провокациите и да наложи своите работещи практики за реализиране на тази индиферентност. Ние подобряваме индустриалните процеси, намалявайки потреблението на електрическа енергия. Мислим и върху опцията да инсталираме лични мощности за възобновима сила. С това можем да допринесем и това вършим. Иначе понастоящем няма по какъв начин да избегнем напълно фосилните запаси, най-малкото в самото произвеждане на акумулатори за предпазване на сила, на слънчеви панели и ветрогенератори. Може би някакво успокоение в тази тенденция дава последното решение на Европейска комисия нуклеарната сила и природният газ да бъдат включени в таксономията, т.е. да се третират като чисти източници. Сравнително неотдавна сте изпълнителен шеф на " Монбат ". Защо приехте тази позиция, какво ви стимулира и какви са най-големите провокации, с които се сблъскахте за тези няколко месеца? - Юристите непрекъснато ме поправят, че позицията с оглед обществения статут на сдружението е изпълнителен член на съвета на шефовете. Тази формулировка в действителност доста добре синтезира философията на взимане на решения в групата " Монбат ". Разчитаме на необятна експертиза и вътрешен консенсус сред всички членове на съвета на шефовете. Причината да приема тази позиция беше обвързвана с това, че аз от доста време съм част от групата, управлявайки стратегическото финансово развиване като колективен финансов шеф и това ми даде опция да опозная всички комерсиални индикатори, които са значими за бизнеса и взаимовръзката сред другите бизнес дивизии и звена. В този смисъл в нито един миг не съм се чувствал обезпокоен, а тъкмо противоположното - усещах се квалифициран за това предизвикателство. От позиция на мотивацията - получих я от всички екипи, с които работя в групата, от нашите бизнес сътрудници, а и от акционерите. Най-мотивиращият фактор е обвързван с това, че виждам капацитета за развиване. Вярно е, че имахме много тежки интервали и в началото бях концентриран в това да овладеем обстановката, а в този момент съм стимулиран да вземам участие още по-активно в постигането на устойчивия напредък. От позиция на провокации мога да кажа, че през тези няколко месеца множеството бяха свързани с постпандемичните резултати и подема на стопанската система, както и с настоящото нарастване на цените на енергоносителите и косвено на всички първични материали. Постоянно се постановяваше да вършим промени в ръководството на веригата за доставки, на договорите, които имаме с контрагентите ни. Трябваше доста деликатно, а в това време и бързо да реагираме в ценообразуването и прехвърлянето на тези резултати към крайния клиент, да препланираме непрекъснато всички финансови параметри и да вземем бързи ограничения за обезпечаване на ликвидността, с цел да не бъдем принудени да променяме стратегическата " пътна карта " за развиване в групата. Каква е оценката ви за фрагментите в страната - като съществуване, подготовка и умения? За какъв брой души отговаряте? - Погледът, който имам посредством взаимоотношението ми с отдел " Човешки капитал ", е, че има непрестанен недостиг на фрагменти. Всъщност главният проблем при нас е обвързван с индустриалния личен състав - имаме непрекъснат дефицит макар конкурентните равнища на възнаграждение. Но има и избрана доза оптимизъм. Напоследък виждам от ден на ден младежи, които имат положително обучение, готови са и имат упоритости да развиват кариери в България и съответно в " Монбат ". При индустриалния личен състав също се вижда такава наклонност на избран кръг от хора, които избират България пред чужбина или се връщат поради пандемията. Но пък пандемията оказа и много отрицателен резултат, обвързван с повече болни хора, и в тези условия в действителност потребността от личен състав се повишава най-малко с 10%, с цел да има запас. В групата работят над 1100 души, тъй че аз давам отговор за тях. Това са най-различни хора - от оператори в производството до експерти, които се занимават с научно-развойна активност, разнообразни технологии и внедряване на артикули. Какъв вид управител сте - който обича да управлява всичко или който не се тормози да делегира задания? - Функцията ми, преди да стана изпълнителен шеф, беше финансов шеф, което до една степен предопределя да имам по-контролиращ жанр на ръководство. Само че аз се пробвам да надраста тази своя функционалност и все по-тясно да съм обвързван с индустриалните и софтуерните процеси. Осъзнавам, че един бизнес в този мащаб няма по какъв начин да бъде ръководен с изключение на с прехвърляне. Така че нямам проблем с това да упълномощавам задания - екипът е образуван по подобен метод, че има доста положителни експерти във всяка една сфера.
Q&A Кое е най-трудното мениджърско решение, което сте взимали до момента?- По принцип най-трудните решения постоянно са били свързани с човешкия запас. Практиката демонстрира, че към една трета от хората се оправят добре и надвишават условията за тяхната позиция. Друга една трета покриват условията за тяхната позиция, само че им липсва капацитет за развиване. И има една последна група, които са под условията. Най-трудните решения са свързани точно с даването на справедлива противоположна връзка на последната една трета от хората и използването на коригиращи ограничения. Това обаче, което съм научил от професионалния си опит досега, е, че неналичието на деяние в такива случаи е пагубно за морала на организацията.Как минава един ваш работен ден?- Общо взето, стартира по едни и същ метод. Правя обзор на макроикономическата конюнктура, по-късно на избрани базови индикатори, които са значими за нашата промишленост - моментните и форуърдните борсови показатели на металите, равнищата на енергоносителите. След това проверявам вътрешна информация, обвързвана с произвеждане, продажби, събираемост на оловосъдържащи първични материали в другите дивизии и сдружения в групата тъй наречените След това всеки ден е друг. Групата понастоящем има 22 дъщерни сдружения, 2 асоциирани компании, 4 дивизии. В вероятност чакаме придобиването на още една дивизия в Тунис с още 4 сдружения, тъй че динамичността е извънредно огромна. Това е още един от мотивиращите фактори да съм отдаден на работата си. Харесва да има многообразие в моето всекидневие и провокации.А какво вършиме в свободното си време, имате ли занимания?- Хобитата са свързани със свободно време, което в последно време нямам, в случай че би трябвало да съм почтен. Когато въпреки всичко имам, най-важното е да бъда със фамилията ми - брачната половинка ми и моя наследник. Иначе обичам да спортувам. В ученическите си години интензивно се занимавах с лека атлетика и любовта ми към спорта и към физическата интензивност остава и до ден сегашен. През последните години се ориентирах към тениса на маса, един доста прекрасен и динамичен спорт. Напоследък също по този начин се пробвам да подобря уменията си в шахмата. Смятам, че има доста общо сред играта и бизнеса - има тактики, има избрани тактики и всеки състезател по отношение на ситуацията и противника си има опция да дефинира най-ефективните способи и ходове, с цел да реализира крайната цел.Има ли персона, на която се възхищавате?- По принцип се удивлявам на сполучливите хора, които обаче не обявяват това, не демонстрират егоцентризъм, а имат някаква присъща невзискателност и земно себеусещане. Ако би трябвало да дам образец за тази формулировка, може би това са създателят на Nike Фил Найт и Уорън Бъфет.Къде виждате " Монбат " след 5 години?- В производството на оловно-киселинни акумулатори и в стартерния продуктов сегмент виждам " Монбат " още по-добре географски диверсифициран, с пазари отвън Европа, които чакам да образуват към 50% от потребителския портфейл. В системите за предпазване на сила чакам да сме европейски водач, като предоставяме цялостни решения, основани на стандартни оловно-киселинни акумулатори с AGM технология, а също и новаторски технологии като биполярните акумулатори и литиево-йонни акумулатори. В дивизията за преработване на оловосъдържащи материали чакам да усъвършенстваме съществуващите софтуерни процеси и да разработим нови технологии, с които да подобрим извличането на калай и антимон, преработката на оловна паста и вероятно преправка на полиетиленов сепаратор. Всичко това значи по моя оценка най-малко 70% повишаване в осъществените финансови резултати. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Телекоми 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Свят Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР