ВизиткаТеодор Линкин е управляващ партньор в Profilink, компания с над

...
ВизиткаТеодор Линкин е управляващ партньор в Profilink, компания с над
Коментари Харесай

Profilink поддържа лидерски позиции с инвестиции в умни машини и нови технологии

Визитка Теодор Линкин е ръководещ сътрудник в Profilink, компания с над 30-годишна история в производството на PVC профили за архитектурни приложения. Линкин приключва с отличие влиятелния лицей St. Edmunds College в Лондон, след което продължава образованието си във Англия и учи " Икономика " в Queen Mary University of London. През 2011 година се причислява към Profilink, част от " Технолинк груп ", и започва кариерата си от най-ниското равнище в производството, достигайки до позицията управител завод " Екструзия ". През 2015 година поема ръководството на друго сдружение в холдинга, а през 2018 година става ръководещ сътрудник на " Технолинк груп " и Profilink. Под негово управление компанията минава през цялостна цифрова промяна и печели премията зa " Дигитална промяна на бизнеса " 2022 на SAP Winning Tomorrow. Profilinkе измежду водещите производители на профили за прозорци и порти в България и Европа. Кои са конкурентните преимущества на компанията, довели я до тази лидерска позиция?
Profilink, с изключение на водач в създаването на лични PVC системи за прозорци и порти, е и много сериозна индустриална компания, изпълняваща поръчки за произвеждане на профили на доста от международните архитектурни марки в същия отрасъл. Конкурентните ни преимущества са високото равнище на успеваемост и непоклатимост на процесите, внедрените нововъведения и безкомпромисно качество на продукцията. Стремим се да бъдем постоянно на вълната на последните софтуерни достижения в промишлеността. Не по-малко значима за нас обаче е и коректността в връзките с нашите сътрудници и клиенти.
Изискванията на потребителите непрекъснато порастват, излизат нови и разнородни артикули. Как в тази динамична среда успявате да поддържате високото качество на вашите произведения и да отговаряте на потребностите на клиентите?
- Фокусираме се върху крайния клиент и вършим всичко допустимо да му предложим най-хубавото потребителско преживяване. Ние сме систематичен снабдител, само че проектирайки архитектурните си решения, ние се опитваме да влезем в обувките на крайния консуматор, който ще употребява прозорците и вратите в дома или офиса си, като напълно се съобразяваме с неговите потребности и настоящите трендове в архитектурния отрасъл. В нашия отдел, който се занимава с проектирането на прозоречни и вратни решения, постоянно потребителят е основният воин. Трябва да сме наясно по какъв начин той ще усети крайното произведение, дали ще е лесна употребата му, дали ще му донесе нужния комфорт и други В нашия бизнес това е комплицирано, защото качеството на крайните произведения зависи освен от качеството на създадената от нас система, а и от работата на компаниите производители и инсталатори на крайния артикул. През годините сме съумели да изградим сполучлив работен развой, който ни оказва помощ непрекъснато да следим за спазването на нашите спецификации и рекомендации за произвеждане и монтаж. Много сила изразходваме, с цел да го реализираме, само че си заслужава, тъй като противоположната връзка от клиентите е невероятна.
В кои вложения е ключът за развиване на компанията? Кои посоки на развойната активност, производството, логистиката са предпочитани за нея в този момент?
- Инвестираме доста в създаването на нови артикули, като инженерингът е от извънредно значимо значение за нас. Можем да се похвалим с отличните си и опитни екипи, които са стимулирани и обезпечени с всички нужни принадлежности - от софтуери за симулация до 3D принтери и лаборатории за тестване на продуктите. Като индустриална компания за нас е значимо да сме ефикасни, което значи да реализираме непоклатимост, качество, добра себестойност. Затова влагаме и в мощно финансово съоръжение, в съвременни и все по-умни машини.
Реклама
Последната ни огромна инвестиция е в построяването на цех за алуминиеви профили за архитектурни и индустриални приложения в пловдивското село Радиново, който ще стартира да работи през 2024 година и ще създава 10 хиляди тона годишно. Алуминиевите архитектурни системи се явиха естествено продължение на продуктовата ни гама и са част от нашата устойчива тактика за развиване. Докато при PVC профилите главното е химията, в алуминиевия бранш е промишлеността - съществено предизвикателство, пред което се изправяме. Новият цех е оборудван с умни машини, пет големи съоръжения, които са изцяло автоматизирани.

С откриването на завода ние навлизаме и в напълно друга продуктова ниша - тази на индустриалните алуминиеви профили. Целта ни е да се утвърдим като един от най-сериозните участници на пазара на алуминиевата екструзия - от произвеждане на профили до следващи спомагателни обработки, които ще ни разрешат да произвеждаме алуминиеви съставни елементи за автомобилната промишленост. Мислим и в посока лично дружество за преработване на алуминий.
" Интелигентните " машини и технологии от ден на ден стават наложителна част за сполучливото развиване на актуалния бизнес. Как Profilink ги включва в дигитализацията и автоматизацията на индустриалните процеси?
- Постоянно влагаме в умни машини и технологии за цифровизация и автоматизация на индустриалните процеси. Бяхме една от първите компании в Източна Европа, която скочи на вълната на четвъртата индустриална гражданска война - Industry 4.0, още преди да разбираме изцяло какво е това. През годините не сме спирали да влагаме време и запаси в тази посока. За една съвременна промишленост дигитализацията е безусловно наложителна. Ние я използваме, освен с цел да събираме данни, а и да ги проучваме, в това число посредством платформите за изкуствен интелект. Целта е да извлечем още добавена стойност и не просто да реагираме в действително време, а 20 минути преди нещо да се е случило на машината да вземем за пример.

Неслучайно спечелихме и премия за " Дигитална промяна на бизнеса " на SAP Winning Tomorrow през 2022.
Реклама По какъв метод компанията дава отговор на условията на зеления преход, потреблението на чиста сила, кръговата стопанска система, за постигането на стабилно развиване?
- Целта ни постоянно е била да затворим индустриалния цикъл. Към днешна дата сме от дребното фабрики в Източна Европа, които могат да проследят продукта от производството му, през употребата му до неговата " гибел ", когато той се демонтира, тъй като е стар като технология или е с привършен витален цикъл. Преди 4 години открихме първия на Балканите цех за преработване на PVC боклуци и превърнахме старите пластмасови профили от боклук в суровина, която влагаме още веднъж в продукцията с минимални загуби. Това е една от потребните характерности на полимерите, че те могат да бъдат безпределно рециклирани. Всеки месец в предприятието се преработват 350 т PVC боклук, вследствие на което въглеродният отпечатък на Profilink понижава с над 9 хиляди т излъчвания годишно.

Следващата стъпка е да продължим този план по нашата верига на доставки, като постановяваме сходни практики на снабдители и сътрудници, с цел да можем след години да произвеждаме изцяло въглеродно неутрални артикули.

За реализиране на въглеродна индиферентност оказва помощ и нашата цифровизация. Разполагайки с данните от всички машини, ние следим разхода на сила. Това ни стимулира да изградим върху покрива на завода в Пловдив 22 хиляди кв. м слънчев парк с мощ 1.3 мегавата за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности.
Производствените ви бази са в Пловдив. Удовлетворяват ли ви изискванията за бизнес, които градът предлага, и в каква тенденция виждате благоприятни условия за подобряването им?
- Пловдив е доста специфичен град за нас. През годините той сполучливо се разви като промишлен център. Към днешна дата не мисля, че има различен град в България, който може да предложи набор от толкоз добре подготвени експерти, подобаващи за високотехнологично произвеждане. В същото време обаче при някои базови специалности, като шлосери да вземем за пример, има недостиг. Предизвикателство за нашия район е да се увеличи продуктивността на труда. Всеки град, освен Пловдив, би трябвало да се погрижи за модерното образование и квалификацията на фрагментите си. Като цяло Пловдив е отлично място за насърчаване на бизнес. Неслучайно новият ни автоматизиран и роботизиран цех за алуминиеви профили е основан точно тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР