ВизиткаПатрик Бангърт е старши вицепрезидент по AI в софтуерната компания

...
ВизиткаПатрик Бангърт е старши вицепрезидент по AI в софтуерната компания
Коментари Харесай

Патрик Бангърт: AI е само един проблем на пазара на труда сред множество други проблеми за човечеството

ВизиткаПатрик Бангърт е старши вицепрезидент по AI в софтуерната компания Searce Inc. Преди това, до април 2023 година, е вицепрезидент по AI в Samsung SDS, звеното за софтуерна разработка на корейския колос. Има магистратура по физика и докторантура по приложна математика от University College London. Широко следван глас във връзка с AI, само че и песимистичен във връзка с въодушевлението към езикови модели като ChatGPT. " Капитал " беседва с Бангърт в средата на май, а диалогът с него бе излъчен на тазгодишното издание на софтуерната конференция Digitalk. ВизиткаПатрик Бангърт е старши вицепрезидент по AI в софтуерната компания Searce Inc. Преди това, до април 2023 година, е вицепрезидент по AI в Samsung SDS, звеното за софтуерна разработка на корейския колос. Има магистратура по физика и докторантура по приложна математика от University College London. Широко следван глас във връзка с AI, само че и песимистичен във връзка с въодушевлението към езикови модели като ChatGPT. " Капитал " беседва с Бангърт в средата на май, а диалогът с него бе излъчен на тазгодишното издание на софтуерната конференция Digitalk. През април написахте в профилираното списание CIO Magazine, че се впечатляваме от думите на ChatGPT и други езикови модели изкуствен интелект (AI), само че те в действителност не са толкоз впечатляващи, колкото наподобяват. Защо?
- Просто би трябвало да погледнете върху изходните резултати от ChatGPT, с цел да разберете доста бързо, че те звучат добре, граматично верни са, добре дефинирани са, имат богат речник, само че не схващат концепции. Искате да ви напише поема? Ще ви напише поема с превъзходен темп. Искате есе? Ще ви напише есе с вярната дължина и на съответното равнище, което поискате - без значение дали е за дете в детската градина или възпитаник в гимназията.

Когато погледнете в дълбочина обаче, бързо ще разберете, че всичко е неверно. Фактите са неверни, няма логическо мислене. С други думи, в случай че му задавате въпроси, в които обстоятелствата нямат значение, резултатите ще са супер. Ако обаче питате въпроси, в които обстоятелствата и числата имат значение, тогава ще имате проблем и ще има потребност от сериозна редакция.
Реклама Друго ваше скорошно изявление е, че езиковите модели сега наподобяват повече кучета, в сравнение с даже дребни деца. Въпросът обаче, съгласно мен, не е на какво равнище са, а дали това изобщо има значение? Нужни ли са същински човешки характерности, в случай че моделът просто прави административна работа?
- Сравнението с куче е игра на думи, тъй като доста хора приказват за " богоподобен " (godlike на англ.) AI, а някои от огромните мозъци на AI просто обърнаха буквите в " кучеподобен " (doglike). Но повярвайте ми, ние не сме стигнали даже до равнището на куче. Ако въпросът е дали имаме потребност да стигнем равнище на куче или дете - може би да, може би не. Но в действителност казусът е, че огромна част от хората имат вяра, че изходният резултат на ChatGPT е добър резултат. А той не е. Трябва да бъдем сериозни читатели на ChatGPT по същия метод, по който сме сериозни читатели на Фейсбук, LinkedIn и обичайните медии, тъй като огромна част от тях са цялостни с дезинформация, агитация или чисто и просто неистини.

Затова AI моделите по света би трябвало да бъдат предизвиквани. Ако просто одобряваме, че това, което споделят, е правилно единствено тъй като звучи безапелационно, това ще докара до доста проблеми. Може да употребявате ChatGPT за първа чернова на ваше есе, имейл, даже софтуерен код, само че наблягам с дебели букви, че става дума за чернова. Първа чернова. Оттам нататък ще трябват доста редакции. Ако да вземем за пример обясните на ChatGPT какъв код желаете и по-късно пуснете този код, той евентуално няма да прави това, което сте желали по начало. Но пък ще ви спести малко време и може да ви направи с 20-30% по-ефективни. Няма обаче да ви свърши цялата работа.

Но в случай че си приказваме даже за обикновени задания, като да използваме езиков модел за помощник, на който да кажете " предложения Йоан на диалог в 15:30 идната сряда " - ние не сме стигнали даже до такава степен, тъй като изкуственият разсъдък няма идея за време.
В този ред на мисли обаче за какво смятате, че огромни мозъци се тормозят от AI, вършат подписки против развиването на технологията и се надяват развиването му да спре най-малко за малко? Защо те преглеждат протичащото се като гражданска война, а вие - не?
- О, гражданска война е. И в действителност е ужасно. Но би трябвало да разделим някои неща. Ние от AI обществото успяхме да създадем нещо, което се опитвахме да създадем от доста години. И ето го в този момент - нещо, което заслужава да бъде отпразнувано. Същевременно това е достижение на равнище откриватели, не достижение на генерално равнище, където можем да го пуснем като артикул за цялото население на света и да бъде употребявано в всекидневието. Да, гражданска война е и да, фантастично е, само че е първообраз.
Реклама
Защо е ужасно? Не тъй като е Терминатора. Далеч е от Терминатора. Но е ужасно, тъй като ще бъде употребено главно от диктатори и властнически режими за агитация. Може да бъде употребявано за основаване на измами в мащаб, който до неотдавна беше неосъществим за постигане. Да, може би хората ще бъдат малко по-продуктивни на работа, и това е супер, само че до такава степен, най-малко за момента.

Колкото до бизнес частта - представете си, че вие сте притежател на ChatGPT или сходен модел, а повярвайте ми, има доста малко притежатели на такива модели. Едва четири или пет компании в света могат да си разрешат да упражняват сходни модели. Тези хора ще създадат извънредно доста пари. За тях се случва гражданска война в банковите им сметки. Напълно ги разбирам - и ентусиазма, и посланието им. Но за всички нас, останалите, ние би трябвало да разберем, че тези послания са реклами на артикул, за който ще би трябвало да плащаш. Не е по-различно от реклама по малкия екран.
Като оставим " Терминатор " сюжета настрани, вярвате ли, че има опция за сюжета с " безполезната класа хора ", в която огромна част от международното население няма работа, тъй като тя се прави от AI?
- Не одобрявам думата " безполезни ", само че дано за задачите на този диалог я употребяваме. За страдание постоянно е имало такава класа. Има я през днешния ден, имало я е преди 100 и преди хиляда години. И ще я има и след 100 години. Тя не е основана от AI. Може да се запитаме дали AI ще я направи по-голяма, само че това е развой, почнал още с индустриалната гражданска война преди 250 години. Тя се дължи на обстоятелството, че огромна част от хората, които вършат физическа работа, могат да бъдат сменени от механизирани процеси. Това сътвори тази класа, която не може да си откри работа и доста постоянно даже не желае да си откри работа.

В момента в Съединени американски щати има към 7 млн. мъже и 6 млн. дами, които нямат работа и не търсят работа. Какво вършат? Предимно гледат телевизия и употребяват някакъв тип хапчета, с които се упояват. Това е огромен дял от популацията на Съединени американски щати. Не знам какви са числата в други страни, само че съм сигурен, че в процентно естество числата ще са сходни. Тези хора, в резюме, са се отказали. Това число не идва от AI, само че въпреки всичко съществува.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР