ВизиткаКрасимир Кънев е председател на Българския хелзинкски комитет. Завършил е

...
ВизиткаКрасимир Кънев е председател на Българския хелзинкски комитет. Завършил е
Коментари Харесай

Красимир Кънев: Пропагандата на Путин е проблем за обществата с некачествена демокрация

ВизиткаКрасимир Кънев е ръководител на Българския хелзинкски комитет. Завършил е философия в СУ " Св. Климент Охридски ", специализирал права на индивида в Колумбийския университет. Преподавал е философия, социология и права на индивида в разнообразни университети в България и в чужбина. Води онлайн курсове за образование по права на индивида за експерти. Член е на управителния съвет на Българската общественост за демократична народна власт (БОЛД).
Да стартираме с въпроса какво е свободата на изложение, има ли тя граници и къде минават те? Свободата на изложение е свободата да изричаме своето мнение, да получаваме и да разпространяваме информация, хрумвания. Пропагандата също е форма на независимост на изложение.

Свободата на изложение предстои на доста ограничавания. Международното право дава опция тя да бъде подлагана на законни ограничавания, свързани с националната и социална сигурност, териториалната целокупност, предотвратяването на вълнения и закононарушения, отбрана на здравето и морала, репутацията, правата на другите. Всички учредения са планувани в интернационалните контракти, в Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ), в Международния пакт за цивилен и политически права.

Някои от тях са дефинирани и в българската конституция. Те са доста на брой, повече, в сравнение с при другите човешки права. Но има едно изискване - тези ограничавания би трябвало да се постановат на първо място на законова основа и в сходство със стандарта на едно демократично общество. Ограничението и глобата би трябвало да бъдат съразмерни на нарушаването и породената от него вреда.
Реклама
Има най-различни подходи към казуса за пропорционалността на рестриктивните мерки и те зависят от съответната обстановка. Едно ограничаване не се състои единствено в санкциониране. То може да бъде осъществено и под друга форма, примерно посредством обвързване да се разгласява опровергаване. В някакъв смисъл режимът на лицензиране, който е позволен съгласно интернационалното право, също е форма на ограничаване. Премахването на един коментар във фейсбук също е тип ограничение на свободата на изложение. Тоест приказваме освен за наказания, само че също по този начин за процедури, за позволения.

За нас като правозащитници от по-сериозен интерес са тези форми на изложение, които засягат правата на обособените хора: обидата, оклеветяването, уронването на репутацията. Издаването на някаква загадка, която има доста огромно значение за персоналния живот на избран човек. Това са за нас в по-голяма степен, бих споделил, законни учредения за ограничение на правото на независимост на изложение. Като член на БОЛД вие подкрепяте концепцията, залегнала в срещу войната в Украйна, за опълчване на " всички опити за ограничение на свободата на изложение и медийна независимост, оттатък съществуващите законни ограничавания, планувани в Европейска конвенция за правата на човека и конституцията на България ". Въпросът ми е по-конкретно обвързван с медийната независимост. Днес информация от всевъзможен темперамент все по-често доближава до потребителите без посредничеството на обичайните медии. От няколко години следим по какъв начин политически водачи показват позиция непосредствено във фейсбук или туитър. Този нов принцип на свързване на процедура разрешава да се прескача стадият на инспекция на обстоятелствата, което е една от главните функционалности на медиите. Какво се случва с границите на свободата на словото при тези радикално изменени условия и на какви изпитани рефлекси или нови тактики разчита демокрацията? Когато приказваме за независимост на изложение, ние не приказваме единствено за независимост на медиите. Свобода на медиите и независимост на изложение са две разнообразни неща. Свобода на изложение може да има и когато драскаме върху стената на един блок или отвътре на вратата на една социална тоалетна. Когато се събираме в кухнята и беседваме - това също е форма на обществената сфера. Всичко това е независимост на изложение. За нещо сходно можем да приказваме и във фейсбук.

Неформализирана, неопредметена в медии обществена сфера е имало и в предишното. Тогава хората пишеха по стени, имаше и такива, които поради сходно практикуване на своята независимост на изложение получаваха доста съществени санкции, по тях даже се стреляше. Така че този въпрос, за посредничеството, стои при всичките исторически форми на изложение. Като погледнем институциите на обществената сфера в предишното, да, медии има, само че преди медиите е имало други форми. Сократ е приказвал директно пред хората на площада. Имало е клубове, където хората са дискутирали и където още веднъж е имало някакви форми на допуск и на ограничение на правото на независимост на изложение. Понякога управляващите са забранявали съществуването на такива клубове или кафенета.

Така че формите на гласност исторически се променят, само че общите правила на ограничението на свободата на изложение остават. Най-важният от тези правила е този за пропорционалността. Реакцията на ограничение да бъде съразмерна на действието и на вредата от това действие, в случай че я има. А не някой ме нарекъл глупак, аз вадя револвера и го прострелвам.
Реклама
Принципно постоянно би трябвало да имаме поради двата типа надзор над свободата на изложение - фиктивен и неофициален. Формалният надзор се реализира от страната, посредством нейните институции. И тези общи правила за ограничение се отнасят към него. Но ние в нашия живот сме доста по-често, и в някои случаи даже доста по-силно наранени от неофициалния обществен надзор, от реакцията на хората от нашия фамилен или другарски кръг. Понякога глобата, която един подобен неофициален кръг е в положение да наложи, за нас персонално може да е доста по-тежка от примерно една парична санкция. Казвал сте преди, че едно демократично общество, което цени свободата на изложение, следва да ползва наказателноправната глоба единствено когато вредите от избрани форми на изложение са обилни и със сериозен резултат върху личностния интегритет на жертвите. Не става ли дума за такава обстановка при войната в Украйна? При войната с Украйна може да става дума за доста обстановки. Там може да става дума за оправдаване на закононарушения против човечеството, оправдаване на военно закононарушение. Тези военни закононарушения засягат съответни хора. Някаква войска е нападнала жилищен квартал, разрушила е моя дом напълно безпричинно, без никаква военна нужда. Избити са доста хора, с които аз ежедневно поддържам връзка. И се явява някакъв човек и оправдава или омаловажава това военно закононарушение. Без подозрение в такава обстановка една наказателноправна глоба би била оправдана - за омаловажаване или за оправдаване на дейности, които са засегнали персонално мой интерес. Интерес, който е обвързван с една огромна вреда и едно огромно страдалчество.

Но ние имаме и друга обстановка по време на война. Това, което написа в член 419А от Наказателния кодекс - там се споделя, че който по какъвто и да е метод оправдава или отхвърля или жестоко омаловажава осъществено закононарушение срещу мира и човечеството и с това основава заплаха да се упражни принуждение или да се сътвори ненавист против обособени лица и групи от хора, обединени по раса, цвят на кожата, вяра, генезис и други признаци, предстои на наказване. Предвидената глоба е тежка - отнемане от независимост за период от една до пет години.

Ако някой е споделил примерно че експанзията на Русия против Украйна е оправдана и това е последвано от наказателна глоба сред една и пет години, е една обстановка. А напълно друга обстановка е ние да забраним или да ограничим разпространяването на даден сигнал и на дадена медиа. Да, това също е ограничение на свободата на изложение, което е административна глоба. Тя може да бъде реализирана по гражданскоправен ред.

В края на краищата, когато става дума за една частна медиа, тя е свободна в своето си пространство да позволява каквито пожелае отзиви и пропаганди според от своята тенденция. Както " Капитал ", да кажем, може да реши, че няма да допусне хора, които пропагандират войната в Украйна да разгласяват на неговите страници, по този начин и YouTube като частна медиа може да го направи.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Икономика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама
Спирането на съветските държавни канали в Европа е една стъпка по-нататък в ограничаването. Но тя също не е наказателноправна. Това е административно ограничаване. Чрез административен акт на някаква медиа, на някакъв канал или някакво средство за всеобща информация му е неразрешено да излъчва. И да разгласява. Защо се противопоставяте на това ограничаване в член 419А?
Такова ограничаване е напълно законно. Ние ( - бел. ред.) на наказателноправната глоба сред една и пет години отнемане от независимост за такова закононарушение, каквото е планувано в член 419А, тъй като е несъразмерна. Но административно ограничаване на някакъв тип агитация и изключително на такава, която визира хора, да вземем за пример агитация на геноцид, агитация на закононарушение против човечеството, няма никакъв проблем да има, тя даже не е задоволително тежка. Административното ограничаване следователно даже не е задоволително тежко. То би трябвало да бъде и наказателноправно, стига да не е прекалено. Предлагате пропутинската агитация да бъде оборвана не посредством възбрана на канали за (дез)информация, а посредством увеличение на медийната просветеност на хората. Но времето за образоване е сериозно дълго. Предлагате пропагандата да се бори с разпоредбите на полемиката. В момента инструментите за запазване на полемиката, примерно във форумите (модератори и прецизно прилагани правила), се огъват под напора на платена войска тролове, която потъпква всички права и правила на връзката. Как бихте коментирали този конфликт сред полемика и агитация в светлината на свободата на изложение?
Има разнообразни типове агитация. Пропагандата е независимост на словото, тя не е положително слово, само че свободата на словото включва и независимост на неприятното слово. Свободата на словото е дадена на всички, освен на тези, които вършат публицистика по висок професионален и етичен стандарт. Едно демократично общество би трябвало да позволява и агитация, която не се утвърждава от болшинството. В някакви граници, несъмнено. Да забраняваме пропагандата сама по себе си, и то със средствата на правото, не е целесъобразно. Най-добре е с пропагандата да се борим със средствата на неофициалния обществен надзор, какъвто съставлява образованието. Има обаче агитация, която следва да се глоби със средствата на правото, има даже такава, която би трябвало да се глоби със средствата на наказателното право. Тази, която отхвърля, омаловажава геноцид, която директно наскърбява хора, които са жертва на тежки закононарушения. Тук няма проблем да се приложи наказателното право за този тип агитация, стига глобата да е съразмерна.
Борбата на полезности тече и върху полуразрушена стена на Женския пазар в София Автор: Ива Рудникова
Как се разграничават типовете тогава?
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама Как се разграничават е комплициран въпрос - разграничават се случай по случай. Няма общо предписание. Трябва да забележим кой е засегнатият, какво е претърпял, имал ли е опция да отговори. Бихме ли могли да кажем, че хората, изповядващи демократични полезности в актуалната осведомителна война, са групово таргетирани от прокремълската агитация в подтекста на войната в Украйна? Можем ли да приказваме за групово очерняне? Не. Историята на този термин е обвързвана на първо място с групи, които са образувани към устойчиви идентичности - раса, етническа принадлежност, вяра, пол, полова ориентировка. Тоест в случай че някой тръгне да наскърбява някого поради цвета на кожата му или поради етническата му принадлежност, поради половата му ориентировка, поради пола му, поради неговото увреждане, засегнатият няма къде да избяга, това е очерняне, въз основата на вътрешно присъща устойчива характерност. Но други характерности може би не са чак толкоз интимно свързани с нашата еднаквост. Например нашата политическа принадлежност. Ако някой ни обиди на " либерали ", няма да е чак толкоз тежка засегнатост, колкото в случай че ни обиди поради това, че сме българи или че сме с избран цвят на кожата. Вярвам, че има нещо такова като основни идентичности на индивида. Каква е разликата при религиозната еднаквост, която може да е променима по същия метод, както е политическата, да кажем? Разликата е голяма. Политическата еднаквост, вярата в избрани политически хрумвания, ви насочва по какъв начин да се справяте с избрани обстановки, които са от публично значение. Религиозната еднаквост ви учи по какъв начин да живеете освен в този, ами и в отвъдния свят. И тя визира доста детайли на държанието, които религиозният човек счита, че в случай че не следва, ще изпадне в грях, ще отиде в пъкъла. Религиозната еднаквост е измежду основните идентичности на индивида. Точно толкоз, колкото етническата му принадлежност, принадлежността му към дадена общественост и прочие Политическата принуда не е ли нещо сходно? Не. Политическата принуда е нещо, което е неприемливо. Тя би трябвало да бъде неразрешена и този, който се занимава с политически репресии, би трябвало да бъде осъден. Няма никакво подозрение в това. Но когато става дума за тежки репресии, свързани с измъчвания, убийства на етническа и религиозна основа, интернационалното право, заради това, че тези идентичности са по-ключови от политическите, е планувало те да се санкционират по-тежко. Понятието геноцид (което използваме много случайно - назоваваме геноцид даже ниските пенсии) значи заличаване на хора поради тяхната етническа, расова или религиозна принадлежност. Това е най-тежкото закононарушение във всяко наказателно право. С други думи, този вид идентичности са по-сериозно предпазени. За геноцид няма отминалост. Кремъл употребява понятието геноцид като едно от оправданията да нападне Украйна. Геноцид в Украйна не е имало. Засега. Днес даже американският президент Джо Байдън приказва за геноцид в Украйна, осъществяван, обаче, от руснаците.
Убийствата в Буча, както и в няколко други града на Украйна, са в всеобщия случай, едни от най-жестоките, които са осъществявани напоследък. Но не мисля, че те биха могли да се нарекат най-малко към този момент геноцид, макар че украинските управляващи упорстват за това. Геноцид имаме, когато убийството на избрана национална, етническа или религиозна група е осъществено съзнателно за нейното заличаване напълно или отчасти. Като да вземем за пример на евреите от нацистките управляващи по време на Втората международна война.
Буча Източник: Reuters
Засега не съм видял доказателства за подобен специфичен предумисъл у причинителите на убийства в Буча. В последните дни, обаче, излязоха информации за отвличания на деца от съветската войска за да бъдат откъснати от тяхната народностна среда и социализирани в съветска среда. Появиха се и информации за полови насилия над украински дами по метод, който да предотврати по-нататъшни раждания от тях. Ако тези изказвания се потвърдят в едно следствие, тогава може да се приказва за геноцид - сходни действия попадат в точки d) и e) на член 2 от от 1948 година

Но геноцид или не, общественото оправдаване на военни закононарушения се санкционира на интернационално равнище по същия метод както общественото оправдаване на геноцид. Не и в България за жалост. В този пункт нашият Наказателен кодекс не вкарва по подобаващ метод рамковото решение на Съвета на Европейски Съюз от 2008 година по отношение на битката с избрани форми и прояви на расизъм и ксенофобия чрез наказателното право. Поради това сега против България има наказателна процедура. А по какъв начин се противопоставяме на лъжата за геноцида, който били правили украинските управляващи?
Международната общественост съгласно мен се опълчи доста добре. Излязоха един доста необятен кръг откриватели на геноцида от целия свят. Хора, които цялостен живот в своята научна активност са се занимавали с изследване на това какво е геноцид. И те споделиха, че в Украйна не е имало и няма геноцид и че това, което съветската страна твърди, е агитация и е неистина. Така е, само че действително голямо количество хора, които бих нарекла жертви на осведомителната война, одобряват това като факт, който не може бъде опроверган с похватите на полемиката. Именно тъй като пропагандата не признава тези похвати. Вижте, похватите на полемиката имат своите лимитации. Една илюзия на Просвещението е, че вие може да се просветите и да просветите другите по всевъзможни въпроси. Това не е правилно. Съвременната обществена доктрина доста изрично е опровергала това разбиране, защото е потвърдила, че има визии и хрумвания, които са мощно подвластни от вашия интерес, от вашето съществуване, които не могат да бъдат опровергани посредством рационална полемика. И колкото и рационална да е тази полемика, има базисни настройки и хрумвания, които тя не може да засегне. И въпросът е какво вършим с тях. Какво вършим с тях? Ярък образец на един подобен спор е полемиката сред религиозните хора и атеистите. Едните споделят, че другите са в тотална илюзия. Толкова тотална, че тя им коства освен благополучието в този, само че и благополучието в отвъдния свят. Няма по какъв начин да има помиряване и едните да убедят другите, въпреки че исторически са правени опити това да се реализира и от едната, и от другата страна. Задачата е не да се опровергаваме на базисно равнище, а да реализираме едно взаимно битие, тъй че да не си вредим. Тоест това, което произтича от нашите религиозни или от нашите атеистични убеждения като държание и като настройки, като дейности във връзка с другите хора, да не е такова, че да им вреди. Тоест, да, аз имам вяра в своя господ, имам вяра, че той е всесилен, имам вяра, че единствено в него мога да намеря избавление, само че в моето държание това не би трябвало да е обвързвано с увреждане на интереса на индивида, който има вяра в различен господ, или на този, който не има вяра в никакъв господ. И да си останем по този начин при нашите вярвания. Да се съгласим, че няма по какъв начин да се убедим един различен в това, че нашата религия е по-права от другата, и да живеем спокойно, без да си вредим. Така е и с пропагандата. Има базисни настройки, които не могат да бъдат наранени нито от агитация, нито от контрапропаганда. Но в случай че се окажат наранени от агитация? Ако се окажат наранени от агитация посредством разбиране, в това няма нищо неестествено. Обръщането от една религия в друга е напълно законен развой. И това се отнася и за религиозна, и за идеологическа религия. Пропагандата по принцип е средство за превръщане на вашата религия в моята. Да, само че агитация е употребявал и Хитлер.
И Хитлер, и комунистическата система. В някаква степен агитация употребяват всички идейни посоки. Друг е въпросът, че има способи, по които се употребява тая агитация, разнообразни средства. Едно е да пандизите един човек в концлагер и да му набивате в главата през целия ден една и съща концепция, едни и същи мисли и той да няма опция да прочете нищо друго, да няма допир с никакви други хрумвания.

Това е единствено една обстановка, едно средство на агитация. Друга обстановка: да, ето я моята агитация, само че вие имате достъп до всякаква друга и сте свободни да избирате. И това е разликата сред пропагандата на демократичните общества и пропагандата на автокрацията на Путин?
Да. По тази причина автокрацията на Путин оказва въздействие на съветското общество, защото то е в доста огромна степен, за жалост сега, едно затворено общество. И аз виждам по какъв начин Русия е тръгнала по пътя на превръщането си в тоталитарна тирания. Но пропагандата на Путин мъчно може да засегне демократичните общества. Не е ли проблем, когато, хора, които й имат вяра и я изповядват, са на властова позиция, както е у нас? Проблем е. Тук към този момент приказваме за проблем на качеството на демокрацията. Наскоро четох за някаква депутатка от българския парламент, забравих й името, която беше тръгнала да насочва съветските ракети към Министерския съвет, към американското посолство. Какво качество на демокрацията имаме ние, когато в Народното събрание се подвизава подобен човек? Тя не е попаднала в Народното събрание инцидентно, тя е определена от гласоподаватели, които са на същото равнище. Вече стана ясно, че прокремълската агитация работи от много години и България взе участие интензивно в нея, за жалост. Видяхме го при отхвърлянето на Истанбулската спогодба, Закона за отбрана на детето. Това са едни и същи канали, които създават този резултат.В момента има проводници на същата тази агитация на управнически позиции, които могат да повлияят на цивилизационния избор на България, не просто на репутацията й. Ами в случай че България попадне още веднъж под въздействието на Кремъл, което към този момент сме преживявали, и мине от източната страна на желязната завеса. Това не е ли сериозна опасност, която заслужава съществени принадлежности за справяне с пропагандата? Протест в отбрана на Истанбулската спогодба пред Народното събрание, 2018 година
Ако една агитация може да трансформира българското общество в властническа тирания, тя съдържа в себе си сериозен деструктивен капацитет. Срещу такава агитация са възможни освен средствата на контрапропагандата, само че и други ограничаващи средства (административни, наказателни) на защитаващата себе си народна власт.

Вярно е, че една забележителна част от съперниците на Истанбулската спогодба бяха - аз съм сигурен и дори имам доказателства за това, директно повлияни от съветската агитация. Когато се организира тази полемика за ИК, имах опция да пътувам от България в Латвия и от Латвия в Армения. На трите места се лансираха едни и същи тези, с един и същи източник. И в трите страни съветската агитация беше мощна. Но да кажем, че би трябвало да забраним тази агитация със средствата на правото, с някакви ограничавания, които са правни или наказателноправни, ще бъде неточност. Да, само че в този момент сме в обстановка на война.
Едно демократично общество не може да постанова (дори против агитация, която води до определяне на властническа диктатура) ограничения, които сами по себе си имат напълно недемократичен темперамент. Иначе казано, то не може да откри монопол върху мисленето и върху пропагандата, каквото открива едно тоталитарно или властническо общество. Ако допуснем, че ограничението на свободата на изложение, планувано в интернационалното право по правата на индивида, става при дерогиране, тирада на омразата и прочие, това биха ли били учредения за така наречен цензура или ограничение на избран вид информация или нейните разпространители в ефир? Не може ли сходни отзиви да бъдат сваляни заради корист с права? Не може ли да се пояснява по този метод? Само поради това, че се злоупотребява с права, не. Злоупотребата с право би трябвало да има цел, резултат някакъв, щета, с цел да може нейното ограничаване да бъде законно. Ефектът, който се търси, е присъединението на България към автократичния режим. Значи, до момента в който е в режим " желание ", източникът на пропагандата не може да бъде глобен, това ли желаете да кажете? Ако кажем, че някой цели присъединение на България към Путиновата автокрация, това може да бъде законна цел. Хипотеза едно: някой водещ се е изказал в тая тенденция по БНР или по Българска национална телевизия в гледано време, всички са го чули. Може би първия път, когато това стане, може да се планува някаква мека глоба, примерно забележка. По административен ред?
Да, нещо такова. Но, да кажем, в случай че говоренето продължава и има за цел да подрони устоите на българското демократично общество, по-сериозни наказания към този момент може да са оправдани - примерно отстраняването на този публицист от ефир. Но наказателноправни наказания не биха били съразмерни.

Интервюто взе Маргарита Асадурова
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Лица
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР