ВизиткаДаниел Алексиев е заместник-директор Платежни услуги в БОРИКА АД. Притежава

...
ВизиткаДаниел Алексиев е заместник-директор Платежни услуги в БОРИКА АД. Притежава
Коментари Харесай

Най-важното условие за отвореното банкиране е доверието между страните

Визитка Даниел Алексиев е заместник-директор " Платежни услуги " в БОРИКА АД. Притежава 15 години стаж в банковата сфера, като през по-голямата част от тях е работил върху развиването на цифрови артикули и услуги. През 2018 година става част от екипа на програмата Elevator Lab - най-мащабната мрежа за партньорство на финтех компании и стартъпи в Централна и Източна Европа. До 2019 година управлява отдел " Дигитално банкиране и нововъведения " в Райфайзенбанк (България), като дава отговор за цифровата тактика и промяна на банката. Към екипа на БОРИКА АД се причислява при започване на 2020 година със задачата да сътвори и развие стратегическия за компанията план InfoPay. Проектът е в отговор на европейската платежна инструкция PSD2 и новите регулации, които тя постанова. Чрез уеб приложение и мобилна апликация InfoPay клиентите - физически и юридически лица, ще получат бърз и елементарен достъп до техния финансов профил и ще могат да ръководят финансите си на всички места и когато и да е. Даниел Алексиев има магистърска степен по " Икономика " от Софийския университет " Св. Климент Охридски ". В последните години интензивно се приказва за директивата PSD2, която контролира платежните услуги. Разкажете ни в резюме в какво се показват измененията, които тя постанова. Какви са новостите в процеса на заплащания?
Действително през последните години се следи динамичност в региона на разплащанията. И това не е инцидентно. Появиха се новаторски решения, които напълно трансформираха методите на разплащане и потребителското прекарване. Причината за това е освен естественото развиване на технологиите, само че и либерализацията на финансовата сфера, в чиято основа стои ревизираната Директива PSD2, в действие от септември 2019 година Целта на PSD2 е както да насърчи конкуренцията и да подтиква нововъведенията в платежната промишленост, по този начин и да контролира правата и отговорностите на доставчиците и потребителите. Съществен детайл в директивата е въпросът за повишение надеждността на заплащанията, който във все по-разширяващата се онлайн търговия е изключително настоящ. В тази връзка БОРИКА като картов и платежен оператор внедри нова версия на 3DS и 3D инфраструктура, които обезпечават сигурни заплащания в интернет.

Когато приказваме за PSD2, би трябвало да споменем и така наречен отворено банкиране, което се регламентира посредством нея. Отвореното банкиране дефинира разпоредбите, по които нови участници в платежната система, така наречен TPP (Third Party Providers), получават достъп до потребителска информация, предоставена им от самите банки. Именно вследствие на тези промени се основават новаторски решения и артикули, които разрешават на крайните консуматори да наблюдават информацията по сметките си, да изготвят разбори и прогнози, да предизвикват заплащания. Потребителят към този момент не е подвластен от обслужващата го банка и предоставяните от нея финансово-технологични решения, а може да се възползва и от външни услуги на лицензирани платежни снабдители в Европейски Съюз. Всичко това се случва по строго избрани правила, като не се нарушава сигурността на потребителя. Банките също се включват в този развой и стартират да оферират решения, като употребяват данни и от други банки - нещо, което до неотдавна беше немислимо.
Реклама
БОРИКА в ролята си на главен снабдител на софтуерни решения за банковия бранш доста деликатно следи всички тези промени в интернационален проект и ги развива за локалния пазар посредством новаторски планове. Такъв е настоящият план за незабавните заплащания в левове - Blink, в който присъединяване имат всички банкови и финансови институции в страната. Съществена част от него е опцията за заплащане само на база мобилен номер. БОРИКА ще поддържа централна база, в която ще има сходство сред телефонен номер и IBAN-а на получателя. Ако потребителите са включени в системата за незабавни разплащания, те ще могат да се разплащат между тях по този метод. Връзката сред телефонния номер и IBAN всъщност е казус за България.
По какъв метод новите регулации повлияха върху бизнес средата в България?
- Обичайно свързваме регулациите с ограничавания, само че в тази ситуация с PSD2 и отвореното банкиране бих споделил, че това са регулации, водещи до нововъведения. Благодарение на наложените промени се родиха изцяло нови артикули и услуги за крайните консуматори, навлязоха нови компании, ускори се конкуренцията. И най-важното е, че крайният консуматор е главният печеливш от това. Същевременно с признатите по-високи стандарти за сигурност при електронните заплащания клиентите ще могат да употребяват новаторските услуги и разплащания, предлагани онлайн. Тук бих желал да отбележа, че и преди появяването на отвореното банкиране на пазара съществуваха финтех решения от този вид. Тези решения обаче не бяха законово регламентирани и повдигаха редица въпроси за сигурността на данните, мястото на предпазване и достъпа до тях, и други. Регулацията адресира всички тези проблеми и сътвори една сигурна среда, в която всички участници в процеса са с тъкмо открити функции, права и отговорности, а активността им се регламентира от Българската национална банка.
Стана ясно, че финансовите услуги се опосредстват от така наречен Third Party Providers (TPP). Каква е тяхната и респективно вашата роля в процеса?
- БОРИКА постоянно е била подобен вид организация - снабдител на софтуерни услуги за банковата сфера. Често се майтапим, че сме най-старият финтех в България. На процедура всеки клиент на банка е ползвател на нашите услуги, въпреки и да оставаме " в сянка ". Затова и услугите, които предлагаме по отношение на отвореното банкиране, са разумно продължение на този вид активност.

През идващите години ще фокусираме напъните на екипа си точно в развиването на платежни финтех услуги за компании и жители. На пазара към този момент е новата мултибанкинг платформа InfoPay, която е натурален правоприемник на предлаганата от нас повече от 20 години услуга " Инфобанк ". Преди четири години БОРИКА взе лиценз за платежна институция и след това го разшири с две нови услуги по PSD2: " Иницииране на заплащане " и " Предоставяне на информация за сметка ". Те откриха отражение в платформата InfoPay, която дава бърз и елементарен достъп на бизнес клиентите до техния финансов профил. Във всеки миг през една точка те разполагат с систематизирана информация за своите наличия и придвижвания по сметките, открити в разнообразни банки в страната. Ще бъде обезпечена опция на ползвателите на InfoPay да подреждат електронни заплащания към контрагенти, да пазарят артикули и заплащат услуги през уеб страници на търговци, без да е належащо използването на платежна карта.
Реклама Разкажете какво се случва, когато дадена компания реши да стане клиент на InfoPay.
- Клиентите на InfoPay имат надзор върху финансите си през една точка 24/7, като информацията се дава постоянно в действително време. За да употребяват услугата, е нужна предварителна регистрация, която може да бъде направена както онлайн, по този начин и присъствено. Онлайн регистрацията е на адрес чрез дипломиран електронен автограф - хардуерен или заоблачен, или видеоидентификация, предоставени от БОРИКА. Присъствената регистрация се прави в търговски офис на компанията.

За прилагане на услугата е належащо клиентите да разполагат с онлайн банкиране и да получат единодушие за вписване на сметки в InfoPay от обслужващите ги банки. Процесът по приемане на единодушие е бърз, елементарен и се прави отдалечено в самата платформа.

Платформата може да се употребява както от стационарен компютър, по този начин и посредством браузър на мобилно устройство. Всеки притежател на компания може да даде разнообразни следени достъпи на чиновниците, които ще работят в платформата, според от директните им отговорности, което дава еластичност на работния развой.
За коя бизнес сфера тази услуга е най-ценна?
- Бих желал да ви споделя наблюденията ни от пилотната фаза на InfoPay. Потвърдиха се упованията ни, че най-силен интерес ще има измежду счетоводителите и счетоводните предприятия. Изненада ни обаче фактът, че компаниите в страната са доста по-активни в тестването на новата услуга от фирмите в столицата. Въпреки това не бихме желали да стесняваме кръга до съответна сфера или мащаб на компанията. Това е услуга, която може да се употребява от всяка една компания, която при ръководството на финансите си среща провокации като нужда от бърза обработка на данните, правене на информации и доклади в къси периоди, работа от разстояние, минимизиране на рутинните действия в работата на чиновниците, както и нова логистика и организация на процесите вътре във компаниите. На процедура с автоматизираната обработка на данните в InfoPay ние даваме на фирмите инструмент, посредством който да се оправят с тези провокации. Ключово за автоматизирането на бизнес процесите на нашите клиенти са предоставените от InfoPay API-и за консолидиране на информацията и придвижванията по сметките непосредствено в ERP или счетоводната система на компанията - клиент на услугата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Пазари Реклама Истината е, че счетоводството все не може да " избяга " от хартията макар желанието за цифровизиране на процесите. Как ще накарате клиентите ви да изберат вашата електронна услуга?
- Последните две години ни демонстрираха, че в рискови обстановки цифровите технологии ни оказват помощ и с помощта на тях можем да преодоляваме дистанции и ограничавания. Новият метод на отдалечена работа принуждава бизнесите да преминат към съвсем напълно цифров документооборот. Това, естествено, води до нови правила, нужда от техническо време за акомодация към новата действителност. Ние като бизнес сме дефинирали потребността на пазара и предлагаме решение, което в практиката ни до момента и от опита ни с актуалната ни услуга " Инфобанк " знаем, че работи и има изгода за компаниите. Затова посредством InfoPay ние не предлагаме просто следващата електронна услуга, а един изцяло нов и автоматизиран развой на работа, който ще разреши обобщаване на информация и разбор на данни, съдържащи се в друга документи, неотложен достъп до тези данни и други благоприятни условия, които да са от изгода за бизнес потребителите на услугата в новите действителности.

В бъдеще ще надградим в допълнение InfoPay с иницииране на заплащания, агрегирани данни на база контрагенти. Ще интегрираме нашата известна към този момент услуга e-Faktura непосредствено в InfoPay и това ще разреши на нашите клиенти да наблюдават заплащанията и периодите за заплащания по получените и издадените фактури.

Мисля, че без значение от съпротивата на част от хората обичайните бизнес процеси вървят в посока цифровизация, а ние от своя страна, комбинирайки друг вид финтех решения, ще продължим да спомагаме на организациите по пътя им към внедряване на електронни модели на ръководство.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Банки и финанси
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР