Визитата е по покана на молдовския президент Мая Санду. Тя

...
Визитата е по покана на молдовския президент Мая Санду. Тя
Коментари Харесай

Радев замина на посещение в Молдова frognews.bg

Визитата е по покана на молдовския президент Мая Санду. Тя се организира в подтекста на 30-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред България и Молдова, което двете страни означават тази година.

 

На интернационалното летище в Кишинев българският президент беше посрещнат с шпалир от гвардейци. По-късно денем Румен Радев ще бъде посрещнат от молдовската си сътрудник Мая Санду в Президентския замък в Кишинев, където ще се проведат диалози сред двамата президенти и формалните делегации на България и Молдова. Утре Румен Радев ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи – 29 октомври.

 

Сред тематиките на визитата ще бъдат последващото задълбочаване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Молдова, съдействието в региона на европейската интеграция и районното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Радев ще бъде подложен и върху изискванията за запазване на културата и националната еднаквост на многочислената българска диаспора в страната.

 

По публични данни общността ни в Молдова наброява над 50 000  души, като българите са шестата по бройка етническа група там.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР