Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали полския народ за неговата

...
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали полския народ за неговата
Коментари Харесай

Камала Харис похвали Полша за приема на 1 милион украински бежанци

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис похвали полския народ за неговата благотворителност и за това, че е приел над 1 милион бежанци от Украйна от началото на съветската инвазия, осведоми Асошиейтед прес.

Харис направи мненията, по време на среща с полския министър председател Матеуш Моравецки, броени часове откакто Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри голям законопроект за разноските, който включва 13,6 милиарда $ помощ за Украйна и нейните европейски съдружници. Законодателството включва 6,8 милиарда $ за грижи за бежанци и друга икономическа помощ за съдружниците.

Гледах и четох за работата на елементарните хора, които вършат невероятни неща, и по тази причина ви сервирам благодарности от американския народ ", съобщи Харис.

Камала Харис се срещна и с полския президент Анджей Дуда. Двамата трябваше да проведат следобедна конференция. По-късно в четвъртък вицепрезидентът трябваше да се срещне с украински бежанци, които са избягали в Полша след началото на съветската инвазия.

Докато е във Варшава вицепрезидентът на Съединени американски щати ще се срещне и с канадския министър председател Джъстин Трюдо. Канадският водач е на посещаване в Европа и организира срещи с европейски водачи по тематиката за войната в Украйна.

Посещението на Харис в Полша и Румъния бе оповестено от Белия дом като късмет вицепрезидентът да се съветва с двама от водачите от източните страни на НАТО по отношение на възходящата филантропична рецесия, породена от съветската инвазия в Украйна.

От началото на войната над 2 милиона души са напуснали Украйна, като половината от тях са пристигнали в Полша.

Но разликите сред Варшава и Вашингтон по отношение на полския проект за изпращане на руски изтребители в база в Германия за потребление от Украйна хвърлиха сянка върху визитата на Харис в Полша. Точно когато Харис дойде във Варшава късно вечерта в сряда, Пентагонът изрично отхвърли концепцията.

Предложението беше обществено публикувано от Полша, без консултация със Съединени американски щати, дни откакто държавният секретар Антони Блинкен разгласи, че администрацията на Байдън " доста, доста интензивно " преглежда предложение, съгласно което съседката на Украйна Полша ще достави Киев с бойци от руската епоха и на собствен ред получават американски F-16, с цел да компенсират загубата си. Полските държавни чиновници обаче настояха, че всяко прекачване на самолети би трябвало да се прави в границите на НАТО.

В сряда Пентагонът затвори вратата за вероятността НАТО да трансферира самолети за Украйна, заявявайки, че сходен ход с връзка сред Съединени американски щати и НАТО би изложил " висок риск " от ескалация на войната сред Русия и Украйна.

В петък Камала Харис ще отпътува до Букурещ за среща с румънския президент Клаус Йоханис.
ТЕМА преди 38 минути 192 преди 1 час 1039 преди 1 час 2116
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР