Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм смъртта само защото оръжието

...
Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм смъртта само защото оръжието
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм смъртта

Вицепрезидентът на Аржентина избегна на косъм гибелта единствено тъй като оръжието на килъра засече. Въоръженият мъж изскочи от тълпата и насочи револвер в лицето на Кристина Фернандес де Кирхнер, до момента в който тя поздравяваше последователи пред дома си, съобщи Военновъздушни сили.

Инцидентът с Кристина де Кирхнер става в разгара на развой за корупция, която тя отхвърля. Вицепремиерът таман се е прибирал от съда.

Президентът Алберто Фернандес заяви по-късно, че оръжието е било заредено с пет патрона. Стрелецът е 35-годишен бразилец. Властите към момента не са открили претекста за нападението. В послание към нацията Фернандес осъди офанзивата и акцентира, че опитът за убийството на де Кирхнер е един от „ най-сериозните ” произшествия, откогато страната се върна към демокрацията през 1983 година

„ Можем да не сме съгласни, можем да имаме дълбоки несъгласия, само че ненавист не може да има, тъй като поражда принуждение и няма късмет насилието да съществува по едно и също време с демокрацията “, посочи Президентът. Той разгласи петъка за народен празник, с цел да даде време на аржентинците да „ изразят своята поддръжка за живота, демокрацията и в символ на взаимност с нашия вицепрезидент ".

Министърът на стопанската система на Аржентина Серхио Маса осъди покушението. „ Когато омразата и насилието надделеят над дебата, обществата се унищожават и пораждат обстановки като тези: опит за ликвидиране “, написа той в туит.

Говорител на полицията сподели по-рано пред организация Reuters, че оръжие е открито на няколко метра от мястото на престъплението, откакто мъжът е задържан.

През последните дни стотици аржентинци се събираха пред дома на 69-годишния вицепрезидент, с цел да изразят своята поддръжка, до момента в който тече процесът. Де Кирхнер е упрекната в машинация при възлагане на публични поръчки за строителство в Патагония, в интервала 2007-2015 година, до момента в който е президент. Прокурорите по делото пледират за 12 години отнемане от независимост и доживотна възбрана да взе участие в политиката.

Де Кирхнер е ръководител на Сената и се употребява с парламентарен имунитет. Тя няма да бъде хвърлена в пандиза, в случай че присъдата ѝне бъде утвърдена от Върховния съд на страната или тя загуби мястото си в Сената на идващите избори в края на 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР