Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за провеждането на референдум, но

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за провеждането на референдум, но
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Не е добре, когато референдумите се комбинират с изборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова се разгласи за провеждането на референдум, само че в това време уточни, че е добре той да се прави не дружно с избори, с цел да бъде спокойна ситуацията и да може да се организира съответната разяснителна акция.

" Ако питате мен дали в този момент би трябвало да има референдум, постоянно е добре да има директно допитване. По-скоро се опасявам, че има риск поради самото допитване. Не е добре, когато референдумите се комбинират с изборите. В друга посока са упованията на хората, а 2023 ще бъде терен за най-малко два избора ", съобщи Йотова в изявление по БНР във връзка годишнината от началото на втория мандат.

" Смяната на модела на ръководство на една страна, която изисква една по-спокойна обстановка с опция да се организира една същинска акция " за " и " срещу ". Страхувам се, че всичко това ще отпътува в предизборната акция ", разяснява вицепрезидентът самодейността на Има Такъв Народ за допитване по тематиката парламентарна или президентска република.

Йотова добави, че законът за допитането до народа се нуждае от корекции, тъй като в него има много рестриктивни текстове по отношение на това по кое време може да бъде разгласен за сполучлив и властта да го признае.

Йотова изрази и персоналното си мнение, че избира парламентарната република, а не президентската.

" Пред вас стои един уверен политик в парламентарната система с всичките запаси и дефекти. Демокрация се гради и развива посредством политическо посланичество, в Народно събрание е същинският конфликт на хрумвания и решения ", счита вицепрезидентът.

По мотив Шенген Йотова подсети, че Европейски Съюз би трябвало да извърши поетите задължения за подсилване на външната граница. " Задействаната към този момент промяна на Шенгенското пространство не трябва да бъде съображение за отсрочване на участието на България и Румъния, а тези процеси да вървят паралелно ", уверена е Илияна Йотова.

По мотив побоя над нашия съотечественик в Охрид вицепрезидентът беше безапелационна, че България е реагирала с твърда позиция, само че по думите й, управляващите в Скопие не пресичат езика на омразата, който се лее там с оправданието, че има независимост на словото.

" Не желая да бъда разбирана неправилно, границата на свободата на словото е прекрачена, когато се приказва против България, българския народ, учени, политици и общественици. Свободата на словото не е спънка за това да има съответното отношение на формалните управляващи в Скопие да подхващат дейности против езика на омразата. Далеч съм от мисълта да им давам препоръки, само че този език на омразата, който се лее в РСМ от доста направления, е пряк извършител на тези прояви и побоя на това момче ", заключи Йотова.

В момента, в случай че мощното недилоство и реакция у нас поради пребитото момче е още по-силно от това, че България желае РСМ като собствен европейски сътрудник, а като че ли от другата страна се прави всичко допустимо, с цел да се навреди - първо, на двустранните връзки и второ, да се блокира този развой ", счита Илияна Йотова.

Йотова заключи изтеклата година от втория мандат на президентския тандем.

Беше сложна година за доста хора по целия свят, справихме се в тази сложна обстановка като български народ. Колкото и внушенията да са за непрекъсната борба в обществото и речта на омразата, българските жители са по-мъдри от своите управници ", разяснява вицепрезидентът. Тази борба не е характерност на българското общество, а по-скоро се демонстрира сред някои политици и институции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР