Вицепрезидентът Илияна Йотова проведе среща с председателя на парламента на

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова проведе среща с председателя на парламента на
Коментари Харесай

Тирана разчита на помощта на България за членство в ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова организира среща с ръководителя на Народното събрание на Албания Грамоз Ручи във връзка приемането проектозакон за отбрана на малцинствата на територията на Албания.

Припомняме, че решението бе утвърдено със 102 гласа, 10 депутати се оповестиха срещу, а един се въздържа.

Грамоз Ручи съобщи, че разчита на поддръжка от страна на България като член на Европейски Съюз.

„ България е стъпки пред Албания като член на Европейски Съюз и ние се надяваме, че в навечерието на българското председателство Албания ще получи съответна дата за договаряния по отношение на участието си в Европейски Съюз “, сподели Ручи пред „ Труд “.

Той осведоми Йотова за съответните стъпки, които албанският парламент подхваща два месеца след своето образуване. „ Едно от значимите събития е приемането на закона за отбрана на малцинствата, който е в сходство с рекомендациите и директивите на Европейски Съюз “, изясни ръководителят на албанския Народното събрание.
 Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и с президента на Албания Илир Мета Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна и с президента на Албания Илир Мета.
За пръв път в своята история Албания признава наред с гръцкото, македонското, влашкото, ромското, египетското, черногорското, босненското и сръбското и българското малцинство. „ Българското национално общество в Албания ще бъде свързващ мост за подсилване на връзките сред България и Албания “, добави Ручи.

На срещата Йотова и Ручи споделиха мненията си за историческите, културните и икономическите връзки сред България и Албания. Йотова сложи въпроса за съответните стъпки, които ще бъдат подхванати за действително използване на закона в посока обезпечаване на цялостно ценене на българските права, най-много обезпечаване на опция за проучване на родния си език. Грамоз Ручи увери, че няма никаква спънка във връзка с политическата воля, нито законова или административна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР