Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на откриването на изложбата 125 години

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на откриването на изложбата 125 години
Коментари Харесай

Йотова в Битоля: Ако си зададем въпроса какво делим с РСМ?, едва ли някой ще отговори смислено и съдържателно

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва на откриването на изложбата „ 125 години българско дипломатическо посланичество в Битоля “ и на представянето на книгата „ Досието „ Галичица “ и прекършената орис на Панде Ефтимов “ в Генералното консулство на Република България в Битоля. На изложбата участват и президентът 2002-2012 година Георги Първанов, посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, представители на дипломатическата ни задача, на Македонския теоретичен институт, на българските сдружения в страната.

" Много изключително място е Битоля. Няма метод човек като се разноски из града, да не го грабне нещо за сърцето. Историята тук е дебитор: доста нови обстоятелства могат да се научат, има и доста нови за откриване. Битоля е това средище на Българското Възраждане, в което са минали най-големите български светила: дали поради българското учебно заведение тук, дали с цел да напишат своята книга; това е място, на което стартира и новата Българска страна. Тук прохожда самоопределението и суверенитета на новата страна. Само преди месец ние бяхме дружно на посетители на българите в Хърватска. Искам да ви опиша един факт: в малко селце, в което дълги години е работил Щросмайер, в дребен музей, под една специфична стъкленица се пази една невероятна светиня: това е оригиналът на българските национални песни на братя Миладинови. На никой там и през разум не му минава да назова тези песни " македонски " по този начин както за най-голямо наше удивление го видях тук, в РСМ. Ако си зададем въпроса " какво тъкмо разделяме ", надали някой може да отговори съдържателно и свястно. Това са огромни персони в тази част на Европа, към момента в епохата на робството. За страдание, от някои не сме разбрани ", разяснява Йотова.

Попитана за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, който Народното събрание на Северна Македония одобри преди дни и който слага ограничавания на имената на исторически персони, които могат да бъдат употребявани от тях, Йотова отговори, че Народното събрание на Северна Македония е парламент на суверенна страна и има право да приема всевъзможни закони, отговорността за които е на тези, които са ги приели.

" Това, което ни интересува, и то ще се ревизира във времето отсега нататък, е по какъв начин ще работи този закон, по какъв начин ще бъде разработван отсега нататък. Ние започнахме дружно един доста сложен процес- присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, там, където постоянно съм казвала, че е мястото й. И считам, че решаването на доста от нашите проблеми, в случай че към момента има такива ще стане единствено, когато един ден ние всички сме част от огромното европейско семейство. Трудно беше извоювано, дълъг беше процесът. След френското предложение беше извършена първата междуправителствена конференция. Договорът за другарство и добросъседство сред България и Северна Македония от 2017 година към този момент не е контракт сред две страни, той е част от европейското законодателство и с изключение на България, европейските институции и всички страни-членки прецизно ще наблюдават за неговото осъществяване. Изключвам от тук нататък да вървим по пътя на провокациите. Ние имаме общи ползи и общи цели ", уточни Йотова.

" Трябва да защитим историческата истина. Ще оставя няколко подаръка на сдруженията тук, която издадохме преди година в София, и ще бъде подобаваща за приближаващата годишнина от Илинденско-преображенското въстание. Това са отчетите на непознатите посланици, консули и дипломати от цяла Македония. Нищо не би трябвало да се прибавя към тези отчети. Там доста ясно е написана историческата истина по времето, по което този спор сред РСМ и България въобще не се е водил. България е направила доста взаимни отстъпки, само че най-тежкият компромис на София ще бъде, в случай че отстъпим от историческата истина ", сподели президентът на България 2002 - 2012 година Георги Първанов, който също участва на изложбата./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР