Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на 3 май вечерта в Британския

...
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на 3 май вечерта в Британския
Коментари Харесай

Илияна Йотова откри изложба с Панагюрското съкровище в Британския музей

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри на 3 май вечерта в Британския музей в наличието на министъра на културата Найден Тодоров огромна галерия с българско присъединяване. Страната ни е показана с едно от най-забележителните съкровища - Панагюрското богатство, което е акцент в изложбата, проведена към него. В откриването участваха и специалисти от екипа на Националния исторически музей в София. Встъпителни думи имаше и от Хартвиг Фишер, шеф на Британския музей.

Вицепрезидентът Йотова и министър Тодоров бяха първите публични посетители, които разгледаха изложбата, съпроводени от българския дипломат Марин Райков.

По време на откриването вицепрезидентът Йотова благодари на шефа на музея доктор Хартвиг Фишър за събитието и назова Панагюрското богатство визитна картичка на България. „ Изложбата е значима, тъй като демонстрира, че историята се написа не от борбите, а от културата ”, добави Йотова.

Заглавието на експозицията е: „ Лукс и власт: от Персия до Гърция ”. Тя наблюдава връзката сред благосъстоянието и политиката през първото хилядолетие преди новата епоха, като показва ослепителни предмети от Европа до Азия.

Припомняме, че по отношение на тази галерия и по покана на доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей, бяха извършени няколко срещи с куратора на „ Лукс и власт: от Персия до Гърция ” доктор Джейми Фрейзър. В резултат на диалозите най-голямата музейна институция в България контракти бъдещите професионални връзки с Британския музей за обмяна на положителни практики, специалисти в региона на музейното дело, археологията и културното завещание.

Часовете за посещаване на изложбата, която ще е отворена за гости до 13 август, можете да научите на интернет страницата на Британския музей: https://www.britishmuseum.org/exhibitions/luxury-and-power-persia-greece.

От отдел „ Справочна “ на Българска телеграфна агенция разясняват, че изложбата изследва една по-сложна история - на лукса като политически инструмент в Близкия изток и Югоизточна Европа в интервала 550-30 година пр.н.е. Тя наблюдава по какъв начин царският двор на Ахеменидите в Персия е употребявал скъпоценни предмети като маркер на властта, определяйки жанр на разкош, който е намерил отзив в цялата империя от Египет до Индия. Разглежда се по какъв начин източният разкош е бил общопризнат в ранната демократична Атина, която се е самоопределяла като върл зложелател на Персия, и по какъв начин той е бил приспособен по новаторски метод, с цел да стане обществено и политически допустим. Накрая се изследва по какъв начин Александър Велики разрушава Персийската империя, с цел да сложи началото на нова елинистична ера, в която източните и западните стилове на разкош се сливат като част от един все по-взаимосвързан свят.

В известието за изложбата в уеб страницата на Британския музей категорично се подчертава на наличието на изключителното Панагюрско богатство от България.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР