Вицепремиерът Томислав Дончев не беше категоричен за позицията на България

...
Вицепремиерът Томислав Дончев не беше категоричен за позицията на България
Коментари Харесай

Дончев: Дебатът в България по случая "Скрипал" зависи от това кого люби повече - Запада или Русия

Вицепремиерът Томислав Дончев не беше безапелационен за позицията на България във връзка с това дали ще гони съветски дипломати като реакция по случая с отравянето на съветския сътрудник във Англия. Пред БНР Дончев, сходно на премиера Бойко Борисов не упрекна непосредствено съветските управляващи и изиска по-конркетни данни.

" Този диалог в България, в това число и във връзка с този злополучен, не знам по какъв начин да го нарека, случай или нещо друго (ще ми се когато всички следствия приключат, да разсъждаваме на база много по-конкретни данни), влизат в матрицата България кой кого люби буйно повече - Запада или Русия, което не е доста градивен разговор, освен тъй като е прочувствен. По принцип разсъжденията по матрица рядко са новаторски ", съобщи Дончев пред БНР.

Тази седмица имаше среща на високо ниво на 28-те водачи на Европейски Съюз, на която те се съгласиха с позицията на Англия, че е " доста евентуално Русия да е виновна " за нападението с нервнопаралитично вещество против някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му. Българският министър председател Бойко Борисов сподели, че базирайки се на своя опит в стотици следствия като основен секретар на Министерство на вътрешните работи " нормално в такива случаи не е това, което наподобява на пръв взор ", а запитан дали Русия стои зад нападението на Скрипал, отговори, че е подозрителен човек и ще разяснява, когато поръчителят стане прочут.

След съвета стана известно, че се чака се при започване на идната седмица редица европейски страни също да изгонят съветските дипломати на територията им. В събота заран в задгранични медии се появи информация, че сходни дейности може да предприеме и България. Много бързо обаче българските управляващи отхвърлиха сходно нещо.

Дончев разяснява, че не знае да е имало напън към българските управляващи да изгони съветски дипломати.

В предаването той съобщи още, че признатите дефинитивно тази седмица, промени, които плануват, че ремонтите на оградата по границата с Турция, ще минават без търгове, разрешават да се работи при обстановки, свързани с националната сигурност.
" Бедствия, повреди, рецесии и по този начин нататък, да се заобикаля нормалният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една социална поръчка според от това дали има или няма обжалване, може да се разпорежда в интервал сред 3-4 месеца и една година. Когато става дума за спешна обстановка е безусловно несериозно да се чака една година ", споделя още Дончев.

Вицепремиерът счита, че няма по какъв начин тематика на идната среща Европейски съюз - Турция, която ще се организира на следващия ден във Варна, да са национални въпроси. Той съобщи това в отговор на въпрос дали ще бъде обсъждана тематиката за парцелите на тракийските бежанци, каквото искане насочиха от Българска социалистическа партия. " Няма по какъв начин това да е тематиката, с която да стартират диалозите, тъй като и Европейски Съюз, и Турция имат съществени тематики за полемики, а България е в ролята на медиатор ", споделя още вицепремиерът.

" Отношенията Европейски съюз - Турция, свързани с преодоляване на мигрантския напън, единствено и само и финансовите задължения на Европейския съюз или други задължения, или подтекстът ще бъде уголемен и ще се разясняват и други въпроси, т.е. връзките Европейски съюз - Турция, само че оттатък този съответен проблем. Трудно ми е да направя прогноза. Това значително зависи от позициите, които ще съобщи или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна ", счита още Дончев.

В отговор на въпрос дали България поддържа Турция по пътя й към еврочленство, вицепремиерът посочи, че в случай че въпросът е звучал настоящо преди 10-15 години и тогава е предполагал еднопосочен отговор, то през днешния ден изискванията са други и да се отговори с " да " или " не " в променения подтекст е несериозно.

По думите му Европейски Съюз е доста овладян по тематиката за разширението и е коствало съществени политически старания тематиката за разширението даже на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот. " Не забравяйте, че в случай че за една страна като България исторически, за едни страни като Западните Балкани участието в Европейския съюз няма особена опция, прилежаща Турция има опция. Тя или може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, само че тя има други варианти. Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната догадка не изключва другата. Така че в някаква степен този въпрос, подложен сега по подобен метод, няма сигурно същото звучене, каквото би имал преди 10 или 15 години, когато въпросът беше да вземем за пример дали Турция във връзка с участието ще напредва в договарянията, ще затваря глави и така нататък. В момента нещата са в напълно друга точка ", споделя още Дончев.
Вицепремиерът счита, че България има интерес да бъде обградена единствено от държави-членки:
" Защото да си външна граница на Съюза е тежко и мъчно, изключително когато имаме външни рецесии като да вземем за пример мигрантския напън. От друга страна, България като член на Европейския съюз няма никаква изгода в Европейския съюз да има страни, които не са подготвени за пълноценно участие. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР