Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев посрещна

...
Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев посрещна
Коментари Харесай

България и Турция ще си сътрудничат в областта на митническото обслужване

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев посрещна публична турска делегация, предвождана от министъра на търговията на Република Турция Мехмет Муш, оповестиха от финансовото министерство. В диалога взеха присъединяване Павел Тонев - шеф на Агенция „ Митници “, Ивайло Яйджиев - заместник-министър на финансите, и Виолета Лорер - шеф на кабинета на вицепремиера по еврофондовете.

Сред главните тематики на диалог бяха съдействието в региона на митническото обслужване, опциите за увеличение потенциала на митническите пунктове, системата за директни документи на товарния превоз, цените на енергийните запаси и опциите за потребление на различни направления за газови доставки.

Василев и Мехмет Муш са единомислещи, че войната в Украйна промени географията на доставките на съществени храни и първични материали, което оказва напън на граничните контролно-пропускателни пунктове сред България и Турция: Капитан Андреево - Капъкуле и Лесово - Хамзабейли, през които минава главният трафик. Според тях, това постанова обезпечаване на условия за по-бързо прекосяване през общите гранични пунктове посредством модернизиране и увеличение на потенциала, за което се съгласиха и двете страни. Още повече, че отсам минава главният товарен и пътнически поток сред Европа и Близкия изток.

По време на срещата са разисквани и вероятностите за развиване на железопътния превоз, а по този начин също и опциите за взаимоотношение във връзка с граничния надзор и битката с контрабандата.

Всички тези въпроси са значими за българския и турския бизнес . Не бива да забравяме, че южната ни съседка е най-големият търговски сътрудник на страната ни отвън Европейския съюз. През януари, да вземем за пример, износът на български компании към Турция пораства с 34.4% и е на стойност 424.9 млн. лв.. Оттам пък сме внесли със 105.6% повече артикули или за 654.2 млн. лв..

През първия месец на тази година общо 115 440 индивида от прилежащата страна са пътували до нашата страна. От тях 19 367 са били у нас със служебна цел. Други 15 625 туристи са създали отмора или екскрузия в България, а 80 448 са посетили страната ни друга цел (образование, лекуване и др.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР