Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев назначи

...
Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев назначи
Коментари Харесай

Излъга ли държавата за новия шеф на Агенцията по обществените поръчки?

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев назначи при започване на седмицата Георги Николов за изпълнителен шеф на Агенцията по публични поръчки (АОП). Досегашният шеф – Миглена Павлова, освобождава поста по персонални аргументи.

Георги Николов е показан от финансовото ведомство като човек с дълготраен професионален опит на управителни длъжности в бизнес организации.

" Повече от 15 години в огромна интернационална компания с верига магазини у нас е отговарял за правене на документи и присъединяване в тръжни процедури, при което е придобил забележителен опит в региона на публичните поръчки " – гласи част от известието в уеб страницата на финансовото министерство (МФ_.



В него се добавя, че Николов е приключил магистърска степен по компетентност „ Международни стопански връзки “ в Университета " Леополд Франценс ", гр. Инсбрук, Австрия, владее британски, немски и съветски език.

По съвсем същия метод новоназначеният е показан в уеб страницата на Агенцията за публични поръчки.



Оказва се обаче, че въпросът дали той има " забележителен опит в региона на публичните поръчки " може да е с доста противен отговор. Причината - известие от досегашния му шеф " Лидл България " ЕООД.

Съобщението е тъй като някои медии написаха, че Николов бил управител в Лидл и под негово давление там се продавал пробиотикът, създаван от компанията на настоящия министър председател Кирил Петков - по тази причина бил назначен за началник на АОП.

Аctualno.com обаче се концентрира върху нещо напълно друго. А точно върху следното изречение: " Също по този начин държим да подчертаем, че " Лидл България " в никакъв случай не е взела участие в процедури по публични поръчки и не възнамерява да взе участие в такива ".



(Прессъобщението от " Лидл България " ЕООД)

Тоест, компанията, за която е работил Николов е работил – " Лидл България ", не се е занимавала с публични поръчки. Тогава от кое място идва в формалното държавно показване на Николов следното: " забележителен опит в региона на публичните поръчки ", откакто преди да отиде на работа в Лидл, по личните му думи в автобиографията му, е имал два стажа за по няколко месеца в " Алианц България " и " Уникредит Булбанк ", както и 9 месеца е работил в " Пентаимпекс " - компания за импорт, продажба и експорт на химически и сродни артикули?!



(Статусът на Георги Николов в LinkedIn, с който съобщава за смяната в неговия живот с " едно ново и много по-различно предизвикателство " )

Проверка, която направихме в Actualno.com, сподели, че в действителност сдружението, чийто едноличен притежател е " ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ГМБХ, ГЕРМАНИЯ, Р.С.ЩУТГАРД ", в никакъв случай не е взело участие в публични поръчки.

 

 



 

 

Тогава обоснован е въпросът за компетентността на новоназначения Георги Николов на тази висока и виновна позиция. Още повече, предвид поръчките на новото държавно управление за извънредно повишен надзор над публичните поръчки и харченето на обществени средства.

Интересно е по какъв начин този човек ще управлява процеси, които са му напълно непознати? На всеки, занимавал се с публични поръчки, му е пределно ясно, че познания за тях се получават не със седмици и месеци, а с години.

Ето и цялата му просветителна и трудова биография - по този начин, както той си я е описал по години в своя профил: 



 



Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР