Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви в интервю пред вестник

...
Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина заяви в интервю пред вестник
Коментари Харесай

Украйна възнамерява да влезе в ЕС през 2024 година

Вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина съобщи в изявление пред вестник Die Welt, че страната има намерение да приключи процеса на присъединение към Европейския съюз до края на 2024 година

" Решени сме да приключим присъединението си към Европейски Съюз до края на 2024 година “, съобщи Стефанишина, съобщи Агенция " Фокус ".

Както отбелязва немското издание, такова ранно присъединение към Европейския съюз би било най-бързото в историята: в предишното този развой отнемаше приблизително девет години. Според Стефанишина Украйна в този смисъл " не е елементарен претендент за присъединение (към ЕС) ", макар че съгласно вестника Брюксел " гледа на това по друг метод ".

" Ранното начало на договарянията (за присъединение на Украйна към ЕС) е извънредно значимо за морала на украинците, тъй като ние от години се борим за принадлежност към Европа и сега рискуваме живота си “, съобщи вицепремиерът, добавяйки, че Украйна " си прави домашното " и към този момент е изпълнила забележителен брой промени - да вземем за пример в региона на битката с корупцията и правораздаването.

Европейският комисар по разширението Оливер Вархели сподели на собствен ред, че " не всички седем промени могат да бъдат осъществени бързо " и че е невероятно да се контракти график за започване на договарянията.

" Като се има поради обширната работа, нужна за подготовка за присъединяване във вътрешния пазар на Европейски Съюз и в доста други значими области на политиката, цялата подготовка за присъединение евентуално ще отнеме повече от година или две “, съобщи Вархели.

На 28 февруари Владимир Зеленски подписа заявление за присъединение на Украйна към Европейския съюз. Държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз на срещата на върха в Брюксел на 23 юни утвърдиха даването на Украйна и Молдова на статут на претенденти за присъединение към Съюза. За да стартират договаряния за присъединение, страните би трябвало да изпълнят редица условия, в това число промени.

Получаването на статут на претендент е единствено началото на един много дълъг път към присъединение към Европейски Съюз. Турция е претендент от 1999 година, Северна Македония от 2005 година, Черна гора от 2010 година и Сърбия от 2012 година Хърватия беше последната, която влезе в договаряния за присъединение към Европейски Съюз - това се случи през 2013 година, процесът лиши 10 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР