Вицепремиерът на Молдова Спину обяви готовността си да купува газ

...
Вицепремиерът на Молдова Спину обяви готовността си да купува газ
Коментари Харесай

Молдова е готова да купува газ от други страни вместо от Русия

Вицепремиерът на Молдова Спину разгласи готовността си да купува газ от други страни вместо от Русия, написа Лента.ру.

Молдова е подготвена да купува газ на интернационалния пазар, в случай че Газпром спре доставките от 1 май, сподели министърът на инфраструктурата Андрей Спину, предава РИА Новости.

Той означи, че молдовската страна не е получила отговор на настояванията за отсрочване на одита и може да купува гориво от други страни вместо от Русия. „ Ние сме се подготвили за всеки сюжет и предоставихме опция, тъй че хората да не бъдат засегнати. Сега Energocom прави оценка интернационалните търговци, които биха могли да станат евентуални снабдители на газ за Молдова, седем компании показаха подготвеност да доставят газ “, сподели Спину, отбелязвайки, че счита държанието на „ Газпром “ за безпричинно и неприветливо.

Той добави, че Молдова пести газ, някои държавни предприятия са минали даже на мазут. Страната разполага с запас от 24 милиона кубически метра газ - задоволително, с цел да покрие 57 % от търсенето, в случай че доставките от Русия спрат. Министърът изрази опасения, че "Газпром " може да приключи контракта "в последния миг ". Спину добави, че по това време Молдовската ГРЕС няма да може да доставя електрическа енергия на десния бряг на Днестър. Като опция се обмисля електроснабдяване от Украйна.

Републиката към момента не е подготвена да изплати дълга си към съветския Газпром, сподели по-рано Спину. Moldovagaz помоли съветската компания да ѝ даде повече време за погашение на дълга. Дългът на републиката за газ се прави оценка на 709 милиона $.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР