Вицепремиерът Мария Габриел отчита липсата на устойчив механизъм за финансиране

...
Вицепремиерът Мария Габриел отчита липсата на устойчив механизъм за финансиране
Коментари Харесай

Мария Габриел апелира за допълнително финансиране на Националния център за безопасен интернет

Вицепремиерът Мария Габриел регистрира неналичието на резистентен механизъм за финансиране на Националния център за безвреден интернет. " Апелирам към присъединение на повече страни, в това число и на бизнеса, в обезпечаване на в допълнение финансиране ". Това декларира вицепремиерът Мария Габриел в приветствен адрес и одобрение на Първата национална конференция " Заедно за безвреден интернет за децата в България ", показан от Кристияна Кунева, специалист към политическия кабинет на Габриел.

Конференцията е на тематика, която изисква нараснало внимание от страна на обществото и страната, защото децата стават все по-чести консуматори на онлайн наличие, показва Габриел. Тя цитира данни на УНИЦЕФ, съгласно които всяко второ дете е било жертва на принуждение в интернет. Над 90 % от случаите са свързани със полова онлайн употреба. Наш дълг е да предприемем ефикасни ограничения, с цел да опазим сигурността на децата в онлайн пространството, показва Мария Габриел.

Тя напомня, че през 2023 година Министерският съвет одобри Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца и План за деяние за нейното осъществяване за интервала 2023 – 2024 година. Тяхната цел е възстановяване на предварителната защита и поддръжката за родителите и околните на децата. Габриел формулира три аспекта, на които да се базират главните стъпки за безвредна онлайн среда. На първо място това е подобряването на цифровата просветеност посредством основаване на умения и пълномощия при децата и младежите, техните родители и преподаватели. На второ място улеснението на достъпа на младежи с нараснало внимание върху девойките до висококачествено цифрово обучение и технология. Третият аспект съгласно вицепремиера е основаване и приемане на функциониращо законодателство на национално и интернационално равнище и създаване на устойчива инфраструктура.

Вицепремиерът цитира изследване на Евробарометър, което сочи, че 41% от младежите считат, че сериозното мислене и медийната просветеност не се преподават задоволително в учебно заведение. По време на мандата ѝ като еврокомисар по нововъведения през октомври 2022 година Габриел е показала насоки за учители и преподаватели за справяне с дезинформацията и поощряване на цифровата просветеност посредством обучение и образование. Това е водеща самодейност на Плана за деяние в региона на цифровото обучение на Европейска комисия. Габриел изрази вяра България да бъде измежду водачите в Европейски Съюз в насърчаването на безвредно потребление на цифрови технологии, написа Българска телеграфна агенция.

По думите на вицепремиера принадлежности за финансиране на европейско равнище са Еразъм плюс, Механизмът за възобновяване и резистентност, фондовете на политиката на доближаване на Европейски Съюз. С тях общите разноски на Европейски Съюз за обучение и насърчаване на умения сред 2021 г.и 2027 година ще се утроят спрямо предходния интервал.

Габриел приветства отличната работа на Центъра за безвреден интернет в България, основан по програмата " Безопасен интернет ", и съфинансиран по препоръчаната от нея стратегия „ Цифрова Европа ". Предоставянето на материали, образования и препоръки е сигурен път към предварителната защита и битка със половия тормоз и езика на омразата в интернет. Габриел приветства положителната работа на гражданския и частния бранш по предложение на безвъзмездни образования по програмиране и кибер хигиена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР