Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел подкрепи позицията

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел подкрепи позицията
Коментари Харесай

България подкрепя Австрия за реформа в Шенген, но иска и членство

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел поддържа позицията на Австрия, че и отговори на новите действителности.

" България в Шенген значи спомагателен мощен глас в поддръжка на по-добре функциониращо Шенгенско пространство. Членството ни ще ускори сигурността по външните граници на Европейски Съюз и ще направи Европа по-конкурентоспособна ", съобщи тя по време на посещаване в Австрия по покана на федералния министър по европейските и интернационалните въпроси Александър Шаленберг.

По нейни думи България и Австрия са положителни сътрудници и другари и дружно могат да вземат участие във образуването на значимите за Европа решения в интерес на жителите и бизнеса.

Габриел напомни, че идната година се навършват 145 години от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни и благодари за поддръжката на Виена за присъединението на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Българският вицепремиер поздрави Австрия за председателството на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район, където ще се търсят благоприятни условия за общи планове. Тя приветства и интереса за австрийски вложения в България.

" Има още доста работа ": Австрия отново ни попари за Шенген

Според австрийския вътрешен министър Шенген въобще не действа

Според нея има капацитет за усилване на съдействието в области като възобновимата сила, нововъведенията, зелените технологии, цифровизацията, образованието и културата.

Австрия е вторият по-големина задграничен вложител в България и близо 350 австрийски компании оперират у нас. По думи на Габриел това е още един мотив за взаимна работа в интерес на бизнеса и жителите.

По време на визитата бяха разисквани и настоящи интернационалните въпроси, измежду които поддръжката за Украйна, обстановката в Близкия изток и политиката за разширение на Европейския съюз. Обща е и позицията на изрично наказание на терористичните дейности на " Хамас " против Израел и правото на Израел на самоотбрана при спазване на интернационалното право.

Габриел акцентира, че страната ни поддържа разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани въз основа на правилото на личните заслуги.
 С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме подготвени за Шенген Обновена
С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме подготвени за Шенген

Страната ни предотвратила 160 000 опита за нелегално прекосяване на бежанци

Сигурни, постоянни и споделящи полезностите на Европейски Съюз страни наоколо до България е въпрос от стратегическа значимост, безапелационна бе тя и добави, че общите планове, споделените полезности и взаимните начинания вършат Европа по-силна.

На този декор през вчерашния ден се появи и ексцентрична концепция по отношение на разширението на Шенген.

Румънският министър председател Марчел Чолаку съобщи, че в случай че австрийският канцлер Карл Нехамер резервира позицията си срещу присъединение на Румъния, Австрия би трябвало да обмисли опцията да напусне Шенген.

Той бе безапелационен, че съпротивата на Карл Нехамер е неоснователна и загатна, че това може да се дължи на въздействие извън, по-конкретно на съветския президент Владимир Путин.
 Мецола чака
Мецола чака " задоволително решение " за влизането на България в Шенген до края на годината

Страната ни заслужавала това от 2011 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР