Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри изложба
Коментари Харесай

Мария Габриел: Призвани сме да пишем историята на приятелството със САЩ

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри галерия във връзка 120-ата годишнина от установяването на двустранните дипломатически връзки сред България и Съединени американски щати по време на банкет в Министерство на външните работи.

“Непреходни остават връзките сред България и Съединени американски щати, които се основават на взаимно почитание, доверие и другарство сред хората, и които ние всички продължаваме да укрепваме и надграждаме ”, съобщи в словото си пред формалните посетители Мария Габриел. Тя акцентира, че наше предопределение е да пишем историята на другарството сред двете страни от Стария и Новия свят, решени дружно да изградят общо бъдеще на сигурност и непоклатимост, от двете страни на необятния Атлантик.

,,Вярвам, че в днешната експозиция всеки може да открие нашата история, памет, очаквания и фантазии. Това завещание е наша отговорност, което би трябвало да запазим и предадем на идващите поколения‘‘, посочи още вицепремиерът.

Приветствие насочи и посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, който също даде висока оценка на двустранните връзки, оповестиха от Министерство на външните работи.

Сред формалните посетители на събитието бяха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, задгранични дипломати и държавници.

Експозицията е част от целогодишната стратегия от тържествени събития и културни прояви, отдадени на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Тя е готова от Министерство на външните работи със съдействието на Държавния културен институт и Изпълнителна организация за българите в чужбина.

Двуезичната документална галерия показва тематики, измежду които първите упълномощени дипломатически и консулски представители, подписани съглашения и осъществени визити на високо и най-високо ниво, двустранна търговия и вложения, културно взаимоотношение, партньорство в образованието и науката, контакти сред хората и други.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР