Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гостува в

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гостува в
Коментари Харесай

Захариева: Иска ми се да говорим в един глас по важни външнополитически теми

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева гостува в студиото на " Панорама " с коментар по един от най-актуалните политически въпроси - за какво има различия сред държавното управление и президента по отношение на позицията на България за обстановката във Венецуела.

Защо страна като Венецуела провокира толкоз напрежение сред двете съществени институции у нас и значима ли е тази страна за нашата външна политика - ето по какъв начин отговори вицепремиерът на този въпрос:
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Венецуела повече от година и половина е с извънредно тежка филантропична обстановка, вършат се опити за разговор, т.е. това не е тематика, изникнала в последния един месец. В никакъв случай България няма някакви съществени геополитически ползи, само че когато няма съществени хранителни артикули, няма аспирин, лечебните заведения не работят и нашите доста близки съдружници - Португалия и Испания приканват за кротичък развой, за демократични правила...ние не можем да останем безучастни. Там е глас или апетит - т.е. в случай че ти не гласуваш за този, който би трябвало, в тази ситуация Мадуро, тогава оставаш гладен. Призивът е да дадем късмет на венецуелците сами да изберат кой да ги ръководи.
Захариева не скри, че е останала учудена от различията с президента и несъгласието му с позицията на кабинета по отношение на рецесията във Венецуела.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: В неделя получих есемес от президента с това, което той след това разгласи обществено. Така или другояче, отговорността по външната политика е на държавното управление. В интерес на истината, мен ме боли, тъй като доста ми се желае по значими външнополитически тематики България да приказва в един глас.  Захариева за позицията за Венецуела: „ Изобщо не одобрявам думата „ преписана “ Захариева за позицията за Венецуела: „ Изобщо не одобрявам думата „ преписана “
Външният министър Екатерина Захариева отхвърли тезата на президента Румен Радев, че държавното управление не е счело за нужно да съветва с него контракта з...

Захариева разяснява и напрежението сред Италия и Франция през последната седмица. Тя изясни, че обострянето на връзките сред двете страни тлее от една година. Връщането на посланика е казус, за който нямам спомен дали се е случвал сред други две страни членки на Европейски Съюз, сподели още Захариева.

Вицепремиерът изложи позицията си и по проблема дали страната ни би трябвало да купи къщата на създателя на " Железният светилник " Димитър Талев в Прилеп.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Основният спор години наред е за къщата на Димитър Талев в Прилеп. България би трябвало да прави всичко допустимо, с цел да пази културно-историческото си завещание и в случай че тази къща се продава, страната би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да я купи.
Надявам се България да бъде една от първите страни, които ще ратифицират контракта за започване на договаряния за присъединение на Македония към НАТО. Там има една доста значима глава в договарянията за участие и тя е добросъседски връзки, добави вицепремиерът.
 Македония подписа протокола за присъединение към НАТО Македония подписа протокола за присъединение към НАТО
Исторически ден за Македония. Посланиците на страните от НАТО подписаха в Брюксел протокола за присъединение на страната към Алианса. Пред Българска национална телевизия македо...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР