Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева

...
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Захариева приветства издигането на отношенията между ЕС и АСЕАН до стратегическо партньорство

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на приветства издигането на връзките сред Европейския съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) до стратегическо партньорство по време на 23-тата среща на външните министри на двете организации, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„ Дългоочакваното надграждане на връзки сред Европейски Съюз и АСЕАН до стратегическо партньорство е в действителност добра вест “, съобщи Захариева по време на полемиките, които се организираха по видеоконферентна връзка. „ Вярваме, че това отразява действителното положение на нашите взаимоотношения, само че в това време ще отвори по-широк небосвод за нашия разговор “, добави тя.



Снимка: Министерство на външните работи

Сред акцентите на срещата бяха възходящото значение на мултилатерализма, районното съдействие, дигитализацията, комерсиалните връзки, както и световните провокации, в това число пандемията от Ковид-19 и сигурността на имунизациите.

„ Вдъхновяващо е, че даже и в тези времена на пандемия Европейски Съюз и АСЕАН не престават да поддържат стеснен контакт, възнамеряват взаимни задължения и уголемяват областите си на съдействие “, съобщи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на.

Като образци за продължаващите старания външният ни министър посочи извършената през март видеоконференция за съдействие в битката с ковид сред Европейски Съюз и АСЕАН, финансовата поддръжка от 800 млн. евро, отпусната от Съюза за района в границите на „ Екип Европа “, както и взаимните старания за прогрес в договарянията за свободна търговия сред районите и завършването на Всеобхватно съглашение за въздушен превоз ЕС-АСЕАН (САТА).

„ Приемането на Съвместно министерско изказване по свързаността след днешната среща обрисува нови вероятности за бъдещо разширение на нашето съдействие “, сподели външният ни министър в обръщението си.

Домакин на 23-тата среща на външните министри ЕС-АСЕАН беше Сингапур, в ролята му на координатор на АСЕАН за връзките с Европейски Съюз за интервала 2018-2021 година Съпредседатели бяха Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и външният министър на Сингапур Вивиан Балакришнан.

АСЕАН е геополитическа и икономическа организация на страните от Югоизточна Азия, основана на 8 август 1967 година в Банкок. В нея членуват 10 страни: Индонезия, Малайзия, Филипини, Сингапур, Тайланд, Бруней, Виетнам, Лаос, Мианмар и Камбоджа, като сега организацията е петата по величина стопанска система в света. Официалните връзки сред Европейски Съюз и АСЕАН са открити през 1977 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР