Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова взе участие във

...
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова взе участие във
Коментари Харесай

Николова с 2 предложения към Китай

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова взе присъединяване във видеоконферентното съвещание на срещата на върха „ 17+1 “.„ За мен е наслаждение да вземам участие в днешната Среща на върха на Инициативата „ 17+1 “, на която се надявам да очертаем съответни начинания и бъдещи насоки на съдействие “, съобщи вицепремиерът Николова при започване на изказването си.



„ Високо правя оценка персоналната ангажираност на нашия хазаин през днешния ден - ръководителят Си Дзинпин - с Инициативата „ 17+1 ”. Неговото водачество е изключително значимо в миг, когато пред всички нас стоят съществени провокации “, сподели вицепремиерът. Тя добави, че за България Китай постоянно е бил извънредно значим сътрудник както в двустранен проект по този начин и в границите на стратегическото партньорство ЕС-Китай и Инициативата „ 17+1 “.

Вицепремиерът разяснява, че България отдава изключително значение на задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство сред Европейски Съюз и Китай като фактор на мира, просперитета, и устойчивото развиване, на мултилатерализма и на учредения на върховенството на закона интернационален ред.По думите й пандемията от COVID-19 прекатурна метода ни на живот и работа и изправи страните пред съществени провокации.

Вицепремиерът Николова изрази откровената си признателност за протегнатата ръка от страна на китайското държавно управление и за оказаната помощ в битката с COVID-19 в най-трудния за България интервал през миналата година.

Вицепремиерът изрази убеденост, че въз основата на солидарността, разбирателството и обединяването на напъните бихме могли да излезем час по-скоро от актуалното състояние и да се върнем към естествения темп на живот. И прикани всички участници в Инициативата „ 17+1 ” да се възползват още по-активно от намиращите се в България и Китай „ 17+1 “ Демонстрационни зони за съдействие в региона на селското стопанство, Логистични хъбове и Павилиони за електронна търговия със селскостопански и други артикули.

„ Апелирам към китайската страна да подкрепи разширението на тези платформи “, безапелационна бе министър Николова.

Вицепремиерът Марияна Николова насочи и предложение да продължат дейните и целенасочени старания на двете страни за превъзмогване на дългогодишния негативен търговски баланс, който за българската страна е действителен проблем. Разчитаме на поддръжката на китайското държавно управление и на водачеството на ръководителя Си Дзинпин за набелязване и използване на по-нататъшни съответни ограничения за разширение и улеснение на достъпа до китайския пазар, посочи тя.

Второто предложение бе в посока китайската страна да спомага за разширение на обсега на изнасяните артикули посредством опростяване и ускорение на процедурите за импорт в Китай, по-специално на храни и селскостопански артикули.

От огромно значение би била гъвкава и съобразена с изискванията на противоепидемичните ограничения рамка на съгласуваност сред способените ведомства, сподели министърът.Вицепремиерът Марияна Николова посочи още, че са нужни по-нататъшни старания за поощряване на контактите и директния продан сред бизнеса, в това число сред дребните и междинни предприятия. И разясни, че българското държавно управление и бизнес биха приветствали всяко съществено желание от страна на китайска компания да влага у нас по разпоредбите на Европейски Съюз с използване на разнообразни форми на съдействие.

Вицепремиерът показа, че след превъзмогването на сегашните ограничавания от пандемията ще са нужни съответни стъпки за усилване на туристопотока от Китай, в това число разглеждането на опциите за определяне на директни самолетни връзки. Традиционно значими за нас си остават сферите на културата, образованието, науката, в които разчитаме на поддръжката на китайската страна, заключи българският министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР