Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев

...
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев
Коментари Харесай

Социалният министър обяви кои пенсионери ще получават енергийни помощи

Вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев разяснява правото на помощ за отопление на пенсионерите.

" Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление поради нарастването на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лв., която се заплаща на всички български пенсионери, няма да взе участие в установяване на правото за достъп до енергийно подкрепяне ", сподели министърът.

Той добави, че се чака през идния зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се усилят, а общият брой на хората и фамилиите, които употребяват този тип поддръжка да е към 230 000. Увеличението на цената на електрическата енергия е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, сподели Гълъб Донев. Министърът на труда разяснява още, че служебното държавно управление ще предложи план за актуализация на бюджета на Държавното публично обезпечаване, който ще включва най-малко два разновидността, с цел да може идващото Народното събрание да реши какъв метод да избере. Целта е не просто да се направи преизчисление на пенсиите, а да бъдат обхванати всички български пенсионери при съблюдаване на правилата на общественото обезпечаване, изясни Гълъб Донев.

Единият вид е пенсиите да бъдат преизчислени със междинния застрахователен приход за 2018 или 2019 година Другата опция е да се усили коефициентът за всяка година застрахователен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, с цел да се резервира връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. С повишаването на този % се дава по-добра мотивация за жителите да вземат участие и съблюдават правилата на общественото обезпечаване, акцентира министър Донев. Всяко друго решение - с елементарна математика и вкарване на цифри в размерите на пенсии, води до демотивация и основаване на напрежение сред самите пенсионери. Вариантът, който аз експертно ще поддържа е този, който ще обхване всички български пенсионери, добави той.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР