Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова армията да

...
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов призова армията да
Коментари Харесай

Каракачанов предупреди: Няма да позволя армията да бъде използвана за политически цели


Вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов прикани армията да не бъде употребена за политически цели.

Той взе участие в откриването на Годишната конференция на началника на защитата военачалник Андрей Боцев. Форумът е на тематика „ Тенденции в развиването на отбранителните качества на Въоръжените сили на Република България “, оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата.

Коментарът на Каракачанов идва след оповестените от прокуратурата предходната седмица записи на настоящия пълководец на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев и вчерашното послание на президента, с което той смъкна доверието си от държавното управление и прикани за национално обединяване против ръководството.

„ Не съм си разрешил за тези две години и девет месеца и няма да си го разреша, до момента в който съм министър на защитата, да замесвам политиката в активността на армията. Моят апел и условие към всички вас е да не позволявате политиката да се бърка в проблемите на армията и армията да бъде употребена за политически цели “, сподели той пред генералите и офицерите, присъстващи на събитието.

На втория ден от конференцията в четвъртък пред висшия офицерски състав на Българската войска ще приказва президентът Румен Радев, който е и някогашен пълководец на Военновъздушни сили.

Ето и цялостния текст на речта на вицепремиера и министър на защитата:

Уважаеми военачалник Боцев, господа генерали, адмирали, офицери,

Дами и господа,

Имам достойнството за поредна година да приказвам пред вас на тази конференция и това е още един добър мотив, както през цялата година, за една свободна и открита полемика за провокациите пред Въоръжените сили и целите в нашата защита.

Нещо повече като човек, политик и общественик аз съм тук да послужвам на българската нация и да чуя какво мисли висшето военно управление във Ваше лице за положението на Българската войска.

Моята задача е да пазя ползите и потребностите на Българската войска, включително убеждавайки Народното събрание и държавно управление за нужните качества, с които би трябвало да увеличим опциите на Българската войска.

Не съм си разрешил в тези две години и девет месеца и няма да си го разреша до момента в който съм министър на защитата да замесвам политиката в активността на армията. Моят първи апел към всички Вас е да сторят същото – да не позволявате политиката да се бърка в армията и армията да бъде употребена за политически цели.

Въпрос на дълг и чест е да пазиме нашата страна, по тази причина въоръжените ни сили би трябвало да могат да отстояват териториалната целокупност на българската страна и да подсигуряват запазването на българския народен интерес. Необходимо е Българската войска да има повече качества и да е в положение да извършва отговорностите си по Конституция и нашите съюзнически отговорности.

Реализирането на тази визия изисква повече вложения в защитата – приоритизиране, задълбочена рационализация на качествата, използване на нововъведенията, съдействие със съдружниците и сътрудниците и грижа за персоналния състав, който е посветил живота и кариерата си на защитата на страната.

Това е задачата към която би трябвало да се стремим, това е задачата, която би трябвало да дефинира нашите общи старания и решения, това би трябвало да ни сближава, с цел да вървим напред и Българската войска да бъде горда с задачите, които може да извършва по Конституция и като член на Алианса.

Една от главните задания през първата половина на тази година е да приключим Прегледа на защитата. Прегледът би трябвало да ни уточни по какъв начин да осъществяваме значимата цел към 2032 година българските Въоръжени сили да имат нужните оперативно съвместими отбранителни качества, тъй че те да са в положение съответно да извършват конституционните си отговорности, предоставените им задачи и задания и уговорките на страната в границите на НАТО и тези в общата политика за сигурност и защита в Европейския съюз.

Считам, че Министерството на защитата е измежду институциите, които досега са постигнали най-вече съответни резултати в границите на провеждания Стратегически обзор на системата за отбрана на националната сигурност. Това се дължи на първо място на положените от Вас старания. Голяма част от дейностите по Прегледа са към този момент осъществени и с дейното присъединяване на военната експертиза са дефинирани минималните нужни качества.

Сега следва основното - остойностяване и приоритизиране на качествата за поддържане и развиване, както и тези на недостиг. Очаквам да видя качествени, реалистични и прагматични оферти. Следва да бъдат финализирани на време всички действия и да ми бъде възложен окончателният отчет с вид за взимане на решение.

Предстоят провокации в идващите стадии от нашата работа за подготовка и приемането на бъдещите стратегически документи - Програмата за развиване на отбранителните качества на Въоръжените сили 2032 и учредения на нея План за развиване на въоръжените сили 2026, както и за тяхното поредно практическо осъществяване.

За обезпечаване на нужната поддръжка от българското общество, планираме публично разискване на резултатите от Прегледа. Очакваме поддръжка от Правителството и Парламента за новата Програма 2032.

През 2020 година оставаме фокусирани върху главните цели в държавната стратегия. Не се колебая, че до края на мандата на това държавно управление тя ще бъде напълно изпълнена. За да имаме ефикасни и оперативно съвместими с НАТО Въоръжени сили, би трябвало да продължим преди всичко да влагаме в най-ценния съставен елемент на отбранителните качества – хората в защитата.

Независимо че наклонността на отлив на военнослужещи е към този момент прекратена все още, към момента следва доста работа, с цел да подсигуряваме постоянни резултати. Затова в центъра на напъните ни е повишението на престижа и привлекателността на военната специалност. Приоритетно работим за повишението на мотивацията и кариерния модел за развиване на хората в защитата. За да бъдем конкурентни на пазара на труда, за трета поредна година усилваме приходите на хората, заети в системата на защитата.

Работим за реализация на залегналите в управническата ни стратегия концепция и визия за доброволна военна работа. За задачата инициирахме процедура за съответни промени в законодателството. Всички ограничения в региона на кадровата политика следва да убедят мъжете и дамите в униформа, че тяхната работа се цени високо и е перспективна за кадрово развиване. Т.е хората имат бъдеще и опция за кариерно развиване в Българската войска.

Модернизацията е другото основно направление на нашите старания и през 2020 година Вече постигнахме най-значителния пробив през последните десетилетия в превъоръжаването с придобиването на новия военен аероплан Ф 16 Блок 70. Това е началото на обновлението на Военновъздушните сили. Тази година би трябвало да стартираме и другите два основни плана – за бронираните машини и за корабите, тъй че да стартира превъоръжаването и в останалите типове Въоръжени сили. Трите огромни плана са едно положително начало, те не са края на модернизацията, която следва да се развива в вероятност.

Възнамеряваме да продължим да влагаме в модернизацията на Въоръжените сили и да работим по останалите предпочитани планове. Разглеждаме като значими и други планове като придобиване на нови трикоординатни радари, зенитно-ракетни комплекси, системи за командване и ръководство, качества за кибер защита, рационализация на фрегатите клас Е-71 и на танковете Т- 72, артилерийските системи, щурмовите хеликоптери и безпилотните летателни апарати.
Уважаеми господин военачалник, господа офицери, всички тези цели и старания в работата би трябвало да намерят отражение в бъдещата Програма 2032. Тук би трябвало да имаме поради и резултатите от неотдавна завършилите двустранни съвещания с НАТО по процеса за обмисляне на защитата. Защото заложеното в Програма 2032 мечтано извънредно положение на отбранителните качества следва оптимално да способства за осъществяването на уговорките ни по задачите на качествата на Алианса, като се възползва от вероятността на стратегическия разговор, който започнахме със Съединените американски щати.

В умозаключение желая да кажа, че каквито и стратегии да вършим, каквито и цели да си слагаме, в случай че нямаме упоритостта да реализираме действителни резултати, без да задълбаваме главно в теоретизация, в случай че не погледнем чисто прагматично и ясно на съществуващите проблеми и методите тяхното решение, в случай че нямаме увереност и воля, това, което сме почнали, във времето ще бъде спряно от инерцията.

Позволете ми да пожелая триумф на всички вас. Надявам се, че полемиката, която следва занапред да бъде извършена, ще даде своите позитивни резултати в името на това да реализираме по-добри качества за нашите Въоръжени сили за издигане престижа на Българската войска и превръщането и в незаобиколим фактор и престиж в българското общество. /epicenter.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР