Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова предложи на кабинета

...
Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова предложи на кабинета
Коментари Харесай

С какво ще ни помогне обявяването на форсмажор?

Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова предложи на кабинета оповестяване на форсмажор, с цел да се облекчи българският бизнес.

С какво обаче може да ни помогне той?

Според Нинова с оповестяването на форсмажорни условия бизнесът ще може да предоговаря контракти за доставки, да се отсрочват периоди във времето, както и неустойки.

Конкретният мотив да го създадем е настояването от съвсем всички сектори у нас. Обявяването на форсмажор от държавен орган е единствено като решение. След това то се предава на Българската стопанска камара, която издава самите удостоверения. Фирмите с този документ могат да предоговарят разнообразни клаузи в договорите си, изясни Нинова.

При обстановка на форсмажор компаниите могат при облекчени условия да си приключват договорите, да заобикалят неустойки, да си уреждат договорните връзки по различен метод, тъй като съвсем във всички интернационалните контракти е планувано, че при форсмажорни условия има други способи на предоговарянето им, опция за отсрочване на неустойки и други.

„ Класифицирането на обстановката като форсмажор разрешава да се предоговорят периоди, да се предоговорят типове материали с нашите възложители. Реализираните закъснения няма да доведат до банкрути на компании заради неспазени периоди “, споделя инж. Благой Козарев от Камара на строителите в България.

Като цяло оповестяването на форсмажор ще бъде като предупрежние към наши снабдители, че е допустимо да не се оправим с заплащанията и това няма да носи наказателна клауза за страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР