Витамините едва ли не са нещо като панацея за повечето

...
Витамините едва ли не са нещо като панацея за повечето
Коментари Харесай

Ще се изненадате! Допускаме 10 ключови грешки при пиенето на витамини

Витамините надали не са нещо като панацея за множеството хора. И по този начин е от десетилетия. Гълтаме ги за щяло и нещяло. Но по какъв начин да пием витамин D, Омега-3, желязо, с цел да получи тялото ни изгода и поддръжка, а не спомагателна щета? Защо е доста значимо да четете деликатно състава на питателните добавки?

Какво още с изключение на хиалуроновата киселина и колагена е потребно за кожата ви? Лекарят ендокринолог Наталия Либертанская споделя потребни рекомендации, които ще ви оказват помощ да се справите със сезонната авитаминоза и да запазите здравето си.



Грешка № 1. Не контролирате равнището на витамин D.

Витамин D въздейства позитивно върху обмяната на веществата и инсулиновата устойчивост, на способността на организма да се опълчва на острите вирусни инфекции и напрежението, снижава риска от развиване на онкологични заболявания и аномалиите в развиването на плода по време на бременност. Освен това този „ слънчев” витамин не нервира и понижава болката по време на раждане.

В северните райони, дефицитът на витамин D е доста публикуван. Но той НЕ бива да се приема с профилактична цел, защото този витамин въпреки всичко е стероиден хормон. Само след специфичен лабораторен разбор на кръвта за витамин D може да се разбере какво е равнището му в организма, след което при недостиг, да се направи съответната промяна.

Грешка № 2. Пиене на калций без да са нормализирани равнищата на витамин D и магнезия

Калцият е доста значим минерал, който поддържа в положително положение костите и зъбите, дава отговор за съсирването на кръвта и растежа, поддържа тонуса на мускулите и нервната система. Набавянето на задоволително количество калций е належащо за профилактиката и лекуването на остеопорозата, а също и на хипертонията.
Но калцият не се усвоява от организма, в случай че в него има недостиг на витамин D и магнезий. Да се пие калций при подобен случай е просто безсмислено.

Грешка № 3. Не знаете какъв витамин да пиете

Холекалциферол – това е неактивна форма на витамин D, тъкмо тя е нужна за промяна на недостига му, за работят вярно всички системи на организма и да се чувствате добре. Холекалциферолът е безвреден – вероятността от предозирането му – дребна. Но има друга – дейна форма на витамин D – калцитриол. Той може да се пие единствено при съответни медицински показания и под контрола на доктор.



Грешка № 4: Не постоянно приемът на витамин D значи нормализиране на равнищата му в тялото

Витамин D се усвоява неприятно при следните обстановки:

- При проблеми с жлъчния мехур, по-точно – със жлъчния канал. Витамин D е мастноразтворим, а жлъчката дава отговор за разтварянето на мазнините.
- При възпаления на червата и нарушаване на микрофлората в тях.
- При наднормено тегло D – хормонът се депонира в мастните тъкани, заради което пациенти със затлъстяване би трябвало да одобряват този витамин в по-големи дози.
- При генетични отклонения – неналичието на рецептори, възприемчиви към витамин D.

Грешка № 5: Игнориране на Омега-3

Омега-3 съхранява остротата на зрението, хубостта, пази съдовете от повреди. 30 % от основния мозък на индивида е формиран точно от Омега-3 мастни киселини. Това вещество не се синтезира независимо. За страдание даже последователите на все по-популярната Средиземноморска диета не постоянно получават задоволително количество Омега-3. Тази мастна киселина се съдържа в тлъстите риби, в маслата от лен, морски зърнастец и синап.

Възрастните би трябвало дневно да одобряват по 2 г и повече Омега-3. Но точната доза може да се направи след разбор, който се назовава Омега-3 показател.
Предимството на Омега-3 в капсули пред прелестните риби се състои в положителното ликвидиране на мастните киселини от нездравословни примеси, които ние може да погълнем дружно с рибата от водоемите.



Грешка № 6: Да не вършиме разлика сред Омега-3 и Омега -6

Омега-3 и Омега -6 се отнасят към потребните и значими за организма ненаситени мастни киселини. Но спомагателното приемане на Омега-6 не е належащо, защото в задоволително количество го получаваме посредством храната от растителните масла, птичето месо, овесените ядки и други Излишъкът на Омега-6 въздейства неподходящо върху възпалителните процеси.

Грешка № 7: Игнорирането на желязото
Дефицитът на желязо води до анемия, лесна уморяемост, мускулна уязвимост, изсушаване на кожата, косопад. Жените влизат в рисковата група по загуба на желязо поради месечния цикъл, а също и вегетарианците, в случай че не получават нужното количество от този детайл.

Грешка № 8: Да приемате желязо на сляпо

По отношение на усвояването от организма желязото е много придирчив детайл. Поради тази причина би трябвало да се пие доста деликатно. И казусът напълно не е в това, че капките оцветяват зъбите. Излишъкът от желязо се натрупва във вътрешните органи – в черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза, което води до съществени нарушавания: хемохроматоза, цироза, хепатит, мелазма (прашно-бронзов цвят на кожата). Желязото се усвоява неприятно с млечни артикули и кафе.

Обратното - витамините С и В12, фолиевата киселина подкрепят положителното асимилиране на желязото. Ако желязото се усвоява неприятно, лекарят назначава специфичен комплекс.

Грешка № 9: Спортните хранителни добавки – доверявате се, само че не проверявате

За ускорение на растежа на мускулите някои спортисти одобряват протеини. Един от най-популярните в последно време е казеинът, който се извлича нормално от краве мляко. Протеинът казеин е доста на ниска цена за производството, само че е подобаващ надалеч не за всички. С какво е нездравословен казеинът? Попадайки в организма той се трансформира в казоморфин, който води до взаимозависимост, може да предизвика възпаления на лигавицата на стомаха, автоимунни болести, отичане и заспалост.

Казеинът не трябва да се приема от хора с проблеми със стомашно-чревния тракт, както и от тези, които имат нетърпимост към лактозата и казеина.

Грешка № 10: За кожата са потребни освен колагенът и хиалуроновата киселина

От 35-40 години нататък кожата стартира да старее. При доста дами се следи дефицитът на колаген и хиалуронова киселина. При такива случаи в помощ на дамите идва инжекционната козметика и капсулите като помощен способ за битка с признаците на старостта.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР