Витамин Д представлява един от основните мастноразтворими витамини (заедно с

...
Витамин Д представлява един от основните мастноразтворими витамини (заедно с
Коментари Харесай

Дефицит на витамин Д - причини, симптоми и лечение

Витамин Д съставлява един от главните мастноразтворими витамини (заедно с витамини А, Е и К), който играе извънредно значима роля в многочислени физиологични процеси, потвърдено защищава от развиване на редица заболявания с висока обществена значителност и се употребява дейно в комплексното лекуване на голям брой разнообразни по етиология и протичане болести.

Интересът през последните години към витамина прогресивно нараства по отношение на установяването на някои негови неподозирани резултати, лечебни благоприятни условия и многостранни изгоди.

Въпреки многочислените източници на субстанцията, в доста страни в международен мащаб е открито, че дефицитът (леко понижени нива) и дефицитът (значително понижени равнища, хиповитаминоза) на витамин Д са измежду едни от най-често срещаните положения, което при задълбочени проучвания в допълнение поддържа ролята на субстанцията в мултифакторната генеза на редица болести. Можете да откриете разнообразни типове

Източници на витамин Д

Установено е, че при новородени, бебета и дребни деца дневните потребности от витамин Д се пресмятат на към 400 IU (International Units, интернационалните единици), до момента в който при лица в дейна възраст дозите могат да варират сред 400 до 600, даже до 800 IU дневно. При лица в преклонна възраст по отношение на някои физиологични промени във връзка с усвояването на субстанцията нормално са нужни по-високи дневни дози (между 700 и 800 IU на ден).

Основните източници на витамин Д включват:

ултравиолетови лъчи: слънчевите лъчи са извънредно нужни за оптималното асимилиране на витамин Д, без значение от източника на доставяне за организма, защото те подкрепят превръщането в неговата дейна и използваема форма скотски артикули: извънредно богати на мастноразтворимия витамин и с висока усвоимост са жълтъкът на яйцата, риба (по-високи равнища се откриват в мазните риби) и морски блага, телешки черен дроб, черен дроб от полярна мечка, по-ниски равнища има в прясното мляко и някои млечни артикули в допълнение обогатени храни: през последните години по отношение на определяне на всеобщия дефицит на витамина и неговите многочислени резултати, редица производители минават към в допълнение обогатяване на редица хранителни артикули с витамин Д, в това число млечни произведения, зърнени храни, някои консервирани артикули и други, само че към момента липсват данни за успеваемостта и оптималното асимилиране на субстанцията от тях хранителни добавки: в последно време един от най-ефективните способи за промяна на хипотетичен дефицит или за профилактика при рискови пациенти е чрез банкет на хранителни добавки. Предпочитат се монопрепарати (съдържат единствено витамин Д), само че в избрани случаи могат да се употребяват и комбинирани артикули (съдържащи композиция от витамин Д и други витамини и/или минерали)

Причини и рискови фактори за развиване на недостиг на витамин Д

Той е мастноразтворим витамин и като подобен се съхранява под формата на хранилище в черния дроб. По тази причина краткотрайни въздействия и хранителни дефицити не се отразяват съществено върху неговите серумни равнища, а водят до привършване на запасите в организма.

Сред главните аргументи за развиване на недостиг на витамин Д се включват нескончаем непълен импорт с храната, нарушавания в усвояването на субстанцията или композиция от двата фактора.

Изложени на по-висок риск са новородените и дребните деца по отношение на особености в храненето, бременните дами и кърмачките по отношение на нараснали потребности, лицата в преклонна възраст заради настъпване на промени, влошаващи усвояването на субстанцията, както и лицата с мрачен нюанс на кожата.

Основните рискови фактори, предразполагащи към хиповитаминоза Д, включват:

модерно всекидневие: дигитализацията и новите технологии неизбежно трансформираха всекидневието на актуалния човек, като разнообразни изследвания демонстрират, че в днешно време хората прекарват над 90 % от времето си в закрити пространства. При работа на закрито, напредване с персонален автомобил или градски превоз, практикуване на занимание или спорт на закрито незадоволителното време под слънчевите лъчи постепенно, само че несъмнено подготвя към дефицит на витамин Д. Замърсяването на въздуха, изключително в индустриализираните райони в композиция с облекло, закриващо забележителна част от тялото, както и несъразмерното потребление на слънцезащитни артикули прави невероятно снабдяването даже при интензивно излагане на слънце неточности в храненето: богатите на витамин Д храни рядко участват в ежедневното меню на модерния човек, който избира похапване на крайник, най-вече фаст фууд и подготвени храни. Намалена и млечни артикули се записва в доста страни, а потреблението на риба и морски блага е желана единствено от избрани групи лица и е типична за страните от средиземноморието подлежащи болести: без значение от оптималния импорт на витамин Д с храна или добавки, съществуването на подлежащи болести (метаболитни, ендокринни, стомашно-чревни, неопластични, автоимунни), които водят до привършване на запасите, понижено асимилиране или нараснали дневни потребности, излагат на забележителен риск от развиване на недостиг на мастноразтворимия витамин

Симптоми при недостиг на витамин Д

Многостранните резултати на витамин Д са измежду главните аргументи за появяването на разностранни признаци от страна на разнообразни органи и системи в организма при развиване на недостиг. Лекият дефицит нормално протича изцяло безсимптомно и може да бъде открит единствено лабораторно. При сдържан дефицит постоянно има признаци, които пациентите поясняват като сезонно неразположение, изтощеност или отдават на други аргументи и фактори.

При изразен недостиг според от възрастта на пациента са налице разнообразни по тип и тежест прояви най-често от страна на опорно-двигателната система, метаболизма, психологичното и прочувствено равновесие, имунния статус.

Симптоми на недостиг на витамина варират в необятни граници от синдром на хронична отмалялост до риск от развиване на рак, като измежду най-честите прояви се включват:

остеопоротични промени: при лица в дейна и преклонна възраст дефицитът на витамин Д е рисков за понижаване на костната компактност, утежняване на калциево-фосфорната обмяна и подготвя към остеомалация и остеопороза с риск от патологични фрактури (счупване на кост при минимална контузия или спонтанно) рахит при деца: дефицитът на витамина в детска възраст е рисков за развиване на рахит, изразяващ се в понижена компактност и издръжливост на костите, деформации на скелета, нарушавания в дентицията и общи прояви нервнопсихични промени: дефицитът на витамина се асоциира с чести промени в настроението, лабилно въодушевление, податливост към меланхолия и тревога или обостряне на подлежащи нервнопсихични разстройства, деменция, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и други намален имунитет: даже лекият дефицит на витамин Д може да предразположи към постоянно боледуване, тежко и нападателно протичане на другояче банални инфекции и нараснал риск от нужда от хоспитализация по отношение на затруднения. Тежкият недостиг на витамина подготвя освен към тежко боледуване, само че и към отключване или утежняване на автоимунни и неопластични процеси утежняване на други подлежащи болести: дефицит и недостиг на витамин Д се асоциират с нараснал риск от поява на или утежняване на предстоящ метаболитен синдром, захарен диабет, затлъстяване, хипертония, ревматоиден артрит, псориазис и доста други

Лечение при недостиг на витамин Д

Основната терапия при определяне на недостиг на витамин Д е заместително лекуване. Мастноразтворимите витамини се натрупват в черния дроб, могат да кумулират и провокират признаци на остра или хронична интоксикация при погрешно дозиране и банкет на по-високи дози, заради което наложително преди пускане на лекуването следва да се назначат съответните кръвни проучвания и да се дефинират равнищата на витамина в организма.

Въз основа на лабораторните резултати се усъвършенства последващата терапия. Могат да се употребяват разнообразни , в това число капки (най-разпространена форма), спрей, таблетки, капсули.

Витамин Д се усвоява добре, като лечебните дози при тежък недостиг могат да доближат даже до 5 000 IU в съответния лечебен курс.

Автор: доктор Лилия Пашова-Стоянова

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР