Висшият съдебен съвет (ВСС) изрази резерви по някои от предложените

...
Висшият съдебен съвет (ВСС) изрази резерви по някои от предложените
Коментари Харесай

ВСС изрази резерви по някои от предложените промени в Конституцията

Висшият правосъден съвет (ВСС) изрази запаси по някои от препоръчаните промени в Конституцията. На изключително съвещание на кадровия орган участва и министърът на правораздаването Атанас Славов, оповестява Българска телеграфна агенция.

Членът на Висш съдебен съвет Цветинка Пашкунова сподели, че общото мнение показва противоречие с предлагането за редуциране на пълномощията на основния прокурор. Надзорът, законността и методическото управление са нужни пълномощия на основния прокурор, сподели Пашкунова. Тя уточни, че Висш съдебен съвет е срещу смяната, съгласно която прокуратурата ще взе участие в цивилен каузи, единствено в случай че става дума за деца или лица, които се нуждаят от протекция.

Кадровият орган е срещу разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета. Липсват претекстове, които да водят до това решение. Става дума за бланкетно отразена цел. Тя е труднопостижима посредством официално делене, уточни Пашкунова. Според нея редуцирането на броя на прокурорите ще блокира работата на прокурорската гилдия, тъй като те действително ще са трима, в това число с основния прокурор. 

По думите ѝ няма по какъв начин нормално Народно заседание да прави тези промени. Същото се касае и за по-късите мандати на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, добави тя. 

Атанаска Дишева съобщи на собствен ред, че е съгласна с някои неща, казани от Пашкунова, и уточни, че става дума за пълномощията на основния прокурор. Тя поддържа разделянето на Висш съдебен съвет.

Дебатът продължава. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР